For at mindske yderligere smittespredning i Danmark for kommunerne nu mulighed for at få oplysninger om smittede borgere i området. Ifølge KL-formand Jacob Bundsgaard (S) kan det sikre en mere effektiv opsporing.
For at mindske yderligere smittespredning i Danmark for kommunerne nu mulighed for at få oplysninger om smittede borgere i området. Ifølge KL-formand Jacob Bundsgaard (S) kan det sikre en mere effektiv opsporing.
Emil Helms, Ritzau Scanpix

Kommuner skal hjælpe med at isolere smittede

Med ny aftale får kommuner adgang til information om coronasmittede borgere i området. Det skal være med til at bryde endnu flere smittekæder, mener minister.

smitteopsporing

Af Ritzau | [email protected]

Smittekæder skal brydes hurtigere, og danskere skal i isolation, hvis de er blevet smittet med coronavirus. Derfor har regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indgået en aftale, hvor kommunerne for første gang får adgang til data om borgere, der er smittet med corona i lokalområdet.

På den måde skal kommunerne spille en større rolle i arbejdet med smitteopsporing. Det er ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) en vigtig aftale for at mindske yderligere smittespredning.

- Jeg er meget tilfreds med, at der nu kan ske en styrket lokal indsats, så vi får stoppet smitte så hurtigt og effektivt som muligt, siger han i en meddelelse.

Kommunen kan hjælpe med indkøb

Kommunerne kan med adgangen til oplysningerne blandt andet hjælpe med at henvise borgere til de isolationsfaciliteter, der er i kommunen.

Men kommunen kan også sørge for hjælp til indkøb eller andet, som gør det lettere for folk at isolere sig i hjemmet, lyder det fra KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

- For nogle kan det være vanskeligt at isolere sig, hvis man er enlig eller ikke har et stort netværk, som kan hjælpe med indkøb. Eller hvis man bor mange mennesker i en lille lejlighed. Og her har vi som kommune nu mulighed for at give råd og vejledning til, hvordan man kan gøre det. Det skal give de bedste muligheder for, at de ikke smitter andre, siger han.

Hidtil har det været Styrelsen for Patientsikkerhed, der har stået for smitteopsporingen.

Nødvendigt at dele sundhedsoplysninger

Hvis en borger er blevet testet positiv for coronavirus, kontakter styrelsen borgeren for at hjælpe med at opspore nære kontakter, som kan være smittet.

Det arbejde skal styrelsen fortsætte, understreger Bundsgaard. Men kommunerne kan nu give en hjælpende hånd.

- Det her er med til at gøre indsatsen endnu mere effektiv og endnu bedre, siger han.

Det er en lokal aftale mellem den enkelte kommune og styrelsen, der afgør, hvordan kommunen hjælper til, siger Bundsgaard.

  Deling af helbredsoplysninger er vi generelt meget tilbageholdende med. Men vi er i en ekstraordinær situation, og det er vigtigt, at kommunerne har de bedst mulige redskaber til at medvirke til epidemikontrollen – især i denne kritiske fase.

Normalt er man ikke meget for at dele borgernes sundhedsoplysninger. Men det er nødvendigt nu, mener sundhedsministeren.

- Deling af helbredsoplysninger er vi generelt meget tilbageholdende med. Men vi er i en ekstraordinær situation, og det er vigtigt, at kommunerne har de bedst mulige redskaber til at medvirke til epidemikontrollen – især i denne kritiske fase, siger Heunicke.

Kommunerne er vant til at håndtere borgeres fortrolige oplysninger. Og derfor kan borgere være helt trygge ved, at kommunerne får adgang til oplysningerne, lyder det.

God redskab for kommunerne

Borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen (S) mener, det kan være et godt redskab for kommunerne, hvis der er udbredt smitte i eksempelvis en boligblok.

- Det er rart at kunne få at vide, om det er et bestemt boligområde, hvor smitten er høj. Så kan man lettere øge opmærksomheden på eksempelvis rengøring i opgange og vaskekældre, siger han.

Er man blevet testet positiv for coronavirus eller er i risiko for at være smittet, skal man gå i isolation.

Hvis man ikke kan isolere sig i eget hjem, kan kommunerne tilbyde et gratis isolationsophold. Det er dog kun til borgere, der har fået en positiv coronatest.

Selvisolation og isolationsophold

  • Hvis man er smittet med coronavirus eller er i risiko for at være smittet, skal man gå i selvisolation.
  • Selvisolation betyder, at du skal blive hjemme og lade være med at mødes med personer, som du ikke bor sammen med.
  • Du skal undgå tæt kontakt med personer, du bor sammen med.
  • Der skal også være særlig opmærksomhed på god hygiejne og rengøring.
  • Hvis det ikke er muligt at holde tilstrækkeligt afstand til andre i ens husstand - hvis boligen er meget lille, eller du deler husstand med personer, som er i risiko - kan du få et frivilligt og gratis isolationsophold uden for hjemmet af din kommune.
  • Du skal have en positiv coronatest for at kunne få bevilget et isolationsophold.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet