Region Sjælland til eksamen
Region Sjælland til eksamen
Når de nyvalgte medlemmer i Region Sjælland sætter sig omkring bordet, venter der en stor udfordring. Flere års forsøg på at fastlægge den nye sygehusstruktur er mislykkedes. Da der var opnået politisk enighed i regionen, sagde sundhedsministeren nej.
Stridspunktet har været, at regeringen lagde op til ét hovedsygehus, hvilket regionens eget forslag ikke imødekom. Medlemmerne af rådet mente, at regionen er for stor til kun at have ét hovedsygehus, og havde heller ikke noget bud på, hvilket hospital der kunne være tale om. Man ønskede specialsygehuse i både Roskilde og Næstved, og akutmodtagelse i både Nykøbing F., Slagelse, Køge og Holbæk. Nej, lød svaret fra ministeren.
Ny plan til debat
Hele 40 ud af 41 medlemmer af det gamle regionsråd stod bag den præsenterede ’07-plan. Skuffelsen var derfor til at tage og føle på, da de centrale myndigheder forkastede den. Nu er spørgsmålet, hvordan et nyt råd vil nå til enighed, og – ikke mindst – hvordan et kommende forslag vil se ud.
Venstres nye frontfigur i regionen hedder Jens Stenbæk. Han bakker kravet om ét hovedsygehus op.
”Det er for mig at se det rigtige. Det drejer sig om liv og død for patienterne. Specialisterne skal samles under ét tag,” siger han.
Men et andet spørgsmål er, om hovedsygehuset nødvendigvis skal have akutfunktion. Det ser Socialdemokraterne ikke som afgørende, og Steen Bach Nielsen, ny formand for regionen, ønsker fortsat dialog med Sundhedsstyrelsen, selv om også han nu nikker til ét storsygehus.
”Jeg forstår stadig ikke grundlaget for de præmisser, de har stillet op. Så de kan blive nødt til at indgå i en bedre dialog med os,” siger han.
Upopulære beslutninger
Regionsrådet venter nu på en række analyser, man har bestilt, for at få en ny vurdering af faglig bæredygtighed, bygningstyper og tilgængelighed. Både det nye medlem og det mere erfarne mener, at det kan blive lettere for et nyt regionsråd at nå i mål.
”Der har manglet erkendelse af beslutningsmyndigheden i det gamle regionsråd. I det nye råd ved vi, hvad vi går ind til, ” siger Jens Stenbæk.
Det er Steen Bach Nielsen enig i, men dermed ikke være sagt, at det bliver let:
”Den største knast bliver at varetage følelseslivet i de store byer, der går glip af den ønskede udvikling, når vi peger på et andet sted. Vi kan ikke være venner med alle. Det bliver de barske vilkår efter valget,” siger han.
Snarlig afgørelse
For regionens udvikling er det afgørende med en snarlig løsning. Ved sidste fordeling af midler til sygehuse fik Region Sjælland kun halvanden milliard kroner, selv om der var søgt om otte.
Forudsætningen for midlerne er at få godkendt en plan af sundhedsministeren, som nu afventer et udspil fra det nye regionsråd.
”Der ligger jo et meget vigtigt arbejde forude i forbindelse med vores investeringer i nye sygehuse. Der vil jeg tro, at borgerne sætter krydset hos dem, de mener bedst kan tage ansvar og løfte opgaven,” siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).
For begge regionspolitikerne er målet, at de senest ved udgangen af marts kan præsentere den nye plan. Ikke kun af hensyn til patienterne, men også af hensyn til de ansatte på sygehusene, som stadig mangler et bud på, hvor de skal arbejde fremover.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.