Kommunen.dk
MENU

Forsker: Krav og kram gør projektet usædvanligt

Det gjorde især indtryk på forskeren, da tre drenge skrev en undskyldning til projektets 'big boss', efter at de havde opført sig grænseoverskridende.

Forsker: Krav og kram gør projektet usædvanligt

Det gjorde især indtryk på forskeren, da tre drenge skrev en undskyldning til projektets 'big boss', efter at de havde opført sig grænseoverskridende.
Moren M fra Aktive Drenge laver mad på et internat for familierne i projektet. Gadepulsen har oprettet praktik for mødrene i et medborgerhus køkken for at udbygge familiebehandlingen.
Moren M fra Aktive Drenge laver mad på et internat for familierne i projektet. Gadepulsen har oprettet praktik for mødrene i et medborgerhus' køkken for at udbygge familiebehandlingen.
Foto: Privatfoto

Én episode har især gjort indtryk på ph.d. Helle Rabøl Hansen. Hun undersøger Københavns Kommunes indsats Aktive Drenge for Danmarks Pædagogiske Universitet.

Tre af de 10-14-årige drenge havde opført sig grænseoverskridende, da de besøgte en mulig sponsor til Nørrebroløbet. Så fik de at vide af projektets leder René Andersen, at de ikke kunne være med omkring løbet længere.

– Jeg så, hvordan de bad om en chance mere og skrev undskyld-tekster, som de øvede sig på. Der var enormt meget læring i det. De prøvede teksterne af på en medarbejder, som forklarede, at de ikke undskyldte, men forsvarede sig. Det kunne de godt se, siger Helle Rabøl Hansen.

Dagen efter var drengene oppe hos the big boss, René, som tog dem til nåde.

– Det indkapsler projektet: Kravene, fastheden og menneskeligheden. De undskyldte oprigtigt og kom med igen. De tre drenge rettede fuldstændig ind efterfølgende.

   Medarbejderne holder ikke bare drengene ud, men også af dem.

Helle Rabøl Hansen har fulgt projektet siden januar og kalder sine fund foreløbige. Hun har set en særlig professionel nærhed.

– Normalt siger man, at socialarbejdere ikke må involvere sig personligt. Men medarbejderne holder ikke bare drengene ud, men også af dem. Der er en krav- og krammekultur, som både gør det muligt at vise fysisk nærhed som at rode op i håret på drengene og stille tydelige krav. De engagerer sig i drengenes liv, og det skaber tillid, som de bygger på, når de stiller krav til familierne.

Fædrene mangler
Helle Rabøl Hansen mener, at indsatsen berører helt op mod 100 personer, som hun har talt op. Det gælder både drengenes nærmeste familie, unge fra lokalområdet, der er ansat i fritidsjob, piger fra nærmiljøet, der hjælper med ture, og de yngre drenge, som medarbejderne opsøger til næste hold.

Helle Rabøl peger på, at medarbejderne reflekterer over, hvad der ikke lykkes. For eksempel er drengenes fædre fraværende.

– Dem er de kommet for sent i gang med, og nu har de oprettet et fædreprojekt, så de kan være med fra starten på næste hold Aktive Drenge.

Forskningsprojektet Fællesskab med praksisser undersøger projekter på Nørrebro og i Hillerød. Det udføres af forskere ved Danmarks Pædagogiske Universitet over tre år, har en bevilling på 4,5 mio. kr. og støttes af Velux-Fonden.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR