Danmark får 8. plads i genanvendelse

Der er stadig et stykke vej til målet om at genanvende 50 pct. i 2020

EU

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Danmark sætter sig på en ottendeplads, når det kommer til genanvendelse af husholdningsaffald, mens fem lande har allerede nået målet: Østrig, Tyskland, Belgien, Holland og Schweiz. Fra 2001 til 2010 har danskerne øget andelen af genanvendt, organisk affald fra 14 til 19 pct. Men i forhold til genanvendelsen af glas, pap og papir ser billedet knapt så pænt ud: Fra 34 pct. i 2008 er tallet faldet til 23 pct. i 2010. 

Det viser den første, samlede analyse af EU-landenes mulighed for at nå genanvendelsesmålet på 50 pct. i 2020. Men ifølge Copenhagen Resource Institute, der har stået for at analysere de danske forhold, er der en naturlig forklaring på, at procentsatsen er gået ned i stedet for op:

Med ændringen af affaldsbekendtgørelsen i 2010, blev en del af affaldet frigjort fra den kommunale anvisningspligt, og derfor bliver det genanvendte affald, der er fra kontorer, institutioner og handel, ikke længere betragtet som affald, der skal rapporteres ind.

- Det er en relativt stor mængde, som lige pludselig er blevet taget ud – og det har betydet, at statistikken nu viser en mindre genanvendelse, siger Birgitte Kjær, som er souschef i Copenhagen Resource Institute.

- Det er i princippet en opgørelsesteknisk ting, men det tænder selvfølgelig en lille advarselslampe om, hvorvidt man kan nå 2020-målene – i hvert fald hvis det fortsat skal beregnes på den her måde, siger Birgitte Kjær.

Hun regner med, at den længe ventede ressourcestrategi – som rygtet siger vil blive offentliggjort lige inden påske -  vil vise vejen for, hvordan 2020-målene bliver nået i forhold til genanvendelse. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet