H.C. Østerbye i vel- og selvstrøget skjorte på toppen af Holstebro og i livet generelt.
Fotograf: Ole Mortensen
H.C. Østerbye i vel- og selvstrøget skjorte på toppen af Holstebro og i livet generelt. Fotograf: Ole Mortensen

”Jeg har det som en ål i mudder”

Det er ikke meget mol, man kan massere ud af Holstebros borgmester. Han er autentisk og lever et liv i dur - en tone, han har med fra sin mor - forbilledet, der gik i brechen for, at børn skal lære at tabe …  Kom med bagom H.C. Østerby (S), der til gengæld har to bud på, hvem der skal vinde sæsonens Champions League.

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition lige nu?

Det er valgår, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at mit største ønske er at blive genvalgt. Det er en hjertesag for mig at fortsætte den vækst og udvikling, vi har haft i Holstebro Kommune de sidste mange år. Vi skal jo gøre os attraktive i forhold til både bosætning og erhvervsudvikling, og når vi får en motorvej hertil i efteråret 2018, så skal vi være klar til, at det forhåbentlig giver et yderligere ryk i den sammenhæng.

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet …?

Journalist. Før jeg blev borgmester, var jeg leder på Holstebro Sports-College i 16 år. Jeg har dyrket og arbejdet en del i sportens verden og er på alle måder en sportsnørd.  Jeg ville helt klart have startet en karriere som sportsjournalist. Hold da op - tænk at være én af dem, der sad på Camp Nou i Barcelona som reporter! Senere skulle jeg nok over i noget med samfundsudvikling og politik; det, som nogle ville kalde den mere seriøse afdeling.

Hvilken anden nuværende borgmester ville du helst strande på en øde ø med? Og hvorfor?

Nu er jeg jo socialdemokratisk borgmester i Holstebro Kommune, som vi kalder den røde ø i det blå hav. Alle kommuner rundtom os er Venstre-kommuner, så jeg føler mig allerede på en øde ø med mig selv, haha. Men okay, så ville jeg have Nils Borring fra Favrskov med. Han er god at snakke med. Vi har begge en pragmatisk politisk tilgang  og går efter at lave brede løsninger. Nils er nede på jorden, og det betyder meget for mig. Det vigtigste i politik og i livet generelt er for mig, at man er autentisk. Uanset hvilke borgene eller hvornår de møder mig, så skal de gerne føle og mærke, at det er den samme person, de snakker med hver gang. Sådan oplever jeg selv Nils Borring.

Hvad har været det største vendepunkt i dit liv?

Det har været at få børn - og børnebørn. Det er et fantastisk mirakel, der ændrer ens liv hver gang. Jeg er utrolig glad for de fælles oplevelser, jeg har haft med mine børn. Især de sportsaktiviteter, vi har oplevet sammen som familie, og hvad de har gjort for vores snak rundtomkring middagsbordet - de slår alt! Det kan være svært at hive ud af ens børn, om de har haft en god dag i skolen, men snakken om fritidsaktiviteter åbner op og gør, at kan man komme meget tæt på sine børn.

Er du A- eller B-menneske?

Jeg er B-menneske. Når klokken nærmer sig 22 om aftenen og min kærestes øjenlåg begynder at rulle ned, så vågner jeg op. Og så er det heldigt, at det er dér, der kommer Champions League- fodbold eller en god håndboldkamp. Eller en god film. Jeg er en stor filmelsker. Så det bliver lidt sent indimellem ...

 

Hvad er det første, du gør om morgenen?

Allerførst skal jeg have mit bad for at kunne blive vågen. Så børster jeg tænder, så skal jeg have mine Solgryn, og så børster jeg tænder igen. Jeg er meget konservativ med min morgenmad; jeg spiste også Solgryn som barn. Dengang kunne man samle de her fodboldmærker med alle de kendte fodboldspillere. Det kan man desværre ikke mere.

 

Hvad er det mest besynderlige, en person har sagt til dig?

“Må jeg ikke klippe en af dine krøller af?” Haha. Det var tilbage i halvfjerdserne, hvor jeg var 17 år med bløde, naturkrøllede lokker. Vi var en flok unge fyre, der var på knallert-tur til Kollund, hvor vi møder nogle andre unge. Pludselig er der en pige, der siger til mig: “Jeg synes simpelthen, du har så flot hår. Må jeg ikke klippe en af dine krøller af?” Jeg blev ret paf og - jo, nok også smigret. Og hun fik da en krølle, selvom jeg udtrykte bekymring for at få en bar plet. Nej, jeg så hende ikke igen efter den krølle, haha.

Er du en god eller dårlig taber?

Jeg er et konkurrencemenneske, og det har jeg været, siden jeg var lille. Så den der med ‘Tab og vind med samme sind’ tror jeg ikke på. Jeg går altid efter at vinde. Taber jeg i tennis, som jeg spiller fast hele året, så kan jeg godt sidde og ærgre mig de første fem-ti minutter efter kampen, når vi får vores øl. Og jeg tænker altid, at næste gang, næste gang, dér skal jeg lige have rettet det og det til, og så er den der, så vinder jeg! Det gælder også spil som Trivial Pursuit og Matador; jeg går efter at vinde hver gang. Spørg mine børn. Som jeg aldrig har skånet, for børn skal lære at tabe. Det har jeg med fra min mor. Hun var dagplejemor, et meget varmt menneske, men hun var optaget af at lære børn, at man vinder ikke hver gang her i livet.

Var du din mors kæledægge?

Ja, jeg var nok min mors kæledægge – jeg var jo den yngste i en søskendeflok på tre …

Er du forfængelig?

Ja, det er jeg nok. Jeg går meget op i at være velklædt - også fordi det betyder meget for mig i det job, jeg har. Det er velstrøgne skjorter, og dem stryger jeg selv. Jeg vil også stadigvæk gerne være rimeligt veltrænet og undgå de ekstra kilo på maven, som nemt sætter sig, når man kommer op i årene. Jeg er ikke frelst; jeg elsker rødvin og har også været ryger for mange år siden, men jeg er blevet mere optaget af sund kost, end jeg har været tidligere. Det gælder om at finde en god balance.

Hvornår føler du dig lykkelig?

Det gør jeg først og fremmest, når jeg er sammen med min familie, sammen med mine børn og børnebørn. Jeg er både lykkelig, ydmyg og stolt over, at jeg har en dejlig familie. Og min kæreste og jeg er blevet gode til at sætte pris på de stunder, hvor vi har tid til, at vi kan fordybe os i snakke og i hinanden. Derudover bliver jeg da lykkelig, når politiske ting, som jeg har arbejdet hårdt på, lykkes. Jeg elsker mit job. Jeg har det som en ål i mudder.

Ål i mudder?

Ja, det er et jysk udtryk. Ål har det fantastisk i mudder!

Du har grundlæggende et lyst sind?

Ja, det har jeg. Og det har jeg også fra min mor. Jeg er meget aktiv og åben. Ser muligheder. Men jeg er også god til at balancere mit liv, skabe åndehuller, stjernestunder. Det er jo sådan, at hvis det, man laver, giver mening, så smitter det af på livet hele vejen rundt. Tingene hænger sammen i mit liv. Der er helhed.

Hvilken rolle falder du tilbage i, når din gamle skoleklasse mødes til jubilæum?

Haha, vi var faktisk samlet for tre år siden. Og det var sjovt at opleve, hvor hurtigt jeg faldt i hak med dem, jeg faldt i hak med dengang.

Og hvem var det?

Dem med humor og glimt i øjet.

Hvilken rolle havde du dengang - i skolen?

Jeg var ham, der havde sindssyg meget krudt i rumpetten. Jeg havde altid gang i noget, som jeg syntes var mere spændende end undervisning og lektier. Jeg kom omkring det, men jeg kunne ikke komme hurtigt nok hjem til skoven, til voldgraven, til skøjtebanen og til hulerne, hvor vi røg majspibe.

Hvilket billede i dit hjem betyder noget særligt for dig?

Det gør et billede af Judy Garland, som jeg fik af balletmester Peter Schaufuss som 50-års-gave. Dengang havde vi jo Peter Schaufuss Balletten i Holstebro, og jeg var formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Peter gjorde balletten folkelig, og folk kom til Holstebro fra nær og fjern, men vi måtte jo som bekendt sige farvel og tak til ham efter to år, fordi han simpelthen var for svær at samarbejde med for alle. Men gaven, billedet, repræsenterer en tid, hvor vi fik skabt noget nyt i vores kulturprofil, og det vækker nogle gode minder hos mig.

 Hvad kan give dig pip?

Hvis ting går for langsomt … politik, for eksempel.

Hvad vakte dit politiske gen?

Jeg skrev opgave på min ungdomsuddannelse om John F. Kennedys indsats for borgerrettighederne. Og det der med, at de sorte ikke kunne komme på universitetet i visse stater eller gå på de restauranter, de ønskede, det indignerede mig helt vildt - at vi ikke skulle have de samme muligheder?! Dér blev jeg tændt politisk.

Hvis du så et stjerneskud i aften – hvad ville du så ønske?

At Holstebros bioethanol-projekt med tusind nye grønne arbejdspladser blev til virkelighed her i efteråret.

Hvad skulle dine sidste ord være, inden du udånder?

Børn skal have trygge omgivelser.

Hvem skal vinde sæsonens Champions League?

Det skal Manchester United eller F.C. Barcelona.

Holstebro Kommune

Seks gode og en øjebæ

 • Hvad er dit yndlingskvarter? Gågaden i Holstebro. Vi har Danmarks flotteste.
 • Hvad er din yndlingsudsigt? Thorsminde ved Vesterhavet
 • Det mest romantiske sted? Den gamle herregård Nørre Vosborg. Særlig romantisk til vielser.
 • Hvilken butik ville du ikke undvære? Dem alle. Og jeg vil kun have flere. Men okay, jeg vil ikke undvære sports- og tøjbutikker.
 • Kommunens bedste kunstværk? ‘Kvinde på Kærre’ foran Det Gamle Rådhus.
 • Hvad vil du gerne have, at din kommune skal være kendt for? At det er en attraktiv og imødekommende bosætningskommune.
 • Den største øjebæ? Efterladenskaberne af et gammelt tørrestativ i min baghave: Cementblokkene … dem, jeg aldrig får fjernet.

Blå bog

 • H.C. Østerby (S), 61 år
 • Borgmester i Holstebro siden 2010.
 • Samlevende med Lene.
 • Har tre børn på 26, 31 og 34 år fra et tidligere ægteskab.

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet