Kommunen har foretaget trivselsundersøgelser blandt kommunalpolitikere og kommunale chefer. Her er de artikler og kommentarer, som de har givet anledning til.
Over halvdelen af de kommunale chefer oplever indimellem, at politikere stikker næsen for langt ned i deres arbejde. Det viser kommunen.dk’s undersøgelse.
Klar rollefordeling er det vigtigste mellem politikere og embedsmænd. Men i sidste ende bestemmer politikerne, lyder det fra kommunaldirektør og ekspert.
Halvdelen af chefer og direktører går ugentligt hjem med dårlig samvittighed eller skyldfølelse over opgaver, de ikke nåede på jobbet. Det viser en undersøgelse lavet af kommunen.dk.
Kommunale chefer arbejder mange timer hver uge, føler sig udmærket kompetente, og så er enkelte af dem stressede. Det er bare tre af de konklusioner, man kan drage af kommunen.dk’s trivselsundersøgelse. Dyk ned i flere tal her.
Dårlig samvittighed over opgaver, man ikke når inden fyraften, er en del af jobbet, lyder det fra to kommunale ledere.
Det er svært at få en dagligdag med byrådsarbejde, fuldtidsjob og børn og familie til at gå op. Det oplever flere byrådspolitikere.
To kommunale eksperter giver deres bud på, hvordan alle kan være med i kommunalpolitik, når tiden bliver knap og beslutningerne store.
Elektrikeren, professoren og folkeskolelæreren skal kulturelt forhandle sig frem til en passende jargon, når de mødes i et byråd. Og det kræver, at man tager et fælles ansvar og ikke lader ansvaret påhvile den enkelte, der føler sig krænket.
Med inspiration fra virkelige eksempler har Kommunen konstrueret en række fiktive situationer, som vi har forelagt tre byrådsmedlemmer og bedt dem vurdere, om der er tale om sexchikane eller ej.
En rundspørge blandt nyvalgte byrådsmedlemmer ved KV13 viser, at otte procent af kvinderne har været udsat for sexchikane. Men undersøgelser af sexchikane viser som regel kun toppen af isbjerget, siger forsker.
Nyvalgte bliver overraskede over, at arbejds-byrden som byrådsmedlem er så stor. Familie, venner og job bliver skubbet i baggrunden for at gøre plads til bunker af bilag og møder, og det har konsekvenser.
Kone, børn, venner og firmaet bliver forsømt til fordel for byrådsmøder og lange dagsordener. Prisen for kommunalpolitisk indflydelse er for dyr, og derfor siger Arne Spicer Lindgren farvel til byrådet efter bare én valgperiode.
Vederlagstunge poster spiller en for stor rolle i den politiske forhandling efter et kommunalvalg. Det mener størstedelen af de nyvalgte byrødder. Men måske er de nye bare naive og idealistiske, lyder det fra forsker.
Samvittighedskvaler følger med mange offentlige chefer hjem, når de holder fyraften. Flere tager arbejdet med hjem efter lukketid på rådhuset.
Mere end 40 procent af de kommunale chefer oplever, at politikerne blander sig for meget i deres arbejde. Politikerne har både pligt og ret til at blande sig, men det skal gøres på den rigtige måde, lyder det fra embedsmænd og eksperter.
En tidligere borgmester, en praktiserende læge og en økologisk gartner kæmper for at sikre borgernes rettigheder. Men den kamp udkæmpes med ufine metoder, mener blandt andre en kommunaldirektør. <i>Kommunen</> sætter med ny undersøgelse fokus på trivsel blandt kommunale ledere.
Byrådspolitikere arbejder i gennemsnit 48 timer om ugen og endnu mere som udvalgsformænd. Det får flere til at ønske sig mere i løn, fuldtidspolitikerstatus eller bedre arbejdsfordeling af opgaverne i byrådet.
Byrådsmedlemmer landet over føler sig presset af arbejdsbyrden. 36 procent af lokalpolitikerne mener, at det er nemmere at få kabalen med arbejde, politik og fritid til at gå op som landspolitiker end som kommunalpolitiker.
Mere end halvdelen af byrådspolitikerne har oplevet chikane i deres byrådsarbejde – enten fra borgere eller fra andre byrådsmedlemmer.
Chikanen lever i bedste velgående i landets byråd. Mere end hver fjerde fortæller til Kommunen, at de har oplevet at blive chikaneret af andre byrådsmedlemmer.
Siden begyndelse af 1990’erne har antallet af kvindelige kommunalpolitikere ligget stabilt på omkring 30 procent. Det skyldes blandt andet normstereotyper, manglende rollemodeller, og at det politiske system er opbygget til at tage hensyn til mænd fremfor kvinder.
Spørger man byrådsmedlemmerne, er det kvindernes eget ansvar at gribe magten og blive valgt til byrådet. Det viser en ny undersøgelse fra Kommunen.