Havvind bliver ikke en økonomisk honningkrukke
Havvind bliver ikke en økonomisk honningkrukke
Det var en "historisk dag", da regeringen og en række støttepartier indgik en aftale om rammerne for et udbud af havvind tilbage i maj. Aftalen ville potentielt kunne sikre strøm til 14 millioner husstande.
Men der var også den lille krølle på halen, at partierne sikrede, at staten ville få en bid af kagen, når vinderen af udbuddet blev fundet. Forventningerne til det økonomiske afkast var skyhøje. Men sådan er det ikke længere.
Det fortæller klimaminister Lars Aagaard (M) i et interview med Børsen.
Her siger han, at forudsætningerne har ændret sig, siden Folketinget indgik aftalen om udbud af havvind. Derfor kan man altså ikke længere forvente, at staten kommer til at tjene lige så meget som først håbet og antaget.
Lars Aagaard sætter ikke tal på, hvad han selv havde håbet, at udbuddet kunne indbringe - eller hvad han nu mener, at det kan indbringe.
- Jeg forventer, at det er penge værd, siger han til Børsen.
- Men den måde, vi har snakket om det på - at det var rigtig, rigtig mange penge værd, og vi kunne være meget, meget sikre på, at investorerne ville investere - så skal vi nok indstille os på, at i den periode, vi er i nu, er det lidt mindre økonomisk attraktivt.
Ingen guldgrube
Der udbydes ni gigawatt med mulighed for overplantning. Det betyder, at det bliver muligt at etablere potentielt 14 gigawatt havvind eller mere.
Den administrerende direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, advarede allerede i september om, at man ikke skulle sætte forventningerne for højt.
- Vi kunne se, at der er forskel i at lave en milliardinvestering, hvor renten er nul eller lav, eller hvor renten er der, hvor den er nu. Der er forskel på transportpriserne, på materialeudgifter, forklarer han det med.
Kristian Jensen pointerer, at havvindmøller er en "fantastisk måde" at skabe grøn omstilling på. Og det uanset hvordan størrelsen af checken til regeringen ser ud.
Derfor forventer han heller ikke, at det påvirker udbudsplanerne, selv om han godt kan forestille sig, at man nogle steder i den politiske verden har set vindmøller som noget, "man kunne beskatte og lægge udgifter på igen og igen".
- Men der vokser træer altså ikke ind i himlen. Og vindmøller er vindmøller og ikke pengetræer. Så hvis regeringen i gåseøjne vil nøjes med at sikre billig strøm og grøn strøm til danskerne, så er havmølleparker en rigtig god og hurtig måde at gøre det på, siger Kristian Jensen.
Klimaminister Lars Aagaard understreger, at der stadig er interesse for de danske arealer.
Danmark og vedvarende energi
- I maj i år indgik regeringen og SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet en aftale om rammerne for udbud af havvind.
- Rammerne for udbygningen er på ni gigawatt havvind, der kan blive til 14 gigawatt eller mere.
- Seks gigawatt af det samlede udbud udbydes uden støtte. De udbydes også med et indirekte statsligt medejerskab på 20 procent.
- I oktober kom regeringen så med endnu et udspil. Denne gang om at opføre energiparker rundt om i landet.
- Det skete, efter at et bredt politisk flertal sidste år aftalte at firedoble den samlede elproduktion fra sol og vind på land frem mod 2030.
- Regeringens udspil skulle omsætte aftalen til konkrete initiativer.
- For at det kan ske, vil regeringen gøre det nemmere at opføre parkerne og gøre myndighedsbehandlingen hurtigere.
- Der skal laves én samlet myndighedsindgang - i dag ligger tilladelserne hos forskellige myndigheder.
- Samtidig skal naboer og lokalsamfund have større del i gevinsterne. De skal øges fra cirka to til cirka 4,5 milliarder kroner.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.