Kommunen.dk
MENU

Fremtidens helte kvæles i dårligt indeklima

Den nye forbundsformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom kalder til kamp for mere frisk luft i skoler og institutioner.

Fremtidens helte kvæles i dårligt indeklima

Den nye forbundsformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom kalder til kamp for mere frisk luft i skoler og institutioner.
Luften i mange folkeskoleklasser er så dårlig, at det går ud over både læring og trivsel, skriver DSU-formand. Billedet er fra første skoledag på Sortedamskolen, Østerbro.
Luften i mange folkeskoleklasser er så dårlig, at det går ud over både læring og trivsel, skriver DSU-formand. Billedet er fra første skoledag på Sortedamskolen, Østerbro.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix (arkiv)
15. sep. 2022
Katrine Evelyn Jensen
KATRINE EVELYN JENSEN
FORBUNDSFORMAND
DANMARKS SOCIALDEMOKRATISKE UNGDOM (DSU)
Email

Indrømmet: At tale om ventilationskanaler og indeklima i de kommunale institutioner lyder ikke særligt sindsoprivende. Men vidste du, at undersøgelser fra DTU viser, at der set over et helt skoleliv kan være op til et års forskel på indlæringen mellem de elever, som er blevet undervist i et godt indeklima, og elever, som må  åbne et vindue for at få frisk luft? 

Kampen for et bedre indeklima i landets daginstitutioner og skoler er den mest oversete kamp for vores børns trivsel. Ikke nok med at der kan være store forskelle på børns faglige præstation. Et dårligt indeklima kan også medføre både fysiske og psykiske gener såsom hovedpine, træthed, allergi, hoste og irritation af øjne og næse. 

Fattige børn rammes dobbelt

Et dårligt indeklima er desuden enormt ulighedsskabende. Hvis man ikke bliver færdig på skolen med sine lektier, fordi man ikke kunne koncentrere sig hele dagen, kan man blive nødt til at tage dem med hjem. Og vi ved godt, hvilke forældre der har ressourcerne til at hjælpe deres børn med dem. Lur mig om det ikke også er på de skoler, hvor de fattigste børn går, at der er det dårligste indeklima. Et dårligt indeklima er katalysator for endnu mere ulighed blandt vores børn.

Og jeg skal hilse at sige, at det kan være ligegyldigt om man for 5-10 år siden investerede i nye anlæg. De virker ikke, hvis ikke de bliver renset mindst hvert andet år.

I 2021 viste et masseeksperiment, at 53 pct. af alle klasselokaler i Danmark har en CO2-værdi, der ligger over Arbejdstilsynets anbefalede max. I knap hvert femte klasselokale var CO2-indholdet i luften dobbelt så højt som det anbefalede niveau. Fagforeningen Blik og Rør har også fået lavet undersøgelser, der viser, at kun 20 pct. af alle folkeskoler regelmæssigt får renset ventilationskanalerne. Hele 2/3 får kun skiftet filtre men aldrig renset ventilationskanalerne. Og jeg skal hilse at sige, at det kan være ligegyldigt, om man for fem-ti år siden investerede i nye anlæg. De virker ikke, hvis ikke de bliver renset mindst hvert andet år. 

Kom nu i gang, beslutningstagere

Så hermed et alvorligt opråb til landets lokale beslutningstagere. Der er mange ting, I kan gøre. I kan beslutte, at der skal installeres indeklimasensorer, som måler CO2 og temperatur på alle skoler, så vi bliver mere bevidste om problemet i dagligdagen. I kan sørge for, at der kommer en kommunal handleplan, som kortlægger status på indeklimaet i jeres kommunale institutioner. Og vigtigst af alt: I kan kæmpe for, at der kommer penge til regelmæssig vedligehold og rensning af ventilationskanalerne. 

Kampen for et bedre indeklima handler om meget mere end teknik og drift. Den handler om at sikre vores børn en bedre chance i livet og god velfærd i det daglige. Kom i gang. For børnenes skyld. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR