Jomfruhummerfangsten på Læsø er som mange andre områder blevet hårdt ramt af corona. 
Jomfruhummerfangsten på Læsø er som mange andre områder blevet hårdt ramt af corona. 
Foto: Terkel Broe Christensen/Ritzau Scanpix

På Læsø har afstandskrav aldrig været en hindring

I Danmarks mindste kommune drager man fordel af at have mere plads, end man skal bruge. Men en dårlig hummerøkonomi og en tvivlsom turistsæson volder problemer.

genåbning, kom an

Af Rebecca Birch Roulund | [email protected]

Gennemsnitsalderen på Læsø er 54,1 år. Over ti år højere end landsgennemsnittet. Lidt over halvdelen af kommunens 1.800 indbyggere er over 60 år, og derfor har corona-truslen været særligt farlig, hvis virusset holdt sit indtog på den lille ø-kommune i Kattegat.

Til gengæld betyder fraværet af de yngste borgere, at der er plads nok til hurtigt at få børnene tilbage på skolebænken.

På kommunens eneste skole  er det intet problem at skabe plads til skoleeleverne. Og det er lige meget, om sundhedsstyrelsens retningslinjer dikterer to eller en meters afstand mellem eleverne. Læsø Skole har plads til 500 skoleelever, men der er kun 200 på hele øen. Samme fordel har de i børnehaven og vuggestuen, hvor der er plads til alle.

- Vi har lokalemæssigt ressourcerne, hvis lærerne er med, forklarer borgmester Karsten Nielsen (DF). 

  Måske har vi slet ikke haft virusset på øen

Klar, parat, isolér

Næsten lige så hurtigt kommunen kan åbne, har de været til at lukke ned. 

Karsten Nielsen (DF) fortæller, at de isolerede øens plejehjem, en uge inden statsminister Mette Frederiksen (S) påbød det.

- Vores daglige leder i plejesektoren var bekymret for, at virusset ville ramme ældreplejen, så hun talte med kommunaldirektøren, og lynhurtigt fik vi lukket plejehjemmet fuldstændig af. 

Der arbejder 20 administrative medarbejdere i kommunen. Og de korte kommunikationsgange mellem medarbejderne er ifølge borgmesteren en klar fordel.

- Det gør det let at handle hurtigt, siger borgmesteren. 

Patient zero

På Læsø kender alle alle. Øen har indtil videre kun haft ét registreret tilfælde af coronasmitte. Karsten Nielsen (DF) ved af gode gdpr-grunde ikke, hvem det drejer sig om. Men han mener at have hørt, at det er person, der havde sin adresse på øen, men arbejdede i 14-dages skift på fastlandet. Personen fik symptomerne på fastlandet og kom ikke tilbage til Læsø før sygdommen var fordrevet. 

- Så måske har vi slet ikke haft virusset på øen, siger han.

Generalprøve bestået

Læsø har heller ikke oplevet et smitteboom, efter sommerhusturisterne kom på besøg i påskeferien. Op til påsken var der debat om, hvorvidt man måtte tage i sommerhus.  Andre småøer frabad sig turisterne af frygt for, at det ville sprede corona til de kritiske erhverv i sommerhussamfundene. Herunder færgefart og dagligvarebutikker. 

Men på Læsø vil borgmesteren have alle de turister, han kan få. 

- Vi vil have turisterne herover. Vi har plads nok, og vi har brug for de penge, de lægger i vores lokalsamfund.

Øen har tre supermarkeder, som fastboende nyder glæde af hele året. Men det er turisterne, der får dem til at løbe rundt. Med øens befolkningsgrundlag ville ét supermarked normalt være nok, fortæller borgmesteren.

  Markedet er fuldstændig dødt. Det er skidt for vores kommune, fordi vi skal betale arbejdsløshedspenge til de arbejdsløse fiskere, i stedet for at få skattepenge fra dem.

Han håber også, det bliver muligt for svenske og norske turister at rejse til øen. Og hvis ikke, efterlyser han en dato for, hvornår det bliver afgjort. 

- Ligesom hos de sønderjyske kommuner, efterlyser jeg en dato for, hvornår vi kan vide os sikre. Hvis ikke svenskerne og nordmændene kommer, så skal vi til at markedsføre os mod danskerne, siger han. 

Hummer til det halve

Et andet presset erhverv er fiskeriet. Jomfruhummerfiskerne genererer hvert år en stor indkomst for øen. Men hummerøkonomien er presset af den manglende afsætning til især Spanien og Italien, siger borgmesteren. 

- Markedet er fuldstændig dødt. Det er skidt for vores kommune, fordi vi skal betale arbejdsløshedspenge til de arbejdsløse fiskere, i stedet for at få skattepenge fra dem, siger han.

Også den årlige jomfruhummerfestival er aflyst. Her kom der normalt mellem 5.000 og 6.000 besøgende.

Én ting har borgmesteren dog fået ud af den ellers kedelige situation. 

- Vi har arbejdet enormt godt sammen, og fået bekræftet at vores kriseberedskab virker. Det er jeg utrolig stolt af, siger Karsten Nielsen (DF).

Land & by

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet