Billede

Følg pengestrømmen: Her har ARC handlet ulovligt for 289,5 mio. kr.

Amager Ressource Center har systematisk brudt udbudslovgivningen i en lang årrække. Få overblikket over handlerne via det interaktive kort.

de ulovlige indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] [email protected]

En stor del af de ulovlige millionkontrakter, som det kommunalt ejede affaldsselskab Amager Ressource Center (ARC) har indgået i strid med reglerne, er gået til virksomheder i lokalområdet tæt på ARC's adresse i København.

Det viser kommunen.dk's afdækning samt en gennemgang af en midlertidig redegørelse, som advokatfirmaet Bech-Bruun har bistået ARC med at udarbejde.

Selskabet har i årevis brudt EU's udbudsregler systematisk og har indgået en lang række ulovlige kontrakter med private virksomheder uden udbud til sammenlagt 289,5 mio. kr. siden 2010.

Netop det faktum, at lokale firmaer har fået en fordel gennem ARC's systematiske omgåelse af udbudsreglerne, er alvorlig, mener advokat med speciale i udbudsret og partner hos Hejm Advokater, Jacob Georg Naur.

Han forklarer, at lokalitet og geografi "lige præcis er noget, man som udgangspunkt ikke må tage hensyn til," når et selskab som ARC skal vælge leverandører.

- Hvis man skal forstå, hvorfor det er et problem, at der bliver købt så meget ind lokalt, er man nødt til at kigge på de bagvedliggende hensyn i EU-udbudsretten.

- Formålet er at få åbenhed om sine indkøb, så andre i hele Europa har mulighed for at byde, for det er jo ikke altid sikkert, at de lokale bydere har de bedste produkter og priser, siger han og tilføjer, at behovene hos både virksomheder, myndigheder og markedet hele tiden ændrer sig.

- Hvis man ikke gennem et udbud reelt får testet, om man får det rigtige til den rette pris, så kan man ikke være sikker på, at man får forvaltet pengene ordentligt på en sådan måde, at man kan drive sin organisation bedst muligt.

Se alle handlerne på det interaktive kort nederst i artiklen.

Omfanget vokser

Redegørelsen blev udarbejdet, efter at kommunen.dk i midten af maj afdækkede, hvordan selskabet i årevis havde købt ulovligt ind hos de tre leverandører Calderys, Faxe Kalk og Lindpro.

Dengang vurderede seks eksperter i udbudsret, at det var klart i strid med reglerne, at ARC i årene fra 2010 til 2017 havde sendt 121,3 mio. kr. direkte videre til de tre leverandører, uden at kontrakterne - som reglerne foreskriver - blev sendt i udbud.

Omfanget af ulovlige millionkontrakter i affaldsselskabet har dog som tidligere beskrevet vist sig at være langt mere omfattende, end kommunen.dk afslørede i maj.

I mere end halvdelen af de millionindkøb, som ARC har gennemgået i undersøgelsen, konstaterer advokaterne, at selskabet har brudt udbudsreglerne.

I redegørelsen er det dog kun betalinger i perioden fra den 1. april 2013 og frem til den 31. marts 2018, som ARC har valgt at inkludere i undersøgelsen.

Dermed er selskabets betalinger til de tre leverandører forud for 2013 - der i alt løber op i 71,3 mio. kr. - ikke med i redegørelsens samlede tal på 218,1 mio. kr. for selskabets ulovlige indkøb.

Sammenlagt har selskabet siden 2010 købt ind for 289,5 mio. kr. i strid med EU's regler om udbud. Desuden har selskabet i yderligere to tilfælde købt ind hos to virksomheder for i alt 12,2 mio. kr., hvor der ifølge Bech-Bruun "for en mindre del af indkøbene er sket fejl."

Jacob Georg Naur har tidligere betegnet sagen som "overordentlig amatøragtig".

- Det her er jo ikke en fejl eller en overtrædelse. Det ligner en systematisk tilsidesættelse af et helt grundlæggende regelsæt, som man mere eller mindre bevidst har valgt at være ligeglad med, siger han.

Følg pengestrømmen

På kortet neden for kan du se, hvor ARC har valgt at foretage ulovlige, direkte handler med en stribe leverandører.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet