Først fik Danmark besked om, at vi ville modtage færre vaccinedoser fra selskabet Pfizer/BioNTech i denne uge. Nu er beskeden, at der kommer færre doser hele første kvartal af 2021.
Først fik Danmark besked om, at vi ville modtage færre vaccinedoser fra selskabet Pfizer/BioNTech i denne uge. Nu er beskeden, at der kommer færre doser hele første kvartal af 2021.
Hatim Kaghat, Ritzau Scanpix

50.000 færre vaccinerede i første kvartal

Leveringerne af vaccinedoser fra Pfizer falder den næste tid. Danmark vil sammen med andre EU-lande skubbe på for at få vacciner fra AstraZeneca.

vaccinedoser

Af Ritzau | [email protected]

For de mange, der ser frem til at få det første stik af coronavaccinen, er onsdag en mindre god dag.

Statens Serum Institut (SSI) oplyser, at Danmark modtager færre vacciner end forventet fra Pfizer/BioNTech i første kvartal. Mere præcist vil der være en nedgang i antallet på 82.500-100.000, hvilket svarer til en nedgang på cirka ti procent.

Da hver person skal have to doser, betyder det, at mellem 42.000 og 50.000 færre end planlagt vil blive vaccineret i årets første tre måneder.

Det er problematisk og uheldigt, siger vicedirektør i SSI Ole Jensen.

- Det er rigtig uheldigt, fordi vi står et meget vigtigt sted i epidemien, hvor det gælder om at komme i gang med vaccinationerne, og så er det et problem, at vi kan færdigvaccinere 50.000 færre.

 

Det var forventet, at der i denne uge ville komme færre doser, men tidligere forlød det, at antallet for det samlede kvartal ville blive det samme. Det oplyste formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i sidste uge efter en telefonsamtale med Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Men det har altså ikke vist sig at være tilfældet for Danmark.

Kedelig situation

Meddelelsen fra SSI kommer dagen efter, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, beklagede, at Danmark i denne uge kun modtager halvt så mange doser.

- Vi er virkelig kede af at blive bragt i denne situation. Det sker på et meget afgørende tidspunkt, hvor vi både står over for at skulle tage fat på nye målgrupper, særligt de allerældste, og hvor vi samtidig skal til at tilbyde borgerne det andet stik, som vi har lovet.

Vaccinen fra Pfizer er sammen med en vaccine fra amerikanske Moderna de eneste, der indtil videre er godkendt til brug i EU.

I denne uge modtager Danmark dog slet ikke nogle doser fra Moderna.

Statsministeren presser på

Men måske er der lys forude, for Danmark vil sammen med flere andre EU-lande have distribueret en vaccine fra selskabet AstraZeneca, inden den er godkendt.

Det skal sikre, at den straks kan tages i brug, når den forventede godkendelse er klar 29. januar, fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag.

- Vi har infrastrukturen på plads i Danmark, men vi har ikke vacciner nok. Derfor sender jeg i dag (tirsdag red.) et brev til EU-Kommissionen og rådsformanden sammen med mine kolleger i Tjekket, Grækenland og Østrig.  Det skal selvfølgelig være med en klausul om, at vaccinerne først kan tages i brug, når de - 7-9-13 - forhåbentlig godkendes den 29. januar, siger Mette Frederiksen.

  Vi tåler ikke flere forsinkelser på vacciner. Det er et spørgsmål om liv og død lige nu. Derfor har vi brug for at få mere tempo i EU's vaccine-udrulning.

Hun understreger samtidig, at tålmodigheden med vaccine-udrulningen er ved at være slidt:

- Vi tåler ikke flere forsinkelser på vacciner. Det er et spørgsmål om liv og død lige nu. Derfor har vi brug for at få mere tempo i EU's vaccine-udrulning.

Selv om Danmark er blandt de hurtigste lande i EU til at omsætte ankommet vaccine til stik, så er det kun omkring tre procent af befolkningen, der indtil videre er vaccineret.

Ifølge den foreløbige vaccineplan vil alle i Danmark, der ønsker det, være færdigvaccineret 27. juni. Det er uvist, hvilken betydning faldet i leverancer får for planen.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet