KL: Folkemødet er en hyldest til demokratiet
KL: Folkemødet er en hyldest til demokratiet
Folkemødet er en oplagt mulighed for at sætte demokrati og folkestyre til debat. Det mener både Jan Trøjborg (S) som formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Horsens Kommune, og næstformand for Danske Regioner Carl Holst (V), som begge deltager i Folkemødet på Bornholm.
”Det er altid inspirerende, når mange mennesker, der brænder for politik og demokrati, er forsamlet. Vi ser folkemødet som en hyldest til demokratiet, men også som alle tiders mulighed for, at borgerne og alle vi, der er med i og arbejder med politik, kan mødes på kryds og tværs, så der er fuld opbakning fra KL,” siger Jan Trøjborg.
Han håber, at der vil være masser af brede politiske diskussioner på Folkemødet.
”Lige for tiden handler den politiske debat helt naturligt om økonomi, vækst og 2020 planer – den debat forventer jeg fortsætter under Folkemødet, for det er afgørende for Danmarks fremtid. Ikke desto mindre er det vigtigt, at vi også får diskuteret visioner for demokratiet på den lange bane – ”hvad skal være visionen for demokratiet i 2020?” er Jan Trøjborgs oplæg til debat.
Carl Holst (V), næstformand for Danske Regioner, håber blandt andet, at Folkemødet kan være med til at involvere borgerne i den overordnede diskussion om, hvad rammerne skal være for fremtidens sundhedsvæsen.
”Det handler om den lidt bredere demokratidiskussion, som er så vigtig, både i forhold til dialogen omkring indretningen af velfærdssamfundet i årene fremover, men den er også vigtig i forhold til tilrettelæggelsen af, hvad det er for et sundhedsvæsen, vi skal have. Og så er den vigtig i forhold til, hvordan vi skaber rammerne for en ligelig erhvervsudvikling i hele Danmark, så det ikke bliver skilt i et Udkantsdanmark og et ikke-Udkantsdanmark,” siger Carl Holst.
Udfordring i folkestyret
Carl Holst mener, at Folkemødet skaber en nødvendig platform for dialogen om demokratiet.
”Lige det der er formålet med folkemødet, nemlig at få skabt den folkelige dialog og samtale, det er noget, som Danske Regioner går meget op i. Det vigtige er ikke at have regioner, selv om det også er vigtigt, det vigtige er at have folkevalgte regioner for at have en folkelig ledelse af regionerne. Den folkelige ledelse, den kommer så til udtryk ved at have en tæt kontakt med befolkningen. Det møde er det, man vil vitalisere på Folkemødet på Bornholm – og derfor er vi der,” siger Carl Holst og fortsætter:
”Jeg håber, at vi får mødtes på tværs af politiske holdninger og partier, men også på tværs af aktører, og jeg håber, at mødet på tværs får skabt fundament for den dialog, som er så vigtig. Får vi skabt den, så får vi også skabt fundamentet for en tæt kontakt med borgerne.”
For KL er Folkemødet også en oplagt mulighed for at sætte fokus på årsagerne til den lave valgdeltagelse ved sidste kommunalvalg.
”Den udvikling skal vi have vendt. Og det er en fælles opgave for hele det politiske Danmark. Jeg håber, vi får nogle gode debatter om de mange muligheder der er for at udvikle demokratiet og folkestyret. For eksempel er de unge meget optaget af politik og samfund, men ikke nødvendigvis inden for de traditionelle rammer. Det er en udfordring i folkestyret,” siger Jan Trøjborg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.