Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal nu i et samråd svare på kritik for at have aflyst tilsyn med landets plejehjem.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal nu i et samråd svare på kritik for at have aflyst tilsyn med landets plejehjem.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Minister skal i samråd om aflyste tilsyn med plejehjem

Alle kræfter i Styrelsen for Patientsikkerhed er sat ind på corona-bekæmpelsen, og derfor er tilsynet med landets plejehjem lukket ned. Nu kaldes sundheds- og ældreministeren i samråd for at forklare, hvorfor han ikke har insisteret på, at der føres tilsyn.

Ældresvigt

Af Bruno Ingemann | [email protected]

Siden marts sidste år har staten opgivet at føre tilsyn med landets plejehjem, og heller ikke i år er der endnu planer om at genindføre de tilsyn, som Styrelsen for Patientsikkerhed plejer at udføre.

Det forklarer Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et svar til folketingets Sundheds- og ældreudvalg. Men udvalgets formand, Jane Heitmann (V) er ikke tilfreds, og hun vil derfor kalde ministeren i samråd, siger hun til Kommunen.dk

 Det er dybt bekymrende, at styrelsen med ministerens velsignelse helt har fravalgt tilsyn med plejehjem.

Styrelsen for Patientsikkerhed skal besøge alle landets plejehjem og foretage stikprøvekontroller for at se, om de ældre behandles ordentligt. Det er såkaldte planlagte ældretilsyn. Men de har siden corona-nedlukningen i marts sidste år været aflyst, og de er fortsat aflyst, forklarer Magnus Heunicke: 

- Der er ingen tvivl om, at jeg gerne så, at alle planlagte tilsyn blev gennemført i 2020, og at alle planlagte tilsyn bliver gennemført i 2021. Vi står dog midt i en epidemi med coronavirus, hvor det har været nødvendigt for Styrelsen for Patientsikkerhed at allokere alle nødvendige ressourcer til styrelsens arbejde med smitteopsporing og udbrudshåndtering.

Helt uforstående

- Det er et svigt af de ældre, siger Jane Heitmann (V) og kalder ministeren i samråd:

- Jeg er helt uforstående overfor, at sundheds- og ældreministeren med de mange historier, som vi har kunnet følge igennem pressen de seneste mange måneder, ikke har insiteret på en eller anden form for tilsyn.

Styrelsen for Patientsikkerhed har i en redegørelse til Magnus Heunicke forklaret, at der ikke er ressourcer i styrelsen til at gennemføre ældretilsynet på plejehjemmene på grund af corona-situationen. Hertil siger Jane Heitmann:

- Jeg har stor forståelse for, at hele coronasituatioen trækker store veksler på styrelsen. Men særligt efter TV2's hjerteskærende dokumentar har historien vist os alle, hvor vigtigt det er, at vi holder skarpt øje med og fokus på, hvad der foregår på de enkelte plejehjem, og set i det lys er det dybt bekymrende, at styrelsen med ministerens velsignelse helt har fravalgt tilsyn med plejehjem.

Det er alle planlagte tilsyn, som Styrelsen for Patientsikkerhed har aflyst siden marts sidste år. I 2019 blev der gennemført 138 af den slags stikprøvekontroller.

Styrelsen kommer dog ud på plejehjemme, hvis der opstår sager. De såkaldte reaktive tilsyn. 

Kommunen.dk har tidligere skrevet, at de manglende tilsyn også møder kritik fra Ældre Sagen. 

- Det bekymrer os, at man har valgt at aflyse mere eller mindre alle tilsyn på plejehjem siden foråret. Vi ved, at der er store problemer mange steder. Tilsynene er et vigtigt parameter i såvel kontrol som rådgivning af kommuner med henblik på at sikre den rette pleje og omsorg, sagde Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, dengang.

Redegørelse

Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst ministeriet om, at styrelsen fortsat vil gå nødvendige reaktive tilsyn samt væsentlige opfølgende tilsyn i 2021, og at styrelsen i løbet af 1. kvartal i 2021 vil tage stilling til i hvilket omfang, styrelsen i resten af 2021 skal gå planlagte tilsyn. Omfanget af planlagte tilsyn i resten af 2021 vil afhænge af, hvordan smittetallene udvikler sig.

Fra Magnus Heunickes skriftlige svar til folketingets Sundheds- og ældreudvalg.

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet