Et af Danmarks største kommunalt ejede affaldsselskaber har i årevis givet store millionordrer til private firmaer i strid med udbudsreglerne. Eksperter taler om ledelsessvigt, mens direktøren efter kommunen.dks afdækning nu vil endevende alle selskabets indkøbsaftaler. Det er dog ikke nok, mener flere københavnske politikere.
Et af Danmarks største kommunalt ejede affaldsselskaber har i årevis givet store millionordrer til private firmaer i strid med udbudsreglerne. Eksperter taler om ledelsessvigt, mens direktøren efter kommunen.dk's afdækning nu vil endevende alle selskabets indkøbsaftaler. Det er dog ikke nok, mener flere københavnske politikere.
Foto: Ritzau Scanpix

Uro på rådhuset: Partier kræver undersøgelse af udbudssag inden beslutning om redningsplan

Flere udvalgsmedlemmer i København vil ikke tage stilling til redningsplan for kriseramt forbrændingsanlæg, før sagen om manglende udbud i Amager Ressource Center er undersøgt. DF kræver en uvildig revisionsundersøgelse eller politianmeldelse.

de ulovlige indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] [email protected]

Opbakningen til en stort opsat redningsplan for det økonomisk pressede milliard-projekt Amager Bakke vakler i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Flere partier slutter sig nu til et krav om at udskyde mandagens beslutning om et forslag, der skal redde det kriseramte forbrændingsanlæg ved at lade Amager Bakke overtage affaldshåndteringen i hovedstaden fra private skraldemænd.

- På det nuværende grundlag kan jeg da ikke anbefale redningsplanen. Det kan jeg netop ikke tage stilling til, medmindre vi ser en revisionsundersøgelse af, hvad det er, der er foregået derude, siger Finn Rudaizky, udvalgsmedlem for Dansk Folkeparti.

Det sker, efter at kommunen.dk har afdækket, hvordan det kommunalt ejede Amager Ressource Center - der står bag Amager Bakke - i årevis har brudt udbudsloven. I strid med reglerne har selskabet i årene fra 2010 til 2017 købt ind for 121,3 mio. kr. hos tre private leverandører uden udbud.

Sagen fik torsdag Radikale Venstre og De Konservative til at kræve en undersøgelse af de ulovlige, direkte tildelinger af kontrakter. De to partier vil ikke tage stilling til en eventuel redningsplan, før det gennem en undersøgelse er afklaret, hvor omfattende problemerne med udbud er i affaldsselskabet.

Samme melding lyder nu fra Dansk Folkeparti og Alternativet, som begge kræver en uvildig undersøgelse. Det samme gør Liberal Alliance, dog uden at have taget stilling til, om beslutningen om planen - som partiet er imod - skal udskydes.

Udsæt beslutningen

Torsdag udtalte overborgmester i København Frank Jensen (S), at det kan "ende med at sende fjernvarmekunder en stor, og helt unødvendig regning", hvis redningsplanen bliver nedstemt.

- Derfor vil jeg opfordre politikere fra ansvarlige partier til som planlagt at stemme for ejeraftalen om ARC's økonomi, som er vigtig for at få styr på økonomien i ARC, lød det fra overborgmesteren, der betegnede det som "helt uacceptabelt, hvis ARC ikke har overholdt udbudsreglerne."

Men opfordringen fra Frank Jensen ser ikke ud til at have givet genlyd i teknik- og miljøudvalget, som skal behandlet forslaget, inden først økonomiudvalget og dernæst Københavns Borgerrepræsentation - efter planen - kan stemme om redningsplanen.

- Vi kommer ikke til at stemme for at skulle kommunalisere området yderligere og hjemtage flere opgaver. Vi ønsker en højere grad af konkurrence, siger udvalgsmedlem Alex Vanoslagh, Liberal Alliance, der "helt klart" bakker op om en uvildig undersøgelse af bruddene på udbudsregler.

- Det er også vigtigt, at undersøgelsen ikke laves af Amager Ressource Center selv, men at det er en uvildig undersøgelse af tredje part, siger han.

"Fornuftigt at udsætte behandlingen"

Hos Alternativet mener udvalgsmedlem Fanny Broholm, at det "virker fornuftigt at udsætte beslutningen".

- Det lyder meget graverende, at de her opgaver ikke er blevet sendt i offentligt udbud. Derfor er det helt sikkert noget, vi skal have indsigt i, før vi kan gå videre med en redningspakke, siger hun.

Men det kan jo tage lang tid at modtage sådan en redegørelse, og derfor kan jeres redningspakke-beslutning komme til at trække ud?

- Ja, og det kan jo have økonomiske konsekvenser for selskabet, så det kan også være problematisk. Men vi bliver nødt til at have indsigt i, hvordan processerne fungerer på ledelsesplan, før vi går videre med redningsplanerne, siger Fanny Broholm.

DF vil lave intern revision eller politianmeldelse

Også hos Dansk Folkeparti er der opbakning til at lade de vigtige beslutninger vente, indtil ARC's udbudsproblemer er blevet undersøgt nærmere.

- Det lyder dybt foruroligende, siger Finn Rudaizky (DF) om ARC's ulovlige kontrakter og fortsætter:

- Jeg vil gerne have beslutningen om en redningsplan udsat, men jeg skal altså ikke sidde og vente på, at ARC undersøger sig selv. Det har jeg ikke tænkt mig at bruge tiden på.

Fremfor ARC's egen undersøgelse af sig selv kræver DF også, at der må andre aktører på banen.

- Det første, der skal ske, er, at kommunens interne revision simpelthen laver en gennemgang af, hvad der er foregået. Det er der, man skal ind. Den er så uvildig, som den kan være, hvis man ikke skal ud til en helt fremmed advokat, siger han og fortsætter:

- Hvis et flertal i kommunen ikke ønsker at få lavet en intern revision på det, så er der mulighed for at lave en politianmeldelse.

SF holder fast

I SF-lejren er teknik- og miljø-medlemmet, Klaus Mygind, dog helt på linje med Socialdemokratiet og overborgmester, Frank Jensen.

- Umiddelbart synes jeg, at vi skal tage stilling til redningsplanen på mandag, men samtidig er jeg dog helt enig i kritikken. Det er ikke i orden, at ARC ikke har overholdt udbudsreglerne. Det skal ARC selvfølgelig. Men jeg mener sådan set, at det at finde en redningsplan for ARC er noget, der haster, siger han. 

Klaus Mygind mener ligeledes, at sagen skal undersøges. Han har dog endnu ikke lagt sig fast på, om det bør være en uvildig eller en intern undersøgelse, da han vil lade det være op til bestyrelsen.

En ting vil han dog have "grundigt belyst":

Hvem har ansvaret for, at ARC ikke har overholdt udbudsreglerne?

- Vi bliver nødt til at sikre, at ledelsen kan håndtere det her i fremtiden. Som ejerkommune har vi ansvaret for, at der er en ledelse, der kan håndtere det her fremadrettet. Det skal ARC kunne gøre, siger han.

Selvom han fastholder, at det er vigtigt at få processen i gang om redningsplanen, mener han, at oplysningerne om de manglende udbud er væsentlige.

- Når vi debatterer det på mandag, kan det jo være, at vi må sige: okay, der er måske flere ting, vi skal informeres om, før vi tager stilling til redningsplanen. Det kan godt være en vej ud af det, for selvfølgelig er det betydningsfuldt, det der er sket, siger han.

Indkøb

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet