- Landdistrikterne kan ikke regne med Venstre

Ministeren for by, bolig og landdistrikter langer i dette debatindlæg ud efter Venstre, som ministeren mener har svigtet landdistrikterne

DEBAT

Af Redaktionen | [email protected]

’Venstre ved du, hvor du har’. Sådan har partiets slogan lydt i flere år. De seneste uger er det blevet helt tydeligt, at landdistrikterne ikke kan regne med hjælp fra Venstre.

Partiet har eksempelvis sagt nej til, at en række land- og yderkommunerne får tilført flere penge de kommende år. Venstre ville ikke være med i aftalen om at justere den kommunale udligningsordning, der omfordeler ca. 400 mio. kr. fra by- til landkommuner.

Konkret har Venstre altså sagt nej til, at Langeland skal have ekstra 22 mio. kr., og at Lolland skal have yderligere 47 mio. kr. Det må være en svær pille at sluge for borgere og politikere i de områder. Ikke mindst i betragtning af, at Venstre meget uforstående valgte at forlade forhandlingerne sammen de konservative, som tilsyneladende er mere optaget af at tilgodese rige kommuner som Gentofte end at hjælpe borgerne i yderområderne.

Udover Venstres svigt på udligningsområdet har partiet pure afvist regeringens forslag om at omlægge dele af område- og bygningsfornyelsesmidlerne fra by til land. Partiets boligordfører, Louise Schack Elholm, har sagt klart nej til at give de mindre byer 75 mio. kr. årligt til at istandsætte og nedrive dårlige boliger.

Begrundelsen er tilsyneladende, at regeringen har sløjfet Indsatspuljen. Logikken bag afvisningen af forslaget er svær at få øje på. Vi har nemlig ikke nedlagt puljen. Det var en engangspulje, som den tidligere VK-regering ikke havde afsat en eneste krone til på deres finanslovsforslag for 2012.

Når Venstre melder sig ud af to så vigtige forhandlingsforløb, er det tydeligt, at partiet bruger mere tid på at være på tværs end på at være på borgernes side. Det er først og fremmest et vælgersvigt, men det er faktisk også utroligt ærgerligt i forhold til det politiske arbejde i Folketinget.

Og med tanke på, at Venstre ofte slår sig op på at ville gøre en hel masse for landdistrikterne, er det besynderligt, at partiet afviser forslag, der vil gavne de mange danskere, som bor uden for de større byer. Man kan med rette konkludere, at landdistrikterne ikke kan regne med Venstre.

Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet