Mikael Klitgaard (V) er borgmester i Brønderslev Kommune og fortæller her, hvordan anden uge af nedlukningen gik. Han glæder sig over, at regeringen nu lader kommunen genåbne, men han synes, det er underligt, at de skulle lukke, nu når der ingen cluster-5 virus var i Brønderslev.
Mikael Klitgaard (V) er borgmester i Brønderslev Kommune og fortæller her, hvordan anden uge af nedlukningen gik. Han glæder sig over, at regeringen nu lader kommunen genåbne, men han synes, det er underligt, at de skulle lukke, nu når der ingen cluster-5 virus var i Brønderslev.
Christian Klindt Sølbeck, Ritzau Scanpix

Brønderslevs borgmester har mistet meget af sin tillid til sundhedsmyndighederne

Nordjylland åbner igen. Her giver Mikael Klitgaard (S) et indblik i, hvordan de seneste dage er gået. Han følte, det var svært at forklare en nedlukning, når der ingen cluster-5 virus var i Brønderslev.

nordjylland i karantæne

Af Christian Olesen | [email protected]

Mikael Klitgaard (V) fortæller:

“Ugen har været meget travl. Hele tiden taler jeg med borgere, virksomhedsejere og selvfølgelig utroligt mange pressefolk. Her er i Nordjylland er vi slet ikke vant til at snakke så meget med medierne.

Om morgenen sidder jeg til covid-19 beredskabsmøde med mine embedsmænd. Vi drøfter, hvad vi gør med skoler og plejehjem og sådan noget. Og samtidig skal jeg have styr på alt det, jeg også normalt laver som borgmester og venstremand. Ting som dagsordnen til økonomiudvalget, og så mødtes jeg med nogle af vores mulige venstrekandidater til kommunalvalget.

Hver dag bruger jeg lang tid på at sætte mig ind i al kritikken af nedlukningen. Jeg følger konstant nyhederne og lytter efter, hvad WHO siger.

Jeg arbejder meget hjemmefra og optager rummene herhjemme. Jeg har et kontor, men jeg fylder meget rundt omkring, for jeg har jo meget travlt. Og fritid er der ikke meget af. Først tænkte jeg, det ville blive vældig hyggeligt at gå hjemme. Men der er jo heller ingen tid til at være social.

Telefonen sidder ved øret, så er der teamsmøder, og jeg har også været afsted til et par ting. Men jeg tror, min kone synes, jeg er ved at være lidt træls at høre på. Det kan jo ikke undgås.

Da Nordjylland lukkede

5. november blev 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner bedt om så vidt muligt at blive hjemme. De skulle arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Det meste af Nordjylland blev”lukket land”. Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser inde fra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk.

Nu er de syv kommuner genåbnet.

Torsdag formiddag blev vi indkaldt til møde med sundhedsministeren med meget kort varsel. Jeg tænker: “Nu tror jeg sgu alligevel, de åbner op.” For det må være svært at forsvare nedlukningen med de smittetal, vi har i Nordjylland.

I Brønderslev har vi på intet tidspunkt haft cluster-5 minkvirusset. Og vores generelle smittetal i Brønderslev har været lave. Nu er de vist nok under 30 smittede pr. 100.000. Det skyldes, at vi allerede inden nedlukningen lavede en masse indsatser.

Alt der skete under nedlukningen var så ulogisk. Jeg har mistet meget af tilliden til sundhedsmyndighederne.

Noget af det, der kom fra Seruminstituttet, havde jeg svært ved at følge, og Kåre Mølbak har jeg ikke meget sympati for. De sagde, at nu kunne det være klogt at lukke ned for en sikkerheds skyld. Det kan man jo altid sige. Men så skal de også fagligt begrunde, hvorfor vi lukker det ene sted og ikke det andet.

Ingen minkvirus

Klokken 09.30 begynder mødet med sundhedsministeren. Han fortæller, at der bliver genåbnet heroppe. Det var jo fint. Og et meget positivt møde.

Magnus Heunicke siger, at man hørte efter, og at genåbning er Sundhedsstyrelsens anbefaling, fordi der ikke er fundet noget af det her cluster-5 minkvirus i de 70.000 prøver taget i Nordjylland.

Erhvervslivet åbner først, og så det andet gradvist. Jeg arbejdede mest for at få hurtigt gang i virksomheder. Vi smitter sjældent på arbejdspladserne. Nærmere til sociale begivenheder og fritidsaktiviteter. Det er i hvert fald vores påstand.

Jeg begynder hurtigt at snakke med erhvervslivet. De første virksomheder ringer og spørger, om de må møde ind fredag morgen. Jeg siger: “Det skal I ikke, I er nødt til at bede medarbejderne om at komme ind med det samme! Vi kan ikke holde til mere produktionstab.”

Så var folk glade. Flere skrev til mig og roste os for at få åbnet. Jeg havde sådan set en god dag og blev helt i godt humør.

Nu skal vi bevise, vi kan styre friheden.

Jeg roste også sundhedsministeren og sagde, at det var dejligt, og det er vi glade for. Så var der en på det digitale møde, der sagde: “Når man først har afgivet friheden og bliver glad for at få den tilbage igen, så er det for meget, at man også skal sige tak.”

Men det kan man jo diskutere. Jeg takkede.”

Demokrati

Land & by

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet