Den kærlige fyring
Moderne arbejdspladser kræver et massivt følelsesmæssigt engagement af medarbejderne, og derfor minder fyringer mere og mere om skilsmisser. Det siger professor Niels Åkerstrøm Andersen.
Af Sofie Flensburg | [email protected]
Vrede. Sorg. Tab af identitet og en ny begyndelse. Sådan lader selvhjælpsindustrien os forstå, at en skilsmisse forløber, men fortællingen om bruddet breder sig i disse år også til arbejdsmarkedet. Det mener professor på Copenhagen Business School Niels Åkerstrøm Andersen. Han beskriver i sin nye bog Flygtige Forhold – om ledelse af medarbejdere mellem pædagogik, kærlighed og leg', hvordan medarbejderne i stigende grad forventes at knytte sig følelsesmæssigt til deres arbejdsplads, og hvordan denne relation stiller helt nye krav til lederne, når det kommer til afskedigelser.
“Der følger et meget større ansvar med det at fyre. Fyringen er både formel og et brud på en intim relation. Derfor ligger det enkelte menneskes psykiske sammenbrud meget tættere på, og det er langt vigtigere, at lederen kan vise følsomhed,” siger han og pointerer, at fyringen ikke kun risikerer at tage hårdt på den fyrede medarbejder, men kan kaste hele arbejdspladsen ud i en krise. Årsagen er, at arbejdslivet i dag er præget af, hvad Niels Åkerstrøm Andersen kalder ’kærlighedskommunikation’.
Velkommen til kommunen.dk
Allerede abonnent?
Log ind her:
Arbejdsmarked
HR & uddannelse
Organisation & ledelse
Kommentarer
Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.