Minister om udflytning: Nye kommuner tilgodeses
Minister om udflytning: Nye kommuner tilgodeses
Nye kommuner kan komme i spil, når regeringen i løbet af kort tid fremlægger et nyt udspil til udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet.
Det bebudede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under en høring på Christiansborg.
Regeringen har meldt ud, at 500 arbejdspladser skal flyttes fra SKAT i København, samtidig med at 1000 nye arbejdspladser hos SKAT skal oprettes uden for hovedstadsområdet. Troels Lund Poulsen (V) vil ikke fortælle mere om, hvilke styrelser der derudover er udvalgt til den kommende runde.
- Der skal være en balance i fordelingen mellem de større kommuner og landdistrikter. Af den grund vil der være en grundig vurdering af, om kommune og styrelse passer sammen. Det kan også komme på tale at samle flere funktioner for at få et stærkt fagligt miljø, siger Troels Lund Poulsen.
Det politiske tiltag om udflytning blev vedtaget i 2015 og skulle være med til at skabe et Danmark i “bedre balance”. Det vil foregå i runder, og indtil videre er 3.900 arbejdspladser sat til at rykke teltpælene fra København til kommuner ude i resten af landet.
Produktiviteten faldt
De kommende udflytninger sker på trods af, at flere af de udflyttede styrelser har oplevet en negativ effekt på produktiviteten og erfaringsniveauet. Det fremgik af indlæg fra tre chefer for udflyttede styrelser under høringen. Den nedadgående tendens skyldes primært en stor udskiftning af ansatte og omstilling til nye arbejdsgange.
Flere nævn blev flyttet til Viborg i januar under den nye styrelse Nævnenes Hus og mistede i den forbindelse 95 procent af sine ansatte. Derfor var tab af viden og ringere produktivitet forventet:
- Man mister erfaring med sådan en udflytning. Ikke kompetence. Mine medarbejdere er vanvittigt kompetente, og vi er en kompetent myndighed. Men man mister den viden, som de gamle medarbejdere lå inde med, og det koster på vores produktivitet, siger direktør Christian Lützen.
Han håber dog, at sagsbehandlingstiden vil være tilbage på det tidligere niveau i 2018. Ambitionen er, at flytningen til Viborg i sidste ende vil gøre det muligt at løse opgaverne bedre end før.
En anden myndighed, som blev udflyttet, er Statens Administration. Den blev sendt til Hjørring og mistede også en del af sin arbejdsstyrke, idet kun 12 ud af 228 valgte at rejse med. Der var samtidig ikke nok finansiering fra staten til at foretage udflytningen.
Man mister erfaring med sådan en udflytning. Ikke kompetence. Mine medarbejdere er vanvittigt kompetente, og vi er en kompetent myndighed. Men man mister den viden, som de gamle medarbejdere lå inde med, og det koster på vores produktivitet
Det betød, at flere projekter måtte udsættes. Dog har omlægningen til nye arbejdsgange betydet, at man i dag er mere effektive end i København.
- Vi var nødt til at udsætte et robotprojekt, indtil vi havde fået stabiliseret vores drift i Hjørring. Intet er heldigvis blevet skrottet, men det har taget os nogle år at nå til der, hvor vi er i dag, siger direktør Trolle Klitgård Andersen.
Råd til fremtiden
Troels Lund Poulsen kan tage flere råd fra direktørerne med fra høringen. De anbefalede eksempelvis, at man skal sørge for at skabe hurtig klarhed omkring en udflytning, hvis den er fra den ene ende af landet til den anden.
I Statens Administration trak man de bedste medarbejdere ud af produktionen og satte dem til at undervise de nyansatte, imens man langsomt flyttede til Hjørring.
- Det gjorde vi for at undgå et alt for stort tab af viden. Vi havde heldigvis ikke problemer med at finde folk, men det var et stort og vigtigt stykke arbejde at kunne uddanne dem løbende. Ellers ville vi som institution have stået svagere, når udflytningen var ovre, siger Trolle Klitgård Andersen.
Stadig uenighed
Det har ikke været mange af de ansatte, som har haft lyst til at flytte ud fra hovedstaden. Omkring 77 procent har søgt nye job, og den nye udflytningsrunde har fået Djøf og HK til at kritisere regeringens plan for ikke at tage nok hensyn til medarbejderne.
De to fagforeninger mener, at mange af styrelserne er blevet placeret for spredt, mens der er blevet gjort for lidt for at skabe gunstige forhold for pendling, og at det har gjort dem til mindre attraktive arbejdspladser.
Det syn deler man hverken hos kommunerne eller regeringen. De påpeger, ligesom nogle af styrelserne selv, at der ikke har været problemer med at rekruttere nye medarbejdere. Her ses udflytningen som en politisk vision, der på den lange bane skal understøtte landdistrikterne med jobs og bosætning.
- For mig har det aldrig været et succeskriterie, at alle medarbejdere skulle følge med. For så havde der ikke været jobs til dem, som i forvejen er bosat ude i kommunerne. Jeg er sikker på, at det vil være gavnligt for styrelserne og i det lange løb give bedre medarbejdertilfredshed og mindre sygefravær, siger kommunalordfører Carl Holst (V).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.