Bornholm er politikernes nye forsamlingshus

Ikke kun Folketingets politikere, men også europaparlamentarikere, regionsrådspolitikere og byrådsmedlemmer flokkes til Folkemødet. Bag kulisserne gemmer de på en uofficiel dagsorden.

Netværk

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Muligheden for at slå to, tre eller flere fluer med et enkelt smæk lokker politikere fra både Bruxelles, Nordjylland og Gribskov. Med Folkemødet har de fundet en måde at kombinere underholdning med oplysning og politiske pligter.

Begge SF’s europaparlamentarikere, Emilie Turunen og Margrete Auken, lægger vejen forbi. Det kommer ikke kun til at handle om fri leg og skarpe debatter, for SF har valgt at bruge anledningen til også at afholde et landsledelsesmøde.

”På den måde kommer der også nogle pligter ind over. Men jeg ser først og fremmest Folkemødet som et frirum, hvor debatten har højere til loftet, og man bare kan have det sjovt og være sammen på en lidt anden måde. Det er værdifuldt i vores ofte meget instrumentelle verden,” siger Emilie Turunen.

Hun har fortrudt, at hun ikke var med sidste år. Det samme har Gribskovs tidligere borgmester og Venstre gruppeformand i Gribskov kommunalbestyrelse, Jannich Pedersen. 

”Jeg noterede mig i hvert fald, at det lød så tilstrækkeligt spændende, at jeg gerne vil bruge et par dage på det,” siger Jannich Pedersen.

En skjult dagsorden

Han sidder i bestyrelsen i en fond under KL, som har doneret penge til et fremstød, der skal få flere unge til at stemme ved det kommende kommunalvalg. Det skal blandt andet promoveres på Folkemødet, hvor man vil kunne møde Jannich Pedersen cyklende rundt på en lokalt produceret ladcykel og reklamere for sagen.

Derudover er han en del af Hovedstadens Kommunekontaktråd, som også samles på Bornholm for at få afviklet et møde.

”De fire øvrige kontaktråd kommer også. Om de holder møde, ved jeg ikke. Men det er en rigtig god anledning til også at få lavet noget formelt politisk arbejde,” siger Jannich Pedersen.

Også formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), mener, at der er masser at komme efter på Folkemødet for politikere inden for hendes felt. Selv skal hun deltage i en række debatter i egenskab af formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

”I den forbindelse forventer jeg at få inputs med fra de forskellige seancer. Det er helt klart, at det er en god lejlighed til endnu en gang at få nogle nye ting ind på lystavlen,” siger Ulla Astman.

Netværk, netværk, netværk

Fælles for den europæiske, regionale og kommunale politiker er ønsket om først og fremmest at bruge Folkemødet til at forny og bekræfte deres politiske netværk. Særligt for en garvet lokalpolitiker som Jannich Pedersen handler det ikke kun om at møde nye mennesker. Men også om muligheden for at få samlet op på gamle bekendtskaber.

”Noget af det allervigtigste er den fortsatte netværksdyrkning. Jeg kender jo kommunalpolitikere fra alle partier og hele landet. Og når man går fra møde til møde, eller sidder ned og spiser frokost, så møder man jo folk, og kan lige få at høre, hvordan det nu er det går, der hvor de kommer fra,” siger Jannich Pedersen.

For Ulla Astman vejer det tungt, at så mange politisk professionelle er samlet i en ramme, hvor urets tikken ikke betyder så meget som i den almindelige travle hverdag.

”Man kan diskutere, hvor folkeligt det er. Det er nok mest organisationsfolk, der møder organisationsfolk. Men det gør man så koncentreret, og det tror jeg giver noget i forhold til, at vi er vant til at møde hinanden mere sporadisk,” siger Ulla Astman.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet