Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Byrødder: Landspolitikerne har det lettere

Byrådsmedlemmer landet over føler sig presset af arbejdsbyrden. 36 procent af lokalpolitikerne mener, at det er nemmere at få kabalen med arbejde, politik og fritid til at gå op som landspolitiker end som kommunalpolitiker.

Trivsel

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Rune Højer (S) sidder i byrådet i Haderslev. Der sidder han i rigtig mange timer hver uge. Ved siden af sit studie, der ofte løber op over de 37 timer om ugen, bruger han nemlig i gennemsnit 26-30 timer om ugen på byrådsarbejde.

- Hvis du bare skal igennem det helt basale for at passe dit byrådsjob, så kræver det megen tid, og lokalpolitik er i forvejen nedprioriteret i dansk demokrati. Den måde, byrådsarbejdet er skruet sammen på, er problematisk, når man ikke er fastansat politiker, både time- og lønmæssigt. Samtidig ligger møderne spredt udover hele dagen, der skal passes sammen med et arbejde, siger han.

Derfor skeler han misundeligt til landspolitikerne på Christiansborg. Det samme gør 36 procent af de 597 danske byrådspolitikere, der har deltaget i Kommunens trivselsundersøgelse, som fortæller, at de oplever det som lettere at få kabalen med arbejde, politik og fritid til at gå op som landspolitiker end som kommunalpolitiker.

- Det er lettere for folketingspolitikerne at holde fokus, fordi de ikke skal passe et arbejde, som måske ikke har med politik at gøre, ved siden af. Med én kasket ville det være lettere at udføre vores arbejde. Det giver samtidig en langt højere kvalitet i arbejdet, end hvis vi kun er deltidspolitikere, siger Rune Højer.

Professor på CBS og forskningsleder ved Kora Lene Holm Pedersen kan godt forstå, byrådspolitikerne gerne vil fuldtidsansættes. Men hverdagen på Borgen er ikke kun guld og grønne skove.

- De har en forventning om at få løn for det, de bruger al deres fritid på. Men de folk, som sidder i landspolitik, har også nogle alvorlige udfordringer i deres familieliv. De arbejder tit på Christiansborg i hverdagen og er så hjemme i Jylland i weekenden. Det er jo ikke som udgangspunkt et fantastisk familieliv, siger Lene Holm Pedersen.

Hun understreger samtidig, at der er stor forskel på, hvor meget de forskellige politikere på Christiansborg arbejder.

- Som minister arbejder man 70 timer eller mere, mens andre folketingspolitikere kan arbejde mindre. Så det er ikke nødvendigvis løsningen på arbejdstiden at blive national politiker. Sidder man for eksempel i et lille parti med mange ordførerskaber, har man rigeligt at lave, siger hun.

[wpv-post-body view_template='visualisering-gratis' id='51944']

Politikerliv

Undersøgelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet