Mere magt til kommunerne
Mere magt til kommunerne

I Alternativet har vi et slogan, der hedder: Mere samfund, mindre stat. Nogle tror fejlagtigt, at det betyder, at vi vil skære ned på de offentlige udgifter. Det betyder derimod, at vi vil bruge de offentlige midler klogere, blandt andet ved at sikre flere resurser, mere selvbestemmelse og mere handlefrihed til kommunerne.
Det skal for eksempel være lettere for kommunerne at spare op, så det bliver muligt at lave større og mere langsigtede investeringer.
Derfor mener Alternativet, ligesom Produktivitetskommissionen, at muligheden for, at en kommune kan overføre midler fra år til år, skal udvides. Konkret vil vi ændre budgetloven, således at en kommune, der i et budgetår bruger mindre end aftalt med staten, det følgende år kan bruge tilsvarende flere penge uden at blive straffet økonomisk.
Hjælp til oprydning
Samtidig vil vi gerne lave forsøg med det, der kaldes 'flexskat' eller 'delt kommuneskat'. Udfordringen er, at personer med bopæl i mere end en kommune i dag udelukkende betaler kommuneskat der, hvor de er tilmeldt folkeregistret. Det betyder, at det typisk er de store bykommuner, der får hele fortjenesten, hvorimod de mindre landkommuner, hvor folk typisk har deres bolig nummer to, ikke får en krone. Vi ønsker derfor at nedsætte et udvalg, som skal undersøge, hvorvidt det giver mening at dele kommuneskatten op med henblik på at sikre en mere fair fordeling af skatteindtægterne kommunerne imellem.
Og mens vi er ved de mindre kommuner og små samfund, så foreslår vi at rulle forringelserne af nedrivningspuljen tilbage og videreføre den på sit gamle niveau. En rapport fra KORA skønner, at der i øjeblikket er mellem 10.000 og 22.000 nedrivningsparate huse, men mange steder har man brug for hjælp til at få ryddet op i de forfaldne bygninger, der skæmmer visse byer og lokalområder.
Sidst men ikke mindst ønsker Alternativet at lade kommunerne eksperimentere langt mere, end de kan i dag. Hver kommune skal have bedre forudsætninger for at håndtere de lokale udfordringer og udnytte de egnsspecifikke muligheder.
Lad kommuner eksperientere
Derfor har vi foreslået at oprette eksperimentalzoner i alle kommuner, hvor det skal være muligt at søge og opnå dispensation fra gældende regler og lovgivning. Eksempelvis skal kommunerne kunne eksperimentere med tematiske initiativer og indsatser inden for områder som afbureaukratisering, turisme eller lokal handel. Men det kunne også være mere specifikke forsøg med kortere arbejdsuge, kontanthjælp uden modkrav, borgerløn, legalisering af cannabis, kommunale økologiske indkøb, lempelse af regler for lokal fødevareproduktion til borgere, restauranter og detailhandel eller nye, sociale indsatser mod stress, hjemløshed, misbrug eller ensomhed.
Vi oplever igen og igen, at der på Christiansborg er en stivhed og en træghed, når det kommer til at afprøve nye ideer. Vi oplever, at mange af de initiativer til fornyelse, som hvirvler støvet op og rynker panderne på Christiansborg, helt udramatisk afprøves og testes ude i kommunerne.
Derfor er vi klar til at arbejde for mere samfund og mindre stat. Vi er nemlig sikre på, at de bedste løsninger findes ude i den virkelighed, hvor de mennesker, som skal leve med løsningerne, bor.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.