Billede
Søren Steen Andersen (V) er ikke langt fra at ‘få fniller’ over at have sine borgmester-vinger stækket under Corona-krisen. Her ses han foran landejendommen i Tommerup med familiens springerspaniel, Hektor.
Karl Greve Steen Andersen. 

‘Jeg får abstinenser, når alt lukker ned’

Corona-isolation er hård ved sociale typer som Søren Steen Andersen (V), men så er det godt, at han har ‘gårdvagter’, bilmagasiner og jord at grave i. Kom med bagom borgmesteren fra Assens, der lige nu forsøger at navigere sin kommune gennem krisen fra sidelinjen.

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvis Corona-krisen fører til et skilsmisse- eller babyboom, kommer Søren Steen Andersen (V) ikke til at figurere på nogen af listerne. 

Det forventer han i alle fald ikke, fortæller han fra matriklen i Tommerup, hvor han og familien er samlet i ly af Corona-virusset. 

- Børn er fantastiske, men jeg har fået de børn, som jeg skal have, siger Søren Steen Andersen. 

Hustruen, Laura, har han heller ikke tænkt sig bliver skiftet ud. De har det godt og er gode til at hygge sig - også under tvang.

- Lige nu praktiserer vi hjemmeundervisning for vores tre unger (da interviewet blev foretaget red.). Vi har fordelt rollerne sådan, at Laura, det meste af tiden, er skoleinspektøren, mens jeg agerer gårdvagt, griner Søren Steen Andersen.

For ‘gårdvagten’, der i øvrigt ikke har fået mindre respekt for den danske lærerstand her under Corona-krisen, er den, der taler mest i telefon. Desuden er Laura bedre til organisere og være diplomatisk, hvilket er gode egenskaber, når der skal holdes styr på børnene, der prøver det hele og hinanden lidt mere af, når de er hjemme frem for ude, fortæller Søren Steen Andersen. 

Efter krisen

Det er langtfra kun børnene, der skal holdes særligt styr på under en Corona-krise. 

For en borgmester er der mange nye hensyn og initiativer, der skal tages og styres i land, så kommunens drift ikke kæntrer. 

  Jeg er ikke typen, der bærer nag. Ganske enkelt fordi jeg er dårlig til at huske de gange, hvor jeg er blevet snydt.

I den forbindelse har Søren Steen Andersen og hans kolleger særligt fokus på iværksætterne og deres nystartede små virksomheder, på lokalsamfundets butikker og cafeer, på håndværkerne …

- Udover at vi fremrykker vores betalinger i kommunen, så de små kan opretholde en vis form for likviditet, overvejer vi nøje, hvordan vi kan holde dem kørende, indtil krisen er ovre. Kan vi fremrykke nogle opgaver? Kan vi sætte noget i gang, som ellers skulle vente?, fortæller Søren Steen Andersen. 

De gode initiativer og tanker kan dog ikke helt holde ulykkerne ude. Det er han klar over.

- Vi kommer ud på den anden side af krisen, som velorganiserede og velhavende samfund, der stadig kan en hel masse, men der vil være nogle, der ryger i svinget. Desværre.

Foran borgmesteren - de fremadskuende spørgsmål

Hvad kan du blive bedre til som chef?

 - At være mere nøgtern.

Hvad kan du blive bedre til i dit privatliv?

- At være mere fysisk.

Hvad må gerne ske i dit liv, som endnu ikke er sket?

- At min værtsfamilie fra USA kommer på besøg. Jeg vil gerne vise dem mit land og mit lokalsamfund, inden de bliver for gamle til at rejse hertil. 

Hvad vil du gerne huskes for i din kommune?

- At jeg gjorde, hvad jeg kunne for at give landdistrikts-danmark bedre forhold.

Hvad skal der stå på din gravsten?

- To datoer og mit navn. Men stenen må gerne være af blå- og rødmeleret svensk granit. Jeg er vild med granit!

Selvom det er vigtigt at have de små lokale drivere i kikkerten og støtte dem alt det, man kan, mener Søren Steen Andersen, at opråbene på specielt Facebook om, at nu skal vi kun “købe dansk, dansk, dansk” er uhensigtigtsmæssig. 

- Jeg ved godt, at det er ment i bedste mening, men hvis alle lande begyndte at tænke sådan, ville vi hurtigt blive en af de helt store tabere. Vi er et meget lille land og er derfor meget afhængige af handlen udadtil, siger han. 

- Og vi skal fortsætte med at rejse og handle på tværs af grænserne, når vi kommer ud på den anden side, side han.

Får ‘fniller’

Helt personligt er Søren Steen Andersen også meget afhængig af at ‘komme ud.’ Ud og hilse på borgere, besøge foreninger og virksomheder, hvilket Corona-krisen lige nu forhindrer ham - og alle andre i.

- Jeg kan roligt afsløre, at der allerede nu bliver opbygget et vakuum af den anden verden inde i mig. Jeg får abstinenser nu, hvor alle invitationer og aftaler bliver annulleret, siger Søren Steen Andersen.

Faktisk er det kun et spørgsmål om tid, før Søren Steen Andersen ‘får fniller’ over at skulle blive hjemme, men heldigvis bor han på en stor landejendom, hvor der er mulighed for at afreagere.

- Der er altid noget, jeg enten kan save, grave eller banke i, siger han.

Abstinenserne vidner om, at Søren Steen Andersen er en ‘typisk’ borgmester: Han er social, udadvendt, engageret, synlig og siger sjældent nej til noget.

- Jeg er sikkert også typisk, hvad angår navn, alder, hår og øjenfarve, siger Søren Steen Andersen. 

Og et korpus der gradvist tager om sig …?

- Oh ja, udbryder han. 

- Det er i virkeligheden nok mit største problem. Det ville have været oplagt for mig at starte dagen klokken syv om morgenen i et fitnesscenter, siger Søren Steen Andersen.

  Vi var sammen med nogle af mine venner; de havde lige fået en lille baby, som jeg sørgede for at få på skødet … Det er jo et godt og gammelt scoretrick.

Men i stedet prioriterer han at bruge morgenerne på at spise morgenmad med sine børn og følge dem i skole. 

- Før jeg blev borgmester, var jeg elektriker, hvor jeg som regel skulle møde før klokken syv, og så holde møder om eftermiddagen. Da så jeg ikke meget til mine børn. Som borgmester kan jeg i højere grad selv kan tilrettelægge min tid, og se mere til børnene. Det betyder meget for mig.

- Og, tilføjer han til det med motionen: ‘Så har det jo også regnet meget de sidste mange måneder …’

Gode og dårlige undskyldninger kan man altid hoste op med. Men en ting er helt sikkert:

- Jeg er bare ikke en af de der mænd, der cykler rundt i stramt, lyserødt lycra. Dét vil jeg simpelthen ikke byde mine borgere. Det skal de skånes for, siger Søren Steen Andersen og griner højt.

Kasketter og scoretrick

Selvom det skranter med motionen, føler Søren Steen Andersen sig sund og rask.

Og så er det vigtigt for ham, at han ikke føler sig stresset. Han er travl, ja, men ikke stresset. Og det er der tre klare årsager til, fortæller han. De hedder Laura, Janne og Finn.

Laura er ægtefællen, der bakker et hundrede procent op om sin mand og forstår det game, han er en del af som borgmester. Janne er den superskarpe og dygtige sekretær, som har styr på det hele og sørger for, at borgmesteren aldrig kommer ud for overraskelser. Og Finn er den knusende dygtige kommunaldirektør, som borgmesteren selv har ansat, da den forrige gik af på grund af alder.

- Finn og jeg arbejder fantastisk godt sammen. Vi er meget opmærksomme på hinandens kasketter. Vi har helt styr på, hvor hans gerning stopper, og hvor min starter. Og så kan vi sige alt til hinanden, uden at der opstår hard feelings.

De to kolleger ses ikke privat. Og det er helt bevidst, for det er ‘vigtigt at skille tingene ad,’ fortæller Søren Steen Andersen. 

I forhold til hustruen Laura er politik ikke en ting, som skiller ham og hende ad. De kommer nemlig begge fra et politisk engageret bagland. Bedsteforældre, forældre, søskende - alle har været eller er aktive i Venstre-kredse. Og Laura selv er formand for Venstres folketingskreds i Assens - et virke hun dog stopper med nu. 

Det er 24 år siden, Søren Steen Andersen mødte Laura. 

Hun stod i døråbningen til Venstres Ungdom i Tommerup, som Søren Steen Andersen var formand for, og ville gerne være medlem.

Hun læste på universitetet i Odense, boede til leje hos sine bedsteforældre på en landejendom i Tommerup, og Søren Steen Andersen syntes, at ‘det hele så og lød meget sympatisk og så fornuftigt ud.’ 

- Kort efter var vi sammen med nogle af mine venner; de havde lige fået en lille baby, som jeg sørgede for at få på skødet … Det er jo et velkendt, godt og gammelt scoretrick, griner Søren Steen Andersen.  

Siden gik det slag i slag. 

Parret købte Lauras bedsteforældres ejendom, renoverede den, fik tre børn og nu har de været gift i 20 år. 

Ballast som lægmand

Folk af alle professioner har ret til at blive folkevalgt og, for eksempel, blive borgmester. Studerende, sygeplejersker, ingeniører, pensionister ... og elektrikere ligesom Søren Steen Andersen. 

Og sådan skal det være, siger han. Vi skal have lægmænd på de politiske poster. Folk med holdninger og trang til at dreje et samfund i en retning, som man tror på. 

- Det er det største fejlskud at tro, at politikere skal være akademikere. Det er desværre ofte gældende for Folketinget, at de valgte dér aldrig har stået med et momsregnskab eller en lønseddel i hånden. Det er et kæmpe problem, siger Søren Steen Andersen. 

Han er ikke selv i tvivl om, at hans baggrund som elektriker har givet ham en vigtig ballast i forhold til jobbet som borgmester. 

- Jeg er formentlig den borgmester, der har været ude i flest forskellige hjem, fordi jeg har været håndværker. I syv år var jeg ude at lave fjernvarme i tusindvis af boliger, og selvom det nogle gange var relativt korte besøg, fik jeg en snak med folk, og hørte hvad de var optagede af; jeg fik indsigt i den almindelige borgers hjem, liv og vilkår. 

At møde borgerne til træffetid hos borgmesteren er fint, men det kan aldrig måles med den gave, det er at få lov til at møde folk på deres hjemmebane, hvor de føler sig trygge og deler ud af sig selv, fortæller Søren Steen Andersen med en afstikker over Atlanten til Ohio i USA, hvor han var udvekslingsstudent som 17-årig - og hvor han fik relevant erfaring med sig hjem.

- Udover at jeg havde en meget udadvendt værts-far i USA, som jeg så op til,  er amerikanerne bare mere umiddelbare, inkluderende og konverserende end os danskere. De er bedre til at række hånden frem, og det har jeg taget til mig. 

- Man skal kunne snakke med alle samfundslag, sætte sig ind i folks tanker og forstå hvorfor de er, som de er.

Blå bog

Søren Steen Andersen (V), 48 år.

Borgmester i Assens Kommune siden 2014.

Uddannelse: Elektriker

Gift med Laura. 

Har sammen tre børn på 10, 12 og 15.

Vild med politik og Volvo

Søren Steen Andersen har aldrig været bange for at åbne munden eller tage til genmæle.

Slet ikke som dreng, men det var han også nødt til, fortæller han. For han var lille af vækst. Små overarme og tynde, hvide asparges-fingre. Han var nem at kanøfle. Og han blev kanøflet. Han måtte klare sig ud af en hel del situationer med et godt og kækt snakketøj.

- Jeg har altid stillet spørgsmålstegn ved autoriteter, og derfor passede jeg heller ikke særlig godt ind i skolen; i hvert fald ikke de første år.  

Han var otte år, da han og familien flyttede fra Rødekro til Verninge på Fyn. Faderen var ingeniør og fik arbejde hos lampefirmaet Louis Poulsen i Odense. 

Moderen arbejdede på det lokale plejehjem som sygeplejerske, mens Søren Steen Andersen fordrev drengeårene med at nørde tegneserier og astronomi og reparere cykler med vennerne. 

Men rundt om spisebordet blev der altid talt politik og samfundsforhold. 

Og siden gik der som bekendt for alvor politik i den for Søren Steen Andersen, og det er et farvand, som han befinder sig godt i.  

Særligt fordi de i Assens har opbygget et godt og respektfuldt byrådssamarbejde, fortæller han. Et samarbejde, hvor man kan være uenige, ja, men også afprøve ting og holdninger, uden at det bliver misbrugt.

  Vi kommer ud på den anden side af krisen, som velorganiserede og velhavende samfund, men der vil desværre være nogle, der ryger i svinget.

Selvfølgelig har Søren Steen Andersen også oplevet skuffelser i politik.

-  Men jeg er ikke typen, der bærer nag. Ganske enkelt fordi jeg er dårlig til at huske de gange, hvor jeg er blevet snydt. Det er både godt og skidt. Godt at jeg hurtigt kommer videre, men skidt at jeg glemmer, hvem der er mine fjender, smiler han.

Har du andre interesser end politik?

- Ja. Naturen, dansk møbelkunst og biler. 

- Jeg bor i en kommune med fantastiske naturomgivelser af både ler, grus, skov, kyst og sletter. Jeg elsker at studere de geniale tanker, der ligger bag møbelkunst - og Louis Poulsens design - og så kobler jeg af til magasiner om biler og motorer. 

Søren Steen Andersen er Volvo-fan. 

Tidligere havde han en håndbygget 80’er Coupé Volvo 780 Bertone stående i garagen, men den var lidt for tidskrævende sommetider, mente hustruen. 

I dag er den afløst af en almindelig Volvo stationcar og en Skoda. 

Hvis du var én af de bilmærker - hvilken var du så?

- Skodaen er udpræget fornuftig og bedre end sit rygte. Men jeg vil helt klart helst være en Volvo. Sikker og rummelig, smiler Søren Steen Andersen.

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet