Jacob Hartvig Simonsen forlader direktørposten i Dansk Affaldsforening for at blive direktør i Amager Ressource Center (ARC).
Jacob Hartvig Simonsen forlader direktørposten i Dansk Affaldsforening for at blive direktør i Amager Ressource Center (ARC).
Foto: Pressefoto via Dansk Affaldsforening

Ny ARC-direktør om ulovlige kontrakter: "Det er rigtig godt at få skeletterne ud af skabene"

Amager Ressource Center skifter ud i toppen. Den nye direktør lover at løse udbudsudfordringerne, men først skal han dog lige lande i sædet.

de ulovlige indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] [email protected]

Et af landets største kommunalt ejede affaldsselskaber, Amager Ressource Center (ARC), skifter ud på direktørposten.

Ud går den nuværende konstituerede direktør, Dan Fredskov, og ind kommer 51-årige Jacob Hartvig Simonsen, der kommer fra en stilling som direktør hos brancheorganisationen Dansk Affaldsforening.

Udskiftningen på chefgangen sker efter længere tids uro, hvor det blandt andet er blevet afdækket, hvordan ARC i perioden 2010 til 2017 har brudt udbudsreglerne ved at foretage ulovlige indkøb for 289,5 mio. hos en lang række forskellige leverandører.

Jacob Hartvig Simonsen indtræder som direktør den 14. august, mens Dan Fredskov får sit gamle job som Energichef tilbage.

En afdeling, som Dan Fredskov også havde ansvaret for i perioden 2007 til april 2017, hvor han blev indsat på posten som konstitueret direktør, efter at bestyrelsen skilte sig af med den daværende topchef, Ulla Röttger.

Det er særligt Dan Fredskovs gamle - og nu igen kommende - afdeling, som har været viklet ind i store dele af selskabets årelange og ulovlige indkøbspraksis.

I alt har energiafdelingen brudt udbudsreglerne i 76 pct. af alle de handler, som er blevet endevendt af advokatfirmaet Bech-Bruun på baggrund af kommunen.dk's afdækning af ulovlige kontrakter blandt ARC's allerstørste leverandører.

I alt løber de ulovlige indkøb i energiafdelingen op i 188,9 mio. kr.

"Jeg skal lige lande i stolen"

ARC's nye direktør forklarer over for kommunen.dk, at selskabet den kommende tid skal igennem en række udfordringer.

Hvad siger du overordnet til omfanget af ulovlige kontrakter?

- Det er rigtig godt at få skeletterne ud af skabene for at se, hvad der ligger. Nu er en del af redegørelsen jo heldigvis lavet, og en anden del er på vej, og så bliver det blandt andet mit job at forholde mig til, hvad der skal ske på den baggrund, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Hvad vil du gøre fremadrettet for at undgå lignende sager?

- Først så vil jeg sætte mig i stolen derude, og det gør jeg den 14. august, og så vil jeg simpelthen tage den derfra. Det ville være useriøst at udtale mig om det nu, inden jeg er startet, så det vil jeg ikke.

Dan Fredskov kommer tilbage som energichef. En stilling som han også har haft, netop under perioden med de ulovlige kontrakter. Har du tillid til Dan Fredskov?

- Jeg kommer til at svare på det, når jeg lige har fået et par dage til at sidde i stolen. Men du kan ikke få en kommentar nu. Det ville være useriøst, så lad mig sætte mig i stolen først, så tager vi den simpelthen derfra.

Hvad kan du sige generelt om dit nye job?

- Man kan sige, at der ligger artige udfordringer foran os. Det bliver rigtig spændende at få ARC placeret i den cirkulære økonomi, siger Jacob Hartvig Simonsen og afslutter:

- Der er en masse udfordringer, der skal løses, også dem, som I har peget på. Det er klart, at en offentlig virksomhed skal fungere åbent og transparent.

kommunen.dk har forsøgt at få en kommentar fra ARC's konstituerede direktør, Dan Fredskov. Det har dog ikke været muligt.

I en pressemeddelelse takker bestyrelsens næstformand, Allan S. Andersen (S), Dan Fredskov for hans tid som konstitueret direktør.

- I forbindelse med direktøransættelsen ønsker bestyrelsen også at takke energichef Dan Fredskov for hans virke som konstitueret direktør siden april 2017. Dan har ydet en god indsats med at bringe Amager Bakke-projektet tæt på målstregen, skriver han.

Indkøb

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet