Valgets valpladser
Valgets valpladser

POLITISK RÅDGIVER
Folketingsvalget nærmer sig. Udover den store kamp for at vinde regeringsmagten så rummer valgkampe altid en række mindre lokale opgør. Her følger en oversigt over nogle af de mest markante kampe i landets storkredse.
Går DF i land på Bornholm?
Danmarks granitnæve mod øst er også nationens mindste storkreds og giver to kredsmandater, der med kredsreformen fra 2006 nærmest var designet til at gå til V og S. En nylig måling tyder dog på, at Dansk Folkeparti kan snuppe et mandat. Det vil selvsagt være en gevaldig fjer i hatten for Kristian Thulesen Dahl, og rygtet vil da også vide, at han har tænkt Østersøens karfunkel ind i sin kampagneplan.
Hvem bliver rød dronning af København?
Kan Statsministeren fravriste Johanne Schmidt-Nielsen tronen som største stemmesluger i København? Ved valget i 2011 femdoblede Johanne Schmidt-Nielsen sit personlige stemmetal til knap 50.000, mens Helle Thorning mistede 15.000 personlige stemmer og landede på cirka 33.000.
Samtidig har Vorherre rakt socialisterne en hjælpende hånd, da Store Bededag i år falder på 1. maj, hvilket betyder, at partiets landsmøde, hvor Johanne Schmidt-Nielsen falder for den interne otteårsregel, er udskudt til grundlovsdag. Hvis Thorning vil skuldertackle Johanne ud af ligningen, så kan hun ikke udskrive valg på denne side af sommerferien.
Slagtebænk Omegnen
Københavns Omegns Storkreds udmærker sig ved, at en række partier har flere unge og kampklare kandidater, end der er mandater.
Socialdemokraterne får tre mandater. Mette Frederiksen og Mogens Lykketoft tager de to første. Hvis det næste falder til den tidligere SF’er, Mattias Tesfaye, sker det på bekostning af to siddende MF’ere, Morten Bødskov og Jeppe Bruus. Det vil give anledning til en vis murren i baglandet, hvor partishoppere sjældent er i høj kurs. Og det vil kun være en ringe trøst, at der åbner sig en suppleantpost i et års tid, når Lykketoft tager orlov fra Folketinget for at arbejde i FN efter sommerferien.
Hos Konservative står kampen mellem Rasmus Jarlov, Mads Holger og Merete Scheelsbeck. Sidstnævnte er mindre medieeksponeret, men sidder i byrådet i Høje Taastrup og har opbakning fra kredsens populære konservative borgmestre Michael Ziegler og Henrik Rasmussen. Casper Strunge stiller op i Gentofte, som er den bedste kreds, men han vurderes ikke at kunne slå de andre. Formodningen er, at Rasmus Jarlov tager det ene mandat.
Venstre står til tre mandater i omegnen. Karen Ellemann regnes for sikker. Dernæst er vurderingen, at Morten Løkkegaard, der ikke opnåede valg til Europa-Parlamentet, vil tage det andet mandat, mens kampen om det tredje mandat, står mellem tidligere VU-formand Jakob Engel-Schmidt USA-ekspert Mads Fuglede samt tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard.
Socialdemokratisk stoledans på Sjælland
På Sjælland har der længe været udsigt til tab af to socialdemokratiske mandater. De seneste målinger tyder dog på, at partiet er tilbage på syv mandater. Magnus Heunicke, Henrik Sass Larsen og Pernille Rosenkrantz-Theil er sikre, mens Ole Hækkerup, Mette Gjerskov, Rasmus Horn, Lennart Damsbo-Andersen og Astrid Krag slås om de resterende to til fire mandater. Også her kan en socialdemokratisk MF’er altså risikere at ryge ud til fordel for en tidligere SF’er, der udover at have været sundhedsminister har fået megen medieeksponering i Vild med Dans.
Vilhelmsen og Vikaren fra Helvede
På Fyn ånder alting nogenlunde fred og idyl. By-, bolig- og landdistriksminister Carsten Hansen er efter sigende tilfreds med, at Rosenkrantz-Theils kandidatur er flyttet til Sjælland. Til gengæld kan der blive dasket lidt med stokroserne hos SF, hvor Karsten Hønge, der i forbindelse med DONG-sagen fik tilnavnet ”Vikaren fra helvede”, skal kæmpe mod Annette Vilhelmsen om SF's ene mandat på Fyn.
Østjylland: Er Naser tilbage?
I Østjylland er spørgsmålet, om Naser Khaders tilbagevenden til dansk politik kan løfte stemmetallet for Konservative. Der er ikke noget, som tyder på, at træerne vokser ind i himlen, men det er værd at notere sig, at Lykke Friis ikke genopstiller, hvilket frisætter cirka 30.000 personlige stemmer, som andre kandidater kan gå på hugst efter.
Pape på hjemmebane
Konservatives formand, Søren Pape, stiller op på hjemmebane i Vestjyllands Storkreds. Her har partiet pt. ikke noget mandat, så Pape skal levere fremgang. Ved sidste folketingsvalg fik Konservative 3,8 procent af stemmerne i Vestjyllands Storkreds, mens Pape fik 16,8 procent til kommunalvalget. Samtidig står han stærkt i den østlige del af storkredsen omkring Bjerringbro, hvor han er vokset op. Det kan blive et problem for Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen, der risikerer at tabe sit mandat på den konto.
Alt på rødt i Nordatlanten?
Endelig er der de fire nordatlantiske mandater, hvoraf de tre i dag peger på rød blok. Det borgerlige mandat er placeret på Færøerne hos Sambandspartiet og Edmund Joensen. Sambandspartiet døjer imidlertid med dårlige meningsmålinger på den hjemlige scene, hvilket kan smitte af til folketingsvalget. Dermed kan det ende med fire røde mandater i Nordatlanten. Sidst Sambandspartiet (og Edmund Joensen )tabte sit mandat, var i 1998, hvilket lige præcis var afgørende for, at Nyrup vandt valget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.