Kommunen.dk
MENU

Sosu-mestre: ‘Mange undervurderer vores faglighed’

Om otte år mangler der 41.000 sosuer. Det skræmmer ikke de to, som netop har vundet DM i sosu. Men de håber på et større opgør med fordomme om faget.

Sosu-mestre: ‘Mange undervurderer vores faglighed’

Om otte år mangler der 41.000 sosuer. Det skræmmer ikke de to, som netop har vundet DM i sosu. Men de håber på et større opgør med fordomme om faget.
Anden gang var lykkens gang for Cecilie Holst Christensen og Mike Kevin Olsen, der i år vandt guld ved DM i Skills. Ved samme konkurrence sidste år måtte de nøjes med andenpladsen.
Anden gang var lykkens gang for Cecilie Holst Christensen og Mike Kevin Olsen, der i år vandt guld ved DM i Skills. Ved samme konkurrence sidste år måtte de nøjes med andenpladsen.
Foto: Sosu Nord

Sosuer bruger det meste af tiden på at tørre ældre mennesker bagi, lønnen er dårlig, og enhver burde være i stand til at gennemføre uddannelsen. 

Fordommene er ifølge Mike Kevin Olsen og Cecilie Holst Christensen mange om det fag, som de lige er blevet kåret til danmarksmestre i. Det foregik ved DM i Skills, danmarksmesterskabet for erhvervsuddannelser.

På landets sosu-uddannelser kæmper de også mod fordommene for at få flere til at søge ind. En fremskrivning lavet af FOA viser, at der om otte år vil mangle 41.000 sosu-uddannede. Den udsigt skræmmer ikke de to nykårede danmarksmestre i faget, Cecilie Holst Christensen og Mike Kevin Olsen. De mener, at det kommer til at stille endnu højere krav til sosuernes faglighed.

- Det er ikke noget, vi skal frygte, men vi skal lære at håndtere de nye opgaver. Det synes jeg også, sosuassistenter er gode til, fortæller Mike Kevin Olsen.

Stoltheden var stor, da de to sosuassistent-elever fra Sosu Nord vandt DM i Skills. Men det er langt fra alle, der har samme respekt og forståelse for sosu-faget som de nykårede danmarksmestre.

En af årsagerne til de manglende elever er ifølge makkerparret, at folk har et forkert billede af, hvad en sosuassistent laver. Og hvor højt det faglige niveau egentlig er. 

  Fordommene er færre nu. DM i sosu er med til at ændre idéen om vores fag. Det har aldrig kun gået ud på at tørre røv.

Det er danmarksmesterskabet med til at ændre på, mener Cecilie Holst Christensen.

- Fordommene er færre nu. DM i sosu er med til at ændre idéen om vores fag. Det har aldrig kun gået ud på at tørre røv. Det er også os, der hjælper med bevillinger af personlige hjælpemidler og den nære borgerkontakt, siger hun.

Sosu-vejen frem i lyset

De nye danmarksmestre synes, kommunerne skal gøre mere ud af at fortælle de unge mennesker, der står og skal til at vælge ungdomsuddannelse, hvad sosu-uddannelsen i virkeligheden er. Og så skal forældrene også på banen.

- Jeg har oplevet at stå på en uddannelsesmesse for at tale om mit fag, hvor forældre har sagt til deres børn, at de ikke skulle gå hen til min stand, fortæller Mike Kevin Olsen.

Cecilie Holst Christen så gerne, at der blev investeret mere tid og økonomi i, at ambassadører fra sosu-uddannelserne turnerer landet rundt med foredrag, der kan inspirere unge til at gå sosu-vejen. 

- I 9. klasse hørte jeg rigtig meget om, hvordan det var at gå i gymnasiet. Der kom aldrig nogen og præsenterede erhvervsuddannelserne for mig, fortæller hun.

Det er dog vigtigt for de to elever, at ambassadørerne ikke maler et rosenrødt billede af livet som sosu-uddannet.

  Der findes ikke et arbejde, hvor hver dag er perfekt, og hvis vi idylliserer faget, mister vi de elever igen.

- Vi skal ikke ‘hjernevaske’ folk til at søge ind på uddannelsen. Vi er nødt til at vise faget frem, som det er. Der findes ikke et arbejde, hvor hver dag er perfekt, og hvis vi idylliserer faget, mister vi de elever igen, siger Mike Kevin Olsen.

Den pointe er Cecilie Holst Christensen enig i.

- Det er vigtigt at fortælle nogle af de hårde historier. For eksempel om de tilfælde, hvor man er med til at beslutte, at en borger skal indlægges. Her står man i en kompleks sygeplejefaglig situation, som man skal være i stand til at håndtere professionelt, selvom det ikke altid er lige let, siger hun.

- Som sosuassistent er man en af dem, der kender den enkelte borgers udfordringer allerbedst, fordi man er en del af den daglige kommunikation. Derfor lytter sygehuspersonalet også godt efter, når foreslår en indlæggelse. Det ansvar har jeg allerede oplevet i min praktik, uddyber hun. 

De blide mænd skal med

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, var det kun 12 procent af de nye elever sidste år, der var mænd. Derfor ser de to elever gerne, at flere mænd vælger branchen til. 

For Cecilie Holst Christensen er der især ét sted, hvor hun ønsker sig flere mandlige kollegaer. 

- I psykiatrien kan de mandlige sosuassistenter noget særligt, når det kommer til at hjælpe mandlige patienter. Her tænker jeg på de unge drenge, der er indlagt. Det arbejdsområde tror jeg, mange glemmer, når de tænker sosu.

Mike Kevin Olsen mener, kommunerne og uddannelserne skal blive bedre til at tiltrække de bløde mænd.

- Det er vigtigt at appellere til den blide side, som mange mænd har. Mænd er generelt gode til at skubbe til borgerne på en måde, der får dem til at kunne mere. Derfor er det vigtigt, at vi får flere mænd til at søge ind, siger Mike Kevin Olsen.

- Og så lever vi også i en tid nu, hvor det er mere okay at mænd også har bløde sider, siger han. 

- Hvis vi skal have flere mandlige kolleger, skal vi have mænd ud og fortælle drengene i skolerne, hvorfor sosu også kunne være for dem. Det fungerer meget bedre, end hvis en kvinde står og siger det, siger Cecilie Holst Christensen.

Mike Kevin Olsen tænker dog også, at mænd har en ekstra udfordring i sosu-faget. 

- Det kræver altså noget at skulle skære igennem og slippe af med rollen som den ‘nuttede dreng’ på et plejehjem fyldt med ældre damer og kvindelige kolleger, siger han.

Sosu i tal

- I 2018 begyndte i alt 9320 nye elever en sosu-uddannelse.

- 12 procent af de nye elever i 2018 var mænd.

- Uddannelsen til social- og sundhedsassistent varer tre år og ti måneder og er fordelt på grundforløb og praktikophold. 

- Det tager to år og to måneder at blive social- og sundhedshjælper. 

- Ledighedsprocenten for nyuddannede social- og sundhedsassistenter er fem pct. For social- og sundhedshjælpere er ledighedsprocenten to pct. 

- Den typiske løn for en nyuddannet social- og sundhedsassistent er 25.000 kr. plus tillæg, pension m.m.

Kilde: Danmarks Statistik Uddannelseszoom.dk, Uddannelsesguiden.dk og KRL

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR