Kommunen.dk
MENU

Brogede lokalvalg presses ind i stive medieskabeloner

Brogede lokalvalg presses ind i stive medieskabeloner

1. dec. 2013
Knud Abildtrup
KNUD ABILDTRUP
REDAKTØR PÅ DKNYT.DK
DKNYT
Email
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

Den meget omtalte exitprognose fra Epinion, som DR valgte at bringe på valgdagen, var misvisende og letkøbt, men også et udtryk for, hvad der kan ske, når landsdækkende medier beskæftiger sig med lokalpolitik, der sjælden kan læses ind i især tv-mediers trang til forenklinger.

Ved folketingsvalg går det ofte helt galt – som dengang publikum blev udstyret med rød og blå staffage, tv-studiet var illumineret i rødt og blåt – og alt var lagt op til et valg mellem to fløje, ’præsidentvalg’, pompøs musik og kom an. Og hvor de politiske nuancer fortonede sig, mens partiernes repræsentanter med lidt stive smil måtte finde sig i at blive placeret på den ene eller anden fløj. Uanset hvilken farve de selv syntes deres parti havde, så havde tv-folkene lavet deres udstyrs-koncept, insisteret på et blok-valg - og så var det om at stille op.

Et eklatant eksempel på lokalpolitiske forhold, der ikke blev afspejlet ordentligt ved KV13, er, hvordan lokale lister, borgerlister, der faldt udenfor de største partier, denne gang præsenteres de i DR’s ellers glimrende grafikker – samlet i samme hvide søjle.

Netop valgdækningen fra publicservice-institutionen var på mange måder hurtig, intuitiv og fint integreret med KMD’s eksakte tal og procenter – og udvikler sig fra valg til valg – nu med links til kandidaternes præsentationer og politiske test. Fint på mange måder – og brugbart for alle aktører nu, hvor de nye magtforhold skubbes på plads.

Men ikke mindst derfor burde det være muligt i langt højere grad at kunne beskrive resultaterne, når der er mere end én borgerliste i en kommune. I Dragør var der fire mandater repræsenteret i  den hvide søjle – men vel at mærke fordelt på både Amagerlisten og den Tværpolitiske Liste T, der i skrivende stund har erobret borgmesterposten. At det så fremgår, som om der ved KV09 ikke var valgt folk fra lokallister, gør det ikke bedre. For det var der. Netop 2009-tallene viste i valgdagene fejl i mange kommuner – med risiko for fejlslutninger og forkerte analyser for alle aktører.

Mange nøjes med grafikken

I Randers dækker en hvid søjle med fire mandater fejlagtigt over Beboerlistens tre, der stillede op associeret med EL, samt den ene fra Velfærdslisten, stiftet af en SF-afhopper. Det fremgår af teksten under – men hvor mange nøjes ikke med grafikken?  Og i Rebild dækkede den hvide søjles fem pladser over to vidt forskellige lister: De to fra Oplandslisten, der omgående blev splittet, samt Den Sociale Fællesliste, der med 3F-næstformanden Allan Busk i spidsen fik et formidabelt valg med tre mandater.

Så herfra et forslag til DR også til andre valgtyper end kommunalvalg, hvor DR-ledelsen nu skulle have droppet exitpolls og exit-prognoser: Drop udgifterne til de smarte, hurtige og løst begrundede valghistorier – og lad i det mindste være med at præsentere både første og anden decimal på noget så usikkert som prognose-procenttal, så det ligner fakta. Giv derimod plads til flere detaljer, når fakta foreligger, for der ligger ofte gode historier.

Og så kunne det i øvrigt være forfriskende at se flere partiledere, der ikke vil stå, som studieværterne placerer dem, men præsterer lidt civil ulydighed og går  rundt i studiet, hopper lidt på stedet eller flytter sig undervejs. Det ville blot afspejle virkeligheden, der som regel er langt mere broget, end det kan ses i det skarpe projektørlys.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR