Billede

Vivis vendetta

Hemmelige optagelser, skjulte alliancer og bagtalelse af værste slags er ingredienserne, når en historisk sag mellem tidligere partimed­lem­mer i denne uge skal for retten i Hjørring.

Vilde vesten

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Solens stråler står højt over Christiansborgs tagterrasse. Det er sidste lørdag i august, og sommeren siger farvel med en overvældende afskedssalut. Byen er stadig fuld af turister, men gangene og kontorerne i Folketinget er weekendtomme.

Vivi Jensen tager et gult plast-omslag op af sin taske og lægger det på bordet. Elastikkerne er under pres fra den store bunke papirer, der ligger indeni. De fleste er opdelt og samlet i forskellige plastlommer, der hver har små, farvestrålende post-it sedler på, så bunken bliver nemmere at finde rundt i. Mappen indeholder Vivi Jensens ammunition i sagen mod hendes tidligere veninde, byrådskollegaen i Dansk Folkeparti, Vibeke Købsted, og den tidligere partifælle i lokalforeningen, Tom Bork. Balladen i Hjørring har varet i flere år og består som en bedre politisk spændingsserie af både politianmeldelser, konspirationer, fiktive Facebook-profiler, alliancer og fjendtlige opgør på kryds og tværs. Adskillige byrådsmedlemmer og medlemmer af Dansk Folkepartis lokalforening er blevet ekskluderet eller er gået selv, men nu skal en del af den forbitrede hårdknude af personopgør, forliste venskaber og kamp om magten i byrådet for første gang for retten.

[intense_collapsibles content_border="1px solid #d6d6d6"] [intense_collapse title="Derfor er sagen vigtig" external_link_target="_self"]

Det er første gang, at der rejses en injuriesag mellem tidligere partifæller. Rent principielt handler den centrale diskussion om, hvor meget man som politisk aktiv skal finde sig i, at partifæller og politiske kolleger gør for at genere og tilsværte hinanden. Hele vejen igennem har meldingen fra ledelsen i Dansk Folkeparti været, at man hverken skal gå til medierne eller politiet med den slags stridigheder, hvis man på nogen måde kan løse det internt.

[/intense_collapse] [/intense_collapsibles]

 

- Jeg føler ikke, jeg er blevet hørt overhovedet; jeg har bare fået trukket tæppet væk under mig. Jeg har anlagt sagen, fordi jeg ikke synes, man som hovedbestyrelse skal sidde og afgøre, om jeg skal finde mig i den behandling, jeg har fået, siger Vivi Jensen.

På grund af sagsanlægget har Dansk Folkeparti valgt at ekskludere hende af partiet, som hun repræsenterede i både byrådet i Hjørring og i Regionsrådet for Region Nordjylland. Nu sidder hun tilbage med ingenting, siger hun, men håbet om at få rettens ord for, at hun er blevet udsat for injurier, bagvaskelse og æreskrænkelse, har hun stadig.

Magtkampen

Det gule plastomslag er fyldt med gamle mailkorrespondancer, screendumps af Facebook-kommentarer og kopier af håndskrevne beskyldninger, der er indleveret anonymt til kommunen. Med disse dokumenter mener Vivi Jensen at kunne bevise, at hun er blevet udsat for de påståede krænkelser, men efterhånden som hendes nymalede negle bladrer i papirerne, ser også hun ud til et øjeblik at have mistet overblikket over stakken.

[intense_hr title="Persongalleriet"]

[intense_row] [intense_column size="6" medium_size="6" small_size="12" extra_small_size="12"]

[intense_animated type="bounceInLeft" delay="0"] [intense_image image="32142" size="square150" align="middle" title="Vivi Jensen" border_radius="50%" border="5px solid #00799e"]

Vivi Jensen

Sagens hovedperson, der har anlagt sagen. Vivi Jensen sidder i byrådet i Hjørring og i Regionsrådet i Region Nordjylland. Begge steder er hun nu løsgænger, efter hun blev ekskluderet af Dansk Folkeparti for at vælge at lægge sag an mod partifæller. Vivi Jensen var tidligere formand for DF’s lokalforening og spidskandidat til byrådet i 2013.

[/intense_animated]

[/intense_column]

[intense_column size="6" medium_size="6" small_size="12" extra_small_size="12"]

[intense_animated type="bounceInRight" delay="10"] [intense_image image="32141" size="square150" align="middle" title="Tom Bork" border_radius="50%" border="5px solid #00799e"]

Tom Bork

Den ene af de to sagsøgte, der ifølge sagsanlægget har gjort sig skyldig i at fremsætte og udbrede ærerørige udtalelser om Vivi Jensen. Tom Bork er tidligere næstformand i lokalforeningen, men meldte sig ud på grund af utilfredshed med Vivi Jensen og stiftede Folkelisten sammen med Nelly Lundsgaard-Sørensen.

[/intense_animated]

[/intense_column] [/intense_row]

[intense_row] [intense_column size="6" medium_size="6" small_size="12" extra_small_size="12"]

[intense_animated type="bounceInLeft" delay="20"] [intense_image image="32140" size="square150" align="middle" title="Vibeke Købsted" border_radius="50%" border="5px solid #00799e"]

Vibeke Købsted

Den anden af de to sagsøgte, der ifølge sagsanlægget har gjort sig skyldig i at fremsætte og udbrede ærerørige udtalelser om Vivi Jensen. Vibeke Købsted er det eneste byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Hjørring efter Vivi Jensens eksklusion.

[/intense_animated]

[/intense_column] [intense_column size="6" medium_size="6" small_size="12" extra_small_size="12"]

[intense_animated type="bounceInRight" delay="30"] [intense_image image="32146" size="square150" align="middle" title="Nelly Lundsgaard-Sørensen" border_radius="50%" border="5px solid #00799e"]

Nelly Lundsgaard-Sørensen

Er ikke sagsøgt, men alligevel central i sagen, da hun delvis blev offer for manipulerede billeder og beskrivelser, som den stadig ukendte og opdigtede Facebook-profil Linda S. Sørensen stod bag. Nelly Lundsgaard-Sørensen trak sig ligesom Tom Bork fra DF grundet utilfredshed med Vivi Jensen og var ligeledes med til at danne Folkelisten.

[/intense_animated]

[/intense_column] [/intense_row]

[intense_hr size="large"]

Historien bag det opgør, der nu skal for retten, er indviklet. Da Vivi Jensen i 2008 flytter til Nordjylland, melder hun sig ind i Dansk Folkepartis lokalforening, hvor hun også bliver formand og stiller op til byrådet. Ved kommunalvalget i 2009 får hun 243 personlige stemmer, mens spidskandidaten Morten A. Petersen får 607 og kommer ind på det enlige mandat, som partiet sikrer sig. I tiden efter kommunalvalget vokser utilfredsheden med Morten A. Petersen så meget, at lokalforeningen ikke vil pege på ham som spidskandidat til det kommende valg. Den 28. august 2012 tager han konsekvensen og melder sig ud af Dansk Folkeparti og ind i Venstre.

Det gør pladsen som spidskandidat for DF ledig. I første omgang bliver næstformanden i lokalforeningen, Tom Bork, udpeget som spidskandidat. Men fordi en plads i byrådet vil kunne betyde, han ikke kan passe sit job i skibsfarten og derfor måske skal kompenseres for tabt arbejdsfortjeneste med flere hundredtusinde kroner om året, indvilger han kort efter i at overlade pladsen som spidskandidat til Vivi Jensen. Udadtil er der enighed om beslutningen, men under overfladen begynder utilfredsheden med Vivi Jensen at vokse. I løbet af foråret 2013 mister Tom Bork og lokalforeningens sekretær, Nelly Lundsgaard-Sørensen, deres tillid til Vivi Jensen, og i medierne fremfører de deres kritik af hende. Det får de interne stridigheder til at vokse så meget, at hovedbestyrelsen må gå ind i sagen.

