Tillid til embedsmænd er i bund

To ud af tre danskere angiver, at de enten har ret lille eller meget lille tillid til embedsmænd. Stærkt bekymrende, påpeger professor, for embedsværket er langt bedre end sit rygte.

Skandalesager

Af Morten Munkholm | [email protected]

De styrer systemet Danmark, men nyder samtidig stor mistillid blandt befolkningen.

I en meningsmåling, som AB Analyse har udført for Kommunen, svarer 67,4 procent af danskerne, at de enten har ret lille eller meget lille tillid til embedsmænd i ministerier og styrelser, mens det gælder for 65,6 procent af danskerne, når de bliver spurgt til embedsmænd i kommuner og regioner.

- Det undrer mig, at mistilliden er så voldsom. Danskerne plejer jo ikke at være et folkefærd, som lader sig påvirke så meget af øjeblikkelige stemningsskift. Det er jeg både overrasket over og stærkt bekymret for, siger professor i statskundskab Peter Munk Christiansen fra Aarhus Universitet.

Han har igennem flere år forsket i embedsværkets rolle, og han mener ikke, hr. og fru Jensen til daglig går og har nogen bestemt mening om embedsmænd. Men de senere års politiske sager har nu fået sat deres aftryk på folkeopinionen.

- Dels har skandalesagerne været enormt skadelige, dels har hverken politikerne eller embedsværket været i stand til at få fortalt, at systemet altså ikke er så ringe igen, forklarer Peter Munk Christiansen.

I anledning af, at det såkaldte Bo Smith-udvalg mandag offentliggør deres rapport og anbefalinger om embedsmændenes rolle, har Kommunen sendt en rundspørge ud til de kommunale topembedsmænd. Og den tegner et ganske andet billede end den offentlige debat. Kun ganske få oplever for eksempel en politisk mistillid til deres arbejde.

- Tilliden til politikerne er jo heller ikke særlig høj for tiden, så jeg vil tro, at vi også får lidt afsmitning fra det. Samtidig tror jeg, man er inde i et mere konfliktfyldt farvand i disse år, hvor mange reformer og omlægninger har gjort folk mere bekymrede, siger kommunaldirektør Mogens Pedersen fra Varde Kommune.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet