Danmark er ingen udbudsduks

EU’s regler om udbud bliver tolket alt for restriktivt, mener kommunerne. Men Danmark er ingen særlig duks på området, slog Claudio Romanini fra EU-Kommissionen fast til IKA’s årskonference.

Indkøb

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Vi tolker reglerne om udbud alt for rigidt i Danmark. Det er en udbredt holdning og irritation blandt leverandører og kommunale indkøbere. Frustrationen blev også luftet til IKA’s årskonference i Scandinavian Congress Center, da formanden for Udbudsrådet, Jørgen Lindegaard, havde afsluttet sit oplæg om Udbudsrådets rolle og opgaver.

”Det, I kunne gøre, er at hjælpe til, at vi ikke tolker reglerne så restriktivt i Danmark,” lød det fra en kommunal indkøber fra salen.

Og mens Jørgen Lindegaard bakkede hende op i synspunktet om den restriktive tolkning, forholdt den næste oplægsholder fra EU-Kommissionen sig anderledes skeptisk. 

”Man hører nøjagtig samme melodi, overalt hvor man er,” sagde førende ekspert i offentlige udbudsregler Claudio Romanini.

I mange lande har man fornemmelsen af, at man er duksen, og faktisk også den dumme i klassen, fordi man er så gode til at overholde reglerne i forhold til andre lande. Men græsset er ikke nødvendigvis grønnere hos de andre, tordnede Claudio Romanini. Danmark er ingen duks.

”Der kan være nogle områder, hvor dansk praksis er strengere end på andre områder, men det kan andre også sige. Man skal lige spise lidt brød til den her opfattelse,” sagde repræsentanten fra EU-Kommissionen. 

Dårlig undskyldning

Han ville dog medgive en ting. Danmark er ganske hurtig til at implementere EU’s direktiver i dansk lovgivning, og formand for IKA, Tom Wienke, tror, det spiller en rolle for opfattelsen herhjemme. Med hurtig implementering opleves stramninger som eksempelvis det nye kontroldirektiv hurtigere i Danmark, og derfor kommer fornemmelsen af mere strikse regler. Men Tom Wienke mener også, at der er noget om snakken.

”Der bliver tolket rigidt. Det er det, vi hører i kommunerne, og det er de uforstående over for,” siger han.

Jørgen Lindegaard advarer dog også mod, at kommunerne bruger det som en dårlig undskyldning for ikke at gå i udbud.

”Det bliver en næsten selvopfyldende profeti. Men det, at det bliver tolket strengt i Danmark, betyder ikke, at man ikke kan komme langt inden for det offentlige og komme meget videre, inden man løber panden mod en mur,” siger formanden for Udbudsrådet.

Han hører også fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at der er mange flere muligheder for at udnytte reglerne, end mange gør i dag. Og så er gevinsten lige om hjørnet.

”Der er en kæmpe krukke guld for enden af regnbuen,” lovede Jørgen Lindegaard ud til forsamlingen i Scandi­navian Congress Center.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet