Kommunen.dk
MENU

Fællesskaber integrerer unge flygtninge

”Unge skal fra starten i deres integrationsforløb kunne se en mulig fremtid i landet – ellers er risikoen for, at de bliver ensomme og frustrerede, desto meget større.”

Fællesskaber integrerer unge flygtninge

”Unge skal fra starten i deres integrationsforløb kunne se en mulig fremtid i landet – ellers er risikoen for, at de bliver ensomme og frustrerede, desto meget større.”
26. feb. 2017
Aja Heinze
AJA HEINZE
FORMAND
DANSK FLYGTNINGEHJÆLP UNGDOM
Email

Unge flygtninge skal hjælpes til at se en mulig fremtid i Danmark, når de har fået opholdstilladelse og er blevet boligplaceret i den enkelte kommune. En fremtid, der nogle gange kan være svær at få øje på, især hvis man er kommet hertil alene. Den enkelte skal fra starten indgå i fællesskaber med andre unge og modtage en målrettet vejledning til unge, så vedkommende kan blive en del af det danske samfund. Dette gælder både unge under og over 18 år.

 ”Unge skal fra starten i deres integrationsforløb kunne se en mulig fremtid i landet – ellers er risikoen for, at de bliver ensomme og frustrerede, desto meget større.”

I Dansk Flygtningehjælp Ungdom ser vi hurtigt en markant udvikling hos den enkelte, når vedkommende bliver en del af et fællesskab, bliver mødt med tillid og får tildelt et ansvar. Via forskellige aktiviteter hos os kan de vokse i deres engagement, når de føler sig rustet og klar til det. En af vores tidligere deltagere på vores sommercamp, der nu ønsker at blive frivillig, udtrykker det således:

”Da jeg var med til sommercamp sidste år, var jeg lige kommet til Danmark og kendte ikke nogen. Efter sommercamp blev jeg utrolig glad. Jeg fik rigtig mange gode venner, fantastisk skønne øjeblikke med super søde mennesker. Nu kender jeg det danske samfund lidt bedre og vil meget gerne være til hjælp for andre mennesker.”

Som deltager oplevede hun, hvordan en gruppe af frivillige fra hele verden var frivillig-ledere og havde ansvaret for hele sommercampen, som hun deltog på – fra selve udviklingen af campen og til afholdelse af de enkelte aktiviteter. En proces, der skaber selvtillid, erfaring, stærke fællesskaber og netværk, som unge flygtninge i høj grad har brug for.

Netværk og venskaber essentielt

Vores erfaringer viser tydeligt, hvor vigtigt det er, at unge flygtninge bliver mødt med tillid, støtte og muligheden for at møde andre unge. Derved undgår de at blive ensomme, de får et langt større mod på at deltage i det danske samfund og ikke mindst lærer de det danske sprog at kende. Unge skal fra starten i deres integrationsforløb kunne se en mulig fremtid i landet – ellers er risikoen for, at de bliver ensomme og frustrerede, desto meget større.

Aktiviteter som førnævnte kan let skabes i den enkelte kommune som en del af integrationsforløbet for unge. Netværk og venskaber er helt essentielt at få i fokus, når unge kommer hertil alene. Det gælder både for mindreårige flygtninge og for unge, der er over 18 år. Det er især her, at stærke samarbejder kan skabes mellem det frivillige Danmark og de enkelte kommuner, så det sikres, at alle kommuner kan tilbyde et integrationsforløb, som ikke kun handler om beskæftigelsesparatheden hos den enkelte. Vi skal som aktører i Danmark møde unge flygtninge, der kommer hertil, med tilbud og muligheder, som er målrettet unge mennesker. Det handler både om muligheden for videreuddannelse, familiesammenføring og et stærkt netværk. De skal fra starten kunne se muligheden for at kunne udvikle sig gennem et helt liv her i Danmark.

At blive mødt med tillid og ansvar i et trygt fællesskab, hvor det er muligt at se en fremtid, er vejen til god integration. Det giver en masse til den enkelte og endnu mere til hele samfundet.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR