Københavnsk filmfond er faldet fra hinanden
Københavnsk filmfond er faldet fra hinanden
Hvis man er en kommune i hovedstadsområdet, kan det være sværere at få en filmproduktion lokket til - i hvert fald hvis det skal være med statslig støtte og af international karakter.
Statens puljer lægger nemlig mest op til, at produktionerne skal ud i landet - til provinsen og væk fra hovedstaden. Det er godt for de mindre, lokale samfund, men medfører også en risiko for, at internationale produktioner fravælger København og de omkringliggende kommuner. Det kan koste Danmark dyrt.
Den manglende statslige opbakning fik Københavns Kommune til at droppe sin støtte på 8,1 mio. kr. til Copenhagen Film Fund i 2019. Fonden har siden 2013 har arbejdet for at tiltrække internationale produktioner. Det lykkedes blandt andet med Oscar-vinderen The Danish Girl, men når København trækker sig, gør flere det samme. Derfor er der reelt ingen fond lige nu.
København er ikke interesseret i den kreative vækst.
På kommunens nye budget 2020 er der nemlig heller ikke penge til fonden, men til gengæld har kommunen sat penge af til såkaldte megaevents, der kun sker én gang. Det gælder fx Tour de France-starten i 2021, hvor der er sat omkring 29 mio. kr. af til blandt andet ‘værtsbyforpligtelser’ samt Copenhagen 2021 Worldpride, hvor der er 5,5 mio. kr. på service i 2020 og 11,8 mio. kr. i 2021 til forberedelse og afholdelse.
- København er ikke interesseret i den kreative vækst, mener fondens direktør, Thomas Gammeltoft, med henvisning til, at kommunen også valgte at droppe støtten til Copenhagen Fashion Week i samme ombæring.
- Vi får nul støtte. Det forhandles fra år til år. København har jo været klart størst, og de gav ingenting sidste år, og så trækker flere kommuner deres støtte. Udviklingen er jo, at der er flere projekter uden for hovedstaden, der får støtte.
Ifølge ham findes årsagen på rådhuset, der ikke prioriterer støtten, når staten heller ikke vil hjælpe.
- Regeringen har haft svært ved at se værdien af de her investeringer. Staten anerkender ikke værdien af produktionerne, og det gør, at Danmark bliver et sekundaland, og produktionerne flytter til andre lande, siger Thomas Gammeltoft.
Det er på trods af, at tidligere undersøgelser også viser, at de 77 mio. kr., som fonden investerede 2013-2018, voksede til et forbrug på 293 mio. kr. 293 mio. kr., som nu risikerer at ende i andre byer end København.
Københavns Kommune har ikke ønsket at udtale sig.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.