Klumme/
Er den sociale kontrakt i Danmark stadig stærk nok?
Klumme/
Er den sociale kontrakt i Danmark stadig stærk nok?

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Den seneste tid har vi set en øget polarisering i USA mellem Demokrater og Republikanere, som har resulteret i en svækkelse af den sociale sammenhængskraft. Spørgsmål er, om vi i Danmark også er på vej ned ad samme sti med en øget polarisering mellem land og by, og hvad vi kan gøre for at modvirke det.
I Danmark har vi i mange årtier haft en stærk social kontrakt, der siger, at de bredeste skuldre skal bære mest, og den stærke skal hjælpe de svage. Dette har skabt en lighed og samfundssind, der har givet os mulighed for at udleve vores potentiale, uanset hvor vi bor og hvilken socialstatus, vi har.
Men hvad sker der, hvis fundamentet krakelerer, og hvad kan vi gøre for at modvirke det?
Et af de styringsredskaber, der skulle hjælpe med at understøtte ensartetheden i serviceniveauet på tværs af kommunerne, er udligningssystemet. Men dette system indeholder fejl og blinde vinkler, som har en stor betydning for vores og lignende landkommuners økonomi.
Et eksempel er de skæve sociale flyttemønstre, som ikke indgår i udligningen, og som har været en stigende tendens i mange landkommuner i de senere år.
Mange af vores unge og veluddannede borgere flytter til større byer for at finde job og uddannelsesmuligheder, hvilket sammenholdt med en netto tilflytning af borgere på sociale ydelser fører til en større skævvridning i kommunen. Dette har resulteret i en merudgift på 21,6 mio. kr. alene i Nordfyns Kommune.
Denne fraflytning af unge studieparate borgere efterlader vores kommune med en større andel af ældre og borgere med lavere uddannelsesniveau. Dette har en negativ indvirkning på vores evne til at tiltrække og fastholde virksomheder og arbejderpladser, hvilket er en stor udfordring.
Samtidig er der en regneteknisk underdækning af ældre og børn i udligningssystemet, da pengene til det socioøkonomiske udgiftsbehov tages som en procentdel af hver enkelt aldersgruppes udgiftsbehov, hvilket resulterer i en overdækning på 20-64 årige. Dette favoriserer de større byer med uddannelsesinstitutioner.
I min optik er det utroligt vigtigt, at vi reviderer udligningssystemet, så vi kan opretholde et sammenligneligt serviceniveau på tværs af kommunerne. Dette kan dog ikke stå alene. En vigtig faktor er også udflytning af statslige arbejdspladser og særligt at placere uddannelsespladser udenfor storbyerne for at modvirke den demografiske skævvridning, som vi er vidne til.
Desværre har regeringen mistet synet for denne logik, og vil nu bibeholde uddannelsespladser, som skulle flytte før valget. Som kommunalpolitiker er det let at se alle de mørke skyer i horisonten, og vi bliver nødt til at arbejde på mange niveauer samtidigt. Vi skal arbejde både vertikalt og horisontalt i det politiske system og på tværs af kommunegrænserne for at finde og dele de gode løsninger.
Internt i kommunen er det også vigtigt at udvise politisk ærlighed overfor borgerne om de udfordringer, der skal løses. Sammen med borgerne og de fagprofessionelle kan vi skabe de gode, fleksible løsninger. At medinddrage borgerne i løsningsmulighederne og bevare nysgerrigheden og evnen til at tænke udenfor rammerne vil i fremtiden være afgørende for, om vi kan lykkes med at bevare det fælles ejerskab af udfordringerne og den sociale kontrakt.
I sidste ende er det vores samarbejde og evne til at finde kreative og innovative løsninger, der vil afgøre, om vi kan fortsætte med at løse udfordringerne i vores samfund.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.