Kommunen.dk
MENU

Rokade kaster alt op i luften i København og river op i gammelt nag

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal fastholde overborgmesterposten i København, men partiets udfordringer er uændret uagtet spidskandidat, vurderer ekspert. Derudover har "kluntet" proces skabt vrede i konstitueringskredsen.

Rokade kaster alt op i luften i København og river op i gammelt nag

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal fastholde overborgmesterposten i København, men partiets udfordringer er uændret uagtet spidskandidat, vurderer ekspert. Derudover har "kluntet" proces skabt vrede i konstitueringskredsen.
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) stopper som mininster og går i stedet efter at blive ny overborgmester i Københavns Kommune ved KV25.
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) stopper som mininster og går i stedet efter at blive ny overborgmester i Københavns Kommune ved KV25.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Gårsdagens ministerrokade fik et klart kommunalt aftryk, da Sophie Hæstorp (S), overborgmester i Københavns Kommune, og social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) bytter plads.

Det er hvert fald planen. Først skal Pernille Rosenkrantz-Theill vælges som ny spidskandidat, og hun skal modstå udfordringen fra SF og Enhedslisten ved det kommende kommunalvalg. 

For det var blot med nød og næppe, at Sophie Hæstorp formåede at holde Enhedslisten fra overborgmesterposten ved KV21, hvor Socialdemokratiet gik tilbage med næsten 30.000 stemmer og 10,4 procentpoint. 

I stedet blev Enhedslisten hovedstadens største parti med 24,6 pct. af stemmerne og med en fremgang på 21.000 stemmer, mens SF ligeledes gik frem med næsten 10.000 stemmer.

Socialdemokratiets enevælde i København er derfor udfordret, og det er på mange måder et usædvanligt skifte, fortæller kommunalekspert Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

- Det er et spektakulært skifte. Ikke bare fordi, at det er en minister, der kommer ind som ny spidskandidat, men også fordi, det er anden gang i træk, at man henter en spidskandidat ind udefra, siger Roger Buch. 

Op til KV21 trådte Sophie Hæstorp ind som spidskandidat fra en position som regionsrådsformand for Region Hovedstaden. Tidligere er Ritt Bjerregaard og Frank Jensen ligeledes hentet udefra og direkte ind som spids. 

Og netop det, at en minister bliver prikket til at gå ind i kampen om overborgmesterposten viser, at København har en særlig plads for Socialdemokratiet. 

- Det er landets hovedstad, rummer en stor del af den danske befolkning og er en symbolsk meget vigtig kommune for Socialdemokraterne, siger Roger Buch og fortsætter:. 

- Men selvom man nu får en ny kandidat ind, så ændrer det ikke på, at det kommer til at blive meget svært for Socialdemokratiet ved valget næste år, og paradoksalt nok bunder det netop i udfordringerne inde på Christiansborg og i mindre grad af, hvad, der sker inde på rådhuset. 

Mange panderynker

For selvom man kan se det som en powermove af Socialdemokratiet at placere en siddende minister som en spidskandidat i kommunalvalgkampen, så kan det være spildte kræfter, mener Roger Buch. 

- Det kan i bund og grund vise sig, at være ligegyldigt, hvis partiet ikke formår at vende stemningen nationalt omkring Socialdemokratiet, hvilket er meget mere afgørende, end hvem der er spidskandidat, vurderer han. 

Socialdemokratiets tilbagegang i særligt storbyerne har været bemærkelsesværdig, og ved KV21 fik partiet sit dårligste valg i 100 år i København. Ifølge Roger Buch kan tilbagegangen i høj grad tilskrives den nationale politik, hvor partiet blandt andet har haft svært ved at få fat i de unge vælgere i byerne. 

Derudover påpeger Roger Buch, at Socialdemokratiet på landsplan mistet 30-40 pct. af vælgerne siden KV21, hvilket gør, at det er op ad bakke for Socialdemokratiet forud for kommunalvalget. 

De dårlige meningsmålinger og et skuffende resultat ved Europaparlamentsvalget fik netop Lars Weiss (S), gruppeformand for S i København, til i Jyllands-Posten at advare om, at alarmklokkerne "bimler og bamler". 

Roger Buch påpeger ligeledes, at det langt fra er en fordel for Pernille Rosenkrantz-Theill at komme udefra. 

- Hun er ikke en del af maskinrummet, og hun kommer derfor til at sidde på sidelinjen, og det er et klart handicap. Derudover har hun ikke det samme netværk og indsigt i dynamikkerne internt i borgerrepræsentationen, som kommer til at være vigtigt, når hun skal lave aftaler på rådhuset og i en konstituering, siger Roger Buch. 

Derudover risikerer man ved at hente endnu en profileret outsider ind, at skabe murren i krogene, mener Roger Buch. 

- Statsministerens top-down udskiftning af overborgmesterkandidat kan uden tvivl virke provokerende for partimedlemmer og aktive i det lokale partidemokrati i København, men når først valgkampen ruller, så er det glemt igen. 

Forhastet kroning 

Det er ikke kun internt i partiet, at processen omkring rokaden skaber uro og frustration. 

Det har nemlig skabt stor harme på Københavns Rådhus, at Socialdemokratiets politiske ordfører var hurtig til at udnævne Lars Weiss (S) som ny overborgmester, men det er på ingen måde givet på forhånd, siger flere partier på Rådhuset. 

- Det er ikke givet, hvem der fortsætter som overborgmester. Den diskussion skal vi have, og den er i gang, siger Christopher Røhl, der er gruppeformand for De Radikale på rådhuset, til DR.

Også børne- og ungdomsborgmester i København, Jakob Næsager (K), siger til Ritzau, at det endnu er blevet afgjort, hvorvidt Lars Weiss kommer til at blive ny overborgmester frem til KV25.

- Min tilgang til konstitueringsgruppen vil være, at vi giver os god tid. Jeg har ingen hast med at få udpeget en ny overborgmester, siger han.

Christopher Røhl retter en hård kritik af Socialdemokratiet for at udnævne en ny overborgmester uden at tale med de andre partier i konstitueringsaftalen først.

- Det er en rigtig dårlig fornemmelse af, hvordan virkeligheden er, når de ikke kan læse resultatet fra det seneste kommunalvalg og i øvrigt også det europaparlamentsvalg, der lige har været. Det er et udtryk for, at Socialdemokratiet endnu en gang tager magten lidt for givet, siger han til DR. 

Samtlige borgmestre på rådhuset i København er torsdag mødtes uden deltagelse af Socialdemokratiet for at diskutere den nye situation.

- Partierne uden om Socialdemokratiet er rykket sammen. Vi vil ikke finde os i magtarrogancen fra S. De tror, de har monopol på posten som overborgmester, siger Jakob Næsager til TV 2.

Magtkampe på rådhuset

Det er dermed igen tændt op i de politiske konflikter på Københavns Rådhus. 

I 2022 blev Sophie Hæstorp, der for første gang skulle forhandle budget med Borgerrepræsentationen,  sat for døren sammen med SF i årets budgetforhandlinger, da Enhedslisten gik sammen de borgerlige partier. 

Dengang sagde Sophie Hæstorp, at “det her handler ikke om mig. Det handler om et magstpil på rådhuset.” 

Året efter havde Sophie Hæstorp selv lært magtspillet, da hun kvitterede for EL-manøvren ved at indgå en bred aftale uden om Enhedslisten, der sad som det største parti. Dermed kom SF også med ind som budgetbærende parti i en aftale, der strækker sig over både 2024 og valgåret 2025. 

Ligesom året før, da Sophie Hæstorp blev vist døren af Enhedslisten, pegede Line Barfoed (EL) på, at aftalen var et udtryk for “rådhuslege” fra S, der "måske er lidt presset for tiden".

- Det (rådhuslege, red.) er det lidt et udtryk for, når man laver sådan en aftale, som det, de gør her, bag lukkede døre. Det var det samme, de gjorde med Lynetteholm, sagde Line Barfod dengang.

Begge forhandlingforløb har dermed vist, at skillelinjen på Københavns Rådhus har gået mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten, og at begge partier har været villige til at indgå forlig med de borgerlige partier for at holde den anden part ude. 

Hvorvidt Pernille Rosenkrantz-Theill kommer til at have nemmere ved at samarbejde med sine tidligere partifælder er uvist, ligesom det er uklart, hvem der kan række over midten, mener Roger Buch. 

- Der er ren spekulation, men det er klart, at der er rigtig mange scenarier i spil, og hvor man sagtens kan tænke i, om Socialdemokratiet er klar til at gå til blå blok for støtte, siger han. 

Statsmininster erkender: S er udfordret

Da Mette Frederiksen kunne præsentere sine nye ministre, blev hun først og fremmest konfronteret med sin kommunal-ministrielle udskiftning. Her erkendte statsministeren, at Socialdemokratiet var udfodret op til et kommende kommunalvalg: 

- Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet er udfordret i storbyerne. Vi har rigtig mange borgmesterposter. Det vil vi gøre, alt hvad vi kan for også at have efter næste kommunalvalg.

Mette Frederiksen afviser dog, at valget af Sophie Hæstorp bunder i truslen for at miste overborgmesterposten. 

- Jeg udnævner kun ministre, som jeg er sikker på, er de bedste til jobbet. Jeg har kendt Sophie i mange år, og hun er en af de stærkeste sociale profiler, der har været i Folketinget, så længe jeg kan huske. Sophie er valgt, fordi hun er en dygtig politiker, siger Mette Frederiksen.

Pernille Rosenkrantz-Theill skriver selv på X, at hun er "blevet opfordret til at tage springet".

- Og jeg vil utroligt gerne være kandidat til overborgmesterposten i København, så det er det nye, jeg skal, men det ændrer ikke på, at det er lidt vemodigt, siger Rosenkrantz-Theil til pressen.

Pernille Rosenkrantz-Theil har siddet i Folketinget siden 2011 for Socialdemokratiet. Før det har hun også været folketingsmedlem for Enhedslisten.

I 2019 blev hun udnævnt til børne- og undervisningsminister i den socialdemokratiske etpartiregering. Hun fortsatte som minister, da SVM-regeringen blev en realitet i 2022 - denne gang som social- og boligminister.

Pernille Rosenkrantz-Theil siger til TV 2, at hun foreløbig fortsætter som medlem af Folketinget.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR