Ens pension til elever i det offentlige
Ens pension til elever i det offentlige

Om lidt går det løs: Vi skal endnu engang til overenskomstforhandlinger. Coronakrisen har sat en anderledes ramme for forhandlingerne end tidligere, men i de første måneder af 2021 skal tovtrækkeriet mellem arbejdsgiver og arbejdstager atter stå. Allerede nu bliver medlemmerne spurgt om, hvad der er vigtigt for dem, at deres repræsentanter har med til forhandlingerne.
Vi kan nok allerede nu forvente, at løn, fleksibilitet og seniorvilkår bliver hovedtemaer for OK-21. Vigtige emner, men i HK Ungdom Danmark mener vi, at der er et overset emne: nemlig retfærdig pension.
Bliver du i dag ansat som kontorelev i en kommune, begynder du først at optjene pension, når du er fyldt 25 år. I virkeligheden betyder det, at to elever, der er ansat samme dag, ikke nødvendigvis har de samme vilkår. Er det rimeligt?
Ja, du læste rigtigt. I HK Ungdom Danmark mener vi, at der bør være fokus på pension, og vi er ikke alene om at vise interesse for pension, som unge. Pensionskassen PFA kan berette om, at der på bare tre år kan ses en fordobling af unge, som tjekker deres pensionsordning.
Stor forskel på stat og kommune
Der bør ikke være forskel på, om du er kontorelev eller fuldtidsansat, begge bør kunne optjene pension, fra den dag de fylder 18 år. Bliver du i dag ansat som kontorelev i en kommune, begynder du først at optjene pension, når du er fyldt 25 år. I virkeligheden betyder det, at to elever, der er ansat samme dag, ikke nødvendigvis har de samme vilkår. Er det rimeligt?
I HK Ungdom Danmark mener vi, at man bør optjene pension tidligere end i dag. For som kontorelev, indgår du alt andet lige i medarbejderstaben og skal derfor betragtes som en ansat på lige vilkår med andre ansatte.
Det er på tide, at der kommer fælles retning på pensionen for de unge. Er du under 25 år og ansat som kontorelev i en kommune, får du som sagt ikke pension. Men er du elev med samme speciale inden for staten, får du pension. Når du har arbejdet i det offentlige i ni måneder og er fyldt 20 år, vil du nemlig som kontorelev i staten kunne optjene det, der kaldes “minipension”.
Staten er ifølge HK Ungdom Danmark heller ikke helt i mål med pension. Det kunne være bedre. Men det er da underligt, at kontorelever med samme speciale inden for det offentlige skal kunne opleve sådan en forskelsbehandling, som i sidste ende kan have langvarige konsekvenser for den enkelte.
Pension skal sikre frit valg
Ved OK-21 mener vi i HK Ungdom Danmark, at det er på tide at komme uretfærdigheden til livs. Forskelsbehandling af kontorelever skal væk. Vi skal have mulighed for at optjene pension fra dag et og dermed blive stillet lige på tværs af den offentlige sektor.
For nogen kan det måske være lidt underligt, at vi som unge går så meget op i pension. Men i takt med at den forventede levealder stiger, skal vi være længere og længere tid på arbejdsmarkedet. Derfor er der også behov for, at vi tidligere optjener pension, så man enten kan tage det frie valg og stoppe sit arbejdsliv tidligere eller blive og tjene endnu mere op.
Bolden er nu kastet op til forhandlerne, og jeg håber, de vil gribe den.
Af Michelle Pedersen, formand HK Ungdom
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.