synspunkt
Af Jakob Scharff
 | branchedirektør, DI
Kommunerne bør omfavne de uafhængige tilsyn, som er en forudsætning for at få udviklet tilbuddene og løst problemerne, før de vokser sig til hjerteskærende sager om svigt, skriver Jakob Scharff i dette indlæg.
Kommunerne bør omfavne de uafhængige tilsyn, som er en forudsætning for at få udviklet tilbuddene og løst problemerne, før de vokser sig til hjerteskærende sager om svigt, skriver Jakob Scharff i dette indlæg.
Foto: Thomas Vilhelm, Ritzau Scanpix

DI: Ældretilsyn i stereo giver god mening

Kommunerne agerer i alt for mange tilfælde både visitationsmyndighed, driftsenhed og tilsynsmyndighed, skriver branchedirektør.

synspunkt

På baggrund af corona-situationen blev langt de fleste af statens uafhængige tilsyn med landets plejehjem aflyst i 2020, og det samme ser nu desværre også ud til at blive nødvendigt her i begyndelsen af 2021. Mens folketingspolitikere og Ældre Sagen er bekymrede over konsekvenserne af de aflyste tilsyn, har beslutningen fået rådmænd i flere store kommuner til at trække på skuldrene og helt generelt så tvivl om ældretilsynets vigtighed og berettigelse som supplement til kommunernes egne tilsyn.

Eksempelvis mener rådmanden for Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune, Jørgen Hein (R), at ældretilsynet sagtens kan undværes og konkluderer, at det er “ressourcespild med dobbelttilsyn”.

  En lang række sager har nemlig vist, at det uafhængige statslige tilsyn i mange tilfælde har givet påbud for kritisable forhold, som kommunernes egne tilsyn ikke bemærkede.

Med udmeldinger som disse må vi desværre konstatere, at der rundt omkring i kommunerne hersker en manglende forståelse for vigtigheden af troværdig og uafhængig kontrol med forholdene på plejehjemmene. En lang række sager har nemlig vist, at det uafhængige statslige tilsyn i mange tilfælde har givet påbud for kritisable forhold, som kommunernes egne tilsyn ikke bemærkede.

Ældretilsyn bør styrkes

Derfor burde kommunerne omfavne de uafhængige tilsyn, som er en forudsætning for at få udviklet tilbuddene og løst problemerne, før de vokser sig til hjerteskærende sager om svigt, og samtidig giver de ældre og deres pårørende et bedre grundlag at vælge plejehjem ud fra.

  Det skaber mildest talt en uhensigtsmæssig kasketforvirring, som øger risikoen for fejl og mangelfuld kontrol.

I Dansk Industri er vi derfor helt enige med Ældre Sagen i, at et opgør med Ældretilsynet er den helt forkerte vej at gå. Tværtimod mener vi, at Ældretilsynet bør styrkes, og at der er behov for uafhængige tilsyn på langt flere velfærdsområder. Kommunerne agerer i alt for mange tilfælde både visitationsmyndighed, driftsenhed og tilsynsmyndighed. Det skaber mildest talt en uhensigtsmæssig kasketforvirring, som øger risikoen for fejl og mangelfuld kontrol. Og det går i sidste ende ud over de ældre beboere på plejehjemmene.

Organisation & ledelse

Social & sundhed

Synspunkt

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet