Kommuner og regioner har set (rampe)lyset
Kommuner og regioner har set (rampe)lyset
Sidste års Folkemøde adskilte sig fra de foregående derved at det fandt sted op til slutspurten i en folketingsvalgkamp, hvorfor folketingsmedlemmer og -kandidater som altovervejende hovedregel prioriterede deres hjemlige valgkredse i stedet for Christiansborgs udliciterede bornholmervejfest. ‘Jeg har ikke nogen vælgere i Allinge. Jeg vil føre valgkamp i min kreds’, sagde eksempelvis det daværende menige V-folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen til Politiken, og så blev han hjemme ligesom de fleste andre, undtagen lige topfigurerne der blev fløjet ind til deres taler og tv-optrædender og ud igen straks de var overstået.
Skønt formentlig en lidt træls erkendelse for de udeblevne, så er det værd at lægge mærke til, at Folkemødet ikke på nogen måde led under MF-fraværet, for det betød blot at kommunale og regionale politikere fik – og greb – chancen for at indtage nogle pladser lidt længere oppe på rollelisterne. I år er der ingen folketingsvalgkamp til at sprede de politiske Danmarks fokus, men det betyder ikke at Folkemødet 2016, og de følgende for den sags skyld, bare bliver ligesom det var i 2014 og før da.
MF-mæssigt er vi ganske vist tilbage i normaltilstanden, når dette års Folkemøde skydes i gang på onsdag med en vrimmel af landspolitikere i levende live og ikke blot i Allinges lygtepæle som sidste år, da en del folketingskandidater, de bornholmske undtaget, ikke alene gik uden for egen valgkreds med deres plakater, men ligefrem uden for de storkredse hvor man faktisk kunne stemme på dem. I år kommer de ikke blot til at kæmpe med hinanden om opmærksomheden, der vil få konkurrence fra kommuner og regioner, der ikke har tænkt sig frivilligt at trække sig ud af rampelyset igen.
Så i stedet for at vente/håbe på at blive inviteret til andres arrangementer, holder kommuner og regioner nogle selv. 44 arrangementer er der, som en eller flere kommuner står bag i år, mod fire sidste år og et enkelt i 2014. For regionernes vedkommende 49 i år mod otte sidste år, seks i 2014 og to i 2013. Der kommer vi aldrig ned igen, efter at de har smagt opmærksomhedens sødme.
Blandt de 44 er for eksempel Syddjurs Kommune som sammen med Danmark på Vippen spenderer tre kvarter på ‘Den effektive kommune‘ og en udfordring af Cepos’ årlige kommunepotentialeundersøgelse, og Slagelse, Sønderborg, Holbæk og Vordingborg Kommune der snakker Kommune 3.0 og nytænkning i kommunalpolitik med hinanden og med forskellige forskere samt Alternativets kommunalordfører Torsten Geil.
Lidt i samme boldgade har Gentofte Kommune en - ikke debat, men dialog - mellem borgmester Hans Toft (V) og partistifter Uffe Elbæk (ALT) om hvordan man lukker borgerne ind i det politiske maskinrum, mens Varde Kommune stiller et helt andet spørgsmål, nemlig om vi skal sælge sommerlandet til tyskerne. Det har man sin egen og Guldborgsunds borgmestre, to VisitDenmark-direktører og landdistriktsudvalgsformand Peter Juel Jensen (V) til at finde svaret på.
Lolland Kommune, der jo om nogen selv er ramt af trenden, sætter fokus på hvordan urbaniseringen har haft den sideeffekt, at de sociale problemer er flyttet på landet. De-urbaniseret, så at sige. Langeland Kommune har oplevet noget tilsvarende, og udfordringen tages under behandling af de to kommuners borgmestre, lederen af socialpsykiatrien på Langeland, MF’erne Lennart Damsbo-Andersen (S) og Peter Juul Jensen (V) samt Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard.
Kommunernes arrangementer relaterer sig overvejende til konkrete politiske og/eller udviklingsmæssige emner, og blandt regionerne følger Hovedstaden og Sjælland sammen med Skåne og Greater Copenhagen trop med en debat om hvordan fremtidens offentlige og private transport kan tænkes at komme til at se ud. Overskriften er ‘Totalskadet af trafikpolitikken’ og Siemens og IBM leverer debattørerne.
Regionerne supplerer politikken med en række sundhedsrelaterede tilbud omhandlende alt lige fra hospitalsklovne til kolesteroltal. I den alvorlige ende er en debat som Region Hovedstaden og Bornholms Hospital holder om værdig død, hvor et af spørgsmålene er, om hospitalerne holder patienter for længe i live. Så går det mere kuriøst for sig når Odense Universitets Hospital fortæller om kamerapiller som alternativ til en manuel endetarmsundersøgelse. Og nej, man kan ikke selv afprøve. Ingen tarmselfie.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.