Per Bach Laursen (V) er træt af at sidde foran computeren i sin spisestue. Men næste uges byrådsmøde bliver alligevel digitalt. Selvom det ikke er lige populært hos alle byrådsmedlemmer.
Per Bach Laursen (V) er træt af at sidde foran computeren i sin spisestue. Men næste uges byrådsmøde bliver alligevel digitalt. Selvom det ikke er lige populært hos alle byrådsmedlemmer.
Mick Anderson, Ritzau Scanpix

“En ting er at lukke ned, men det er satme ikke uden problemer at genåbne”

Vesthimmerlands borgmester, Per Bach Laursen (V), fortæller om den seneste uges op og nedture i den nordjyske kommune, der nu åbner igen.

nordjylland i karantæne

Af Christian Olesen | [email protected]

"Man sagde jo, at det var cluster-5 minkvirus, som var problemet. For den havde måske negativ indflydelse på en kommende vaccine. Altså der var også andre minkvarianter, men dem fokuserede ingen rigtig på.

Som mandagen skrider frem hører vi, at Læsø aldrig har haft cluster-5. Og lidt senere finder jeg så ud af, at vi heller aldrig har fundet virusvariationen i Vesthimmerland.

Argumenterne for nedlukningen smuldrede. Derefter bliver vi nødt til at blive hårde i retorikken. 

Da Nordjylland lukkede

5. november blev 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner bedt om så vidt muligt at blive hjemme. De skulle arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Det meste af Nordjylland blev ”lukket land”. Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser indefra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk.

Nu er de syv kommuner ved at blive genåbnet.

Jeg synes, nedlukningen er dårligt kommunikeret til os. Jeg ved godt, der har været et forsigtighedsprincip, men jeg bliver lidt småirriteret over kommunikationen. For pludselig blev det sværere at overbevise befolkningen om, at det var det rigtige at gøre. Men vi gjorde det alligevel.

Det hænger ikke sammen. Man skulle have gjort mere ud af masseteste for fuld hammer fra begyndelsen af og måske kun lukke os ned i en uges tid. Så kunne vi finde ud af, hvor smittekæderne skulle brydes og man kunne sige, at folk skulle prøve at se den ene uge som en slags ferie.

Når statsministeren siger, vi lukker i fire uger, så sender restauranter og hoteller og sådan noget jo medarbejderne hjem og aflyser alle reservationer. Mange virksomheder mistede også en stor del af den kapital, de normalt har til at stå imod med. For de måtte både lukke i foråret og nu også denne måned. 

Nu fik vi så at vide torsdag, at vi må åbne igen.

En ting er at lukke ned, men det er satme ikke uden problemer at genåbne.

Træt af spisebordet

Vores samlede image i Nordjylland er hårdt ramt. Vores turisme ligger brak. Ude i verden tror man måske at Danmark og specielt vores kommuner er sted, man ikke rejser hen. Det skal vi rette op på. Og vi forventer et massivt tilskud til at oplyse om situationen, så turismen kan blomstre igen.

Så nu er vi i den fase, hvor vi gør skaderne op. Erhvervsministeren lytter til os, og jeg håber, der kommer styr på nogle gode hjælpepakker til erhvervet.

Min kalender er stadig proppet alle dage. Mest med virtuelle møder, men nu begynder der også at blive lavet et par fysiske møder.

På onsdag er der byrådsmøde. Og indtil videre har jeg besluttet, at mødet bliver virtuelt. Nogle af byrådsmedlemmerne kom med negative reaktioner på det og andre positive. Jeg synes, det sender et forkert signal, hvis vi samles fysisk, når Vesthimmerlands borgere stadig skal testes.

Jeg er også træt af at sidde her i min spisestue foran computeren."

Demokrati

Land & by

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet