Kommunen.dk
MENU

Kædeansvar deler borgmestre

Størstedelen af de socialdemokratiske borgmestre bakker op om, at kædeansvar i kommunerne skal vedtages ved lov. Venstre-borgmestrene er imod, da de mener, at det vil indskrænke det kommunale selvstyre

Kædeansvar deler borgmestre

Størstedelen af de socialdemokratiske borgmestre bakker op om, at kædeansvar i kommunerne skal vedtages ved lov. Venstre-borgmestrene er imod, da de mener, at det vil indskrænke det kommunale selvstyre

Enhedslisten har sat alle kræfter ind på at gøre social dumping til et centralt emne i de igangværende finanslovsforhandlinger. Særlig er kravet om at gennemtvinge kædeansvar ved lov overfor landets kommuner ivrigt diskuteret, men borgmestre på tværs af landet er splittet i spørgsmålet.

Kommunen har spurgt alle borgmestre, om de mener, at kædeansvar skal indføres ved lov. Ud af de 61 borgmestre, der har svaret på spørgsmålet, støtter 27 en lov om kædeansvar, mens 25 siger ‘nej’, og ni svarer ‘ved ikke’.

- Det er fint, at kommunerne indarbejder kædeansvar i deres udbudsbetingelser, men jeg mener ikke, at der skal lovgives om det, siger Ole Find Jensen, socialdemokratisk borgmester i Frederikssund.

Retten til underbetaling

Ud af 31 socialdemokratiske borgmestre støtter 20 en lov om kædeansvar, mens seks er imod og fem er uafklarede. Flemming Ibsen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, mener, at der er flere årsager til, at S-borgmestrene ikke er helt enige om kædeansvar:

- Det spiller nok ind, at både Helle Thorning og Bjarne Corydon har sagt nej til lovgivning på området. Noget andet er, at man lokalt gerne vil have frihed til at vælge, om man går den ene eller anden vej.

Flemming Ibsen mener, at den socialdemokratiske ledelse har et problem, når de overfor partifællerne bruger Danmarks konkurrenceevne som argument for, at regeringen ikke vil lovgive om kædeansvar.

- I mange lande opfatter man kædeansvar som noget, der sikrer ensartede vilkår i alle virksomheder og dermed også en lige konkurrencesituation. Ved at bruge en svækket konkurrenceevne som argument kan det kun være retten til at underbetale folk, som man forsvarer, siger Flemming Ibsen.

Kæden hopper af ved V

Hos Venstre-borgmestrene er der ikke stor støtte til at gennemtvinge kædeansvar i kommunerne. Ud af 19 Venstre-borgmestre støtter to lovbestemt kædeansvar, mens 14 siger ‘nej’, og tre svarer ‘ved ikke’.

- Jeg har meget sympati for det lokale selvstyre og går faktisk ind for, at kommuner i deres aftaler med hovedentreprenører indfører, at hovedentreprenøren også er ansvarlig for eventuelle særlig aftalte arbejdsvilkår for underentreprenører. Men

jeg mener ikke, at der skal laves en speciel lov på området, siger John Engelhardt, V-borgmester i Glostrup.

Morten Andersen, der er Venstre-borgmester i Nordfyns Kommune, mener også, at det ville være forkert, hvis det kommunale selvstyre blev begrænset af lovgivning om kædeansvar:

- Vi har valgt at indføre det i Nordfyn for at sende et signal. Jeg mener bare, at det skal afgøres i den enkelte kommunalbestyrelse, siger han.

Er det et problem, at nogen arbejder i Danmark under løn- og andre forhold, som ikke lever op til dansk overenskomst?

- I Nordfyn har vi bestemt, at man skal leve op til dansk overenskomst, men jeg vil ikke afgøre, om andre kommuner skal have kædeansvar, siger Morten Andersen.

Hos De Konservative er der også modstand mod lovgivning om kædeansvar. Fem K-borgmestre er imod ideen, mens to støtter lovgivning, og én svarer ‘ved ikke’.

EL vil trumfe borgmestre

Pelle Dragsted, der er politisk rådgiver og folketingskandidat for Enhedslisten, anser det som underordnet, at borgmestre fra især borgerlige partier er imod at lovgive om kædeansvar i kommunerne af frygt for det kommunale selvstyre.

- Det er forventeligt, at Venstres borgmestre er imod det overordnet, da Venstre har vist sig meget lidt villig til at bekæmpe social dumping. Men i sidste ende har vi det sådan, at når vi er med til at afsætte fire-fem milliarder kroner til anlæg på finansloven, så skal de penge ikke være med til at underbyde dansk arbejdskraft, siger Pelle Dragsted, der mener, at det kommunale selvstyre på mange måder er blevet begrænset i de seneste år, men netop i diskussionen om social dumping må kommunernes interesser vige:

- Kædeansvar er en bundlinje, som sikrer noget af det vigtigste på det danske arbejdsmarked. Det er til for at sikre, at skatteydernes penge også gavner danske lønmodtagere. Hvis en ungarer koster det samme som en dansk håndværker, så vil mange ansætte en dansk håndværker.

Hans Engell, politisk kommentator, mener, at der er lille sandsynlighed for, at Enhedslisten får held til at gennemtvinge en lov om kædeansvar i kommunerne i forbindelse med finansloven:

- Man kan ikke fuldstændig udelukke det, men regeringen har investeret meget i at afvise den løsning i det her spørgsmål. Derudover har regeringen allerede tabt i forhold til de faglige ledere. Det ville virke utroværdigt først at foreslå kædeansvar i opposition, så afvise det i regering og til sidst lade det blive en del af finansloven, siger han og tilføjer:

- Det er tydeligt, at regeringen har lyttet mere til Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening end fagbevægelsen i forhold til konsekvenserne af at indføre kædeansvar.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR