Klumme/
Derfor er faglighed afgørende for arbejdspladserne på socialområdet
Klumme/
Derfor er faglighed afgørende for arbejdspladserne på socialområdet

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Den seneste tid har Danmarks Radio vist dokumentaren "De særligt farlige". Her besøger en dokumentarist den sikrede institution Kofoedsminde på Lolland. På institutionen huser de mennesker med udviklingshæmning, som har begået grov og personfarlig kriminalitet.
Socialpædagogerne på stedet er ikke bare ansat til at sikre, at beboerne for eksempel ikke udøver selvskade eller vold mod andre.
Nej, de arbejder samtidig med at støtte og udvikle beboerne til en bedre tilværelse. Og til at beboerne måske en dag kan vende tilbage til et åbent bosted. Den faglige vej til færre episoder med vold og magtanvendelser er blandt andet ro-skabende pædagogik, grundigt relationsarbejde og brug af pædagogisk analyse.
Det er ikke kun på Kofoedsminde, faglighed i mødet med borgeren er afgørende. På bosteder landet over støtter og udvikler socialpædagoger hver dag udsatte børn, unge og voksne samt mennesker med handicap eller psykiske lidelser.
Uddannede socialpædagoger gør en forskel
Når jeg er på besøg på socialpædagogiske arbejdspladser, er jeg ofte blæst helt bagover af den faglighed, som socialpædagoger besidder - og hvad vi kan udrette for borgerne med den faglighed.
Et af de mange virkelig interessante arbejdspladsbesøg, som jeg har været på, er for eksempel hos Proshop i Aarhus. Det er én af de virksomheder i Danmark, som beskæftiger mennesker med udviklingshæmning. Borgerne får støtte fra en socialpædagog fra et tilbud, som hedder JOBstien, som er en del af Jobcenter Aarhus.
Socialpædagogen fra JOBstien ser borgernes ressourcer og matcher derefter deres ønsker og kompetencer med den rette arbejdsplads. Det var ganske enkelt fantastisk at opleve, at en stor virksomhed kunne se potentialet, følte et socialt ansvar og oplevede socialpædagogernes faglighed som den afgørende brobygning, der fik det hele til at lykkedes.
Vores syn på vigtigheden af faglighed understøttes også af analyser af socialområdet. En Rambøll-undersøgelse viste for nyligt, at borgere fra bosteder med en højere andel uddannede socialpædagoger oftere kommer i job og har færre indlæggelser i psykiatrien. Tidligere har en lignende undersøgelse vist, at anbragte unge blandt andet har bedre trivsel og klarer sig bedre i folkeskolen, hvis deres anbringelsessted har en højere andel socialpædagoger.
Vi er stolte af den forskel, vi kan gøre
Derfor bekymrer det mig også, at det i dag er under halvdelen af de ansatte på landets socialpædagogiske arbejdspladser, som rent faktisk er uddannede socialpædagoger. Og at færre og færre unge søger ind for at uddanne sig til socialpædagog. Vi har kort og godt brug for at tiltrække flere til faget.
Socialpædagoger oplever generelt faget som meningsfuldt, og vi er stolte af den forskel, vi kan gøre. Men hvis vi skal tiltrække flere, skal vi blandt andet styrke uddannelsen til socialpædagog, vi skal arbejde endnu mere med at sikre sundt og sikkert arbejdsmiljø. Og vi skal skabe bedre vilkår, som kan tiltrække unge til faget.
Desuden skal vi alle sammen huske at fortælle de mange positive og livsbekræftende historier fra socialområdet. Dem ser og hører jeg ofte. Men de når lidt for sjældent spalterne og sendefladerne hos de brede medier. Vi skal derfor lære at sætte pris på, at det er noget ganske særligt at bruge sin faglighed til at støtte de mennesker i vores samfund, som har allermest brug for det.
For det er sådan, at vi giver udsatte borgere i Danmark muligheder i livet, udvikling og livskvalitet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.