I Dansk Folkepartis landsledelse vil man ikke acceptere, at de to fremstående byrådskandidater sår tvivl om deres spidskandidat i offentligheden. I første omgang tager organisationskonsulent Steen Thomsen fra København til Hjørring, hvor han mødes med de stridende parter 29. august 2013. I fællesskab bliver de enige om at slå en streg i sandet og kigge frem mod kommunalvalget.

Borgfreden varer dog ikke engang en uge. Den 3. september tager Tom Bork til møde med Steen Thomsen i København, skriver Hirtshals' lokale webavis Skipperposten senere. Her får Tom Bork præsenteret et ultimatum:  Enten skal han trække sig som byrådskandidat og fra posten som bestyrelsesmedlem i lokalforeningen, eller også vil han blive ekskluderet, lyder beskeden. Han vælger at skrive under på sin udmeldelse af partiet og får følgeskab af Nelly Lundsgaard-Sørensen. Tre dage senere danner de Folkelisten. Det er kort herefter, at de sager, som nu skal for retten i Hjørring, begynder at rulle.

Profilen

Linda S. Sørensen kigger med et stift blik ud fra skærmen på billedet på sin Facebook-profil. Det glatte mørke hår er delt med en sideskilning, og den lukkede mund og de markerede kindben giver hende et alvorligt udtryk. Hun er smuk på en dyster måde. I virkeligheden har Linda S. Sørensen ikke noget ansigt, ingen krop og ingen adresse. Linda S. Sørensen var en falsk Facebook-profil, der i løbet af september 2013 postede et groft manipuleret foto af Nelly Lundsgaard-Sørensen på Facebook. På billedet havde hun fået tegnet kaninører og underligt stikkende øjne, og hun blev kaldt Nælly Særesen. Kort tid efter dukker også en Facebookside for Folkelisten op.

Den er oprettet af en, der udgiver sig for at være Tom Bork, men de ukorrekte personlige oplysninger og krænkende beskyldninger, den indeholder, er bestemt ikke til hans og Folkelistens fordel. Tom Bork melder sagen til politiet, der kan oplyse, at Linda S. Sørensens eneste Facebook-ven er Vivi Jensen. Det er også hende, som Tom Borks mistanke retter sig mod, da TV2 Nord laver en historie om den beskidte valgkamp.

- Jeg kan danne mig et billede af, sådan som det hele er skrevet, af at det er en, der er kommet i vores hjem, og det er en, vi har været sammen med. Og når jeg lægger det sammen, så kan jeg kun få et facit, der hedder Vivi P. Jensen, siger han til tv-stationen.

[intense_animated type="fadeIn" delay="0"]

[caption id="attachment_32020" align="alignright" width="468"]Foto: Lars Horn, Baghuset Foto: Lars Horn, Baghuset[/caption]

[/intense_animated]Det er lige præcis den påstand, som Vivi Jensen nu har valgt at slæbe Tom Bork i retten for. Påstanden om, at Vivi Jensen har oprettet den falske Facebook-profil, begået identitetstyveri og bragt personlige oplysninger om Tom Bork søges mortificeret, som det hedder i juridisk forstand – altså trukket tilbage. Desuden skal Tom Bork trække beskyldninger om, at Vivi Jensen skulle have 'løjet og svindlet’ sig til en plads i byrådet, tilbage. Og han skal betale 20.000 kroner i erstatning til Vivi Jensen, hvis hun altså får medhold.

Selv mener Vivi Jensen at kunne bevise, at den virke-lige bagmand bag Linda S. Sørensens Facebook-profil er Vibeke Købsted, den anden sagsøgte i sagen. Efter sigende har Vibeke Købsted indrømmet det overfor Vivi Jensen, der i smug optog indrømmelsen både på diktafon og iPad. Og den optagelse kan blive central i retssagen.

Beskyldningerne

Tilbage i 2013 bliver kommunalvalget afviklet, og Vivi Jensen stryger ind i byrådet med 951 personlige stemmer eller over 40 procent af alle de stemmer, som Dansk Folke-parti får. Vibeke Købsted kommer ind på det andet mandat. Folkelisten med Tom Bork og Nelly Lunds-gaard-Sørensen får 122 stemmer og kommer ikke ind. Samtidig bliver Vivi Jensen også valgt til Region Nordjylland for DF.

Valget sætter dog ikke en stopper for de interne uroligheder i lokalforeningen i Hjørring. Allerede på selve valgnatten bliver Vivi Jensen politianmeldt af partikollegaen Steen Lindgren Sørensen-Mølgaard, der mener, at hun har videregivet personlige oplysninger om ham og fortalt valgudvalget, at Steen Lindgren Sørensen-Mølgaard skulle lide af PTSD. Politiet rejser dog ikke sag mod Vivi Jensen, og Steen Lindgren Sørensen-Mølgaard bliver ekskluderet af partiet, men uroen om Vivi Jensens person fortsætter med at ulme i lokalforeningen.

Den 13. april 2014 modtager kommunen en anonym henvendelse, der rejser spørgsmål om Vivi Jensens person. Hvordan kan hun sidde i byrådet, når hun har et polititilhold for psykisk vold, hærværk, tyveri og manglende betaling af indskud og leje til en ældre dame i Tversted, hvor hun bor til leje, lyder det blandt andet i henvendelsen. Sagen er blot den, at Vivi Jensen intet polititilhold har.

På trods af det bliver beskyldningerne alligevel ved med at klæbe til Vivi Jensen, og det er netop derfor, hun har anlagt sag mod Vibeke Købsted. Det er nemlig hende, som Vivi Jensen mener at kunne dokumentere står bag både de anonyme beskyldninger og de vedvarende rygter herom, der kommer flere partifæller og andre byrådsmedlemmer for øre i løbet af foråret. Det er også dette postyr, der ifølge Vivi Jensen er årsag til, at hun må trække sig som folketingskandidat.

Fremtiden

Efterårsblade i brune, røde og gule nuancer omkranser en strofe på engelsk på et billede på Facebook. ‘Tilgiv andre, ikke fordi de fortjener tilgivelse, men fordi du fortjener fred,’ står der.

8. august 2015 har Vivi Jensen delt billedet med kommentaren ‘sandt’, men fred er ikke den følelse, der fylder hende, mens hun pakker papirerne sammen og trækker de to elastikker rundtom plastic-omslagets hjørner, så sagsmappen igen er lukket. Hun er på vej på en uges ferie til De Kanariske Øer for mentalt at lade op til retssagen. I flere år har hun følt sig forfulgt af rygter, alliancer og de interne stridigheder, der nu skal stå deres prøve i det juridiske system.

Allerede nu ved hun, at hendes udgifter til sagen langt kommer til at overstige det, hun optimistisk set kan forvente at få i erstatning, hvis hun vinder sagen. Får hun ikke medhold, anker hun dommen, siger hun. For det handler ikke om pengene.

- Jeg synes, det her skal have konsekvenser for dem, der har udbredt løgne og rygter om mig, siger Vivi Jensen.

Vibeke Købsted har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tom Bork.

Hvad sker der nu?

  • Når sagen den 21. og 22. september skal for retten i Hjørring, bliver det mest afgørende, om der kan findes tilstrækkelige beviser for, at Vibeke Købsted stod bag de anonyme beskyldninger og oprettelsen af den falske Facebook-side og Linda S. Sørensens profil.
  • Hvis det er tilfældet, risikerer hun at skulle betale en erstatning på 100.000 kroner. Tom Borks beskyldninger om, at Vivi Jensen skulle stå bag Facebook-handlingerne, er nemme at dokumentere, men er omvendt også kun ærekrænkende, hvis det klart kan bevises, at det ikke er tilfældet. Hvis det forholder sig sådan, risikerer han at skulle betale en erstatning på 20.000 kroner.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet