Speed på lederuddannelsen

Kurser, workshops og manage-mentuddannelse, der kun varer en enkelt dag. De korte forløb er blevet trendy, men eksperter mener ikke, de er en erstatning for de længere uddannelser. 

Kursus

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Tryk på fast forward-knappen, for nu er det tid til intensiv oplysning og lynhurtig indlæring. Danske lederuddannelser bliver skåret til og sat i nye, letfordøjelige rammer, så alle kan være med til at namedroppe, når samtalen falder på de seneste tendenser. 

Det nyeste skud på stammen er, at man på kun otte timer kan få præsenteret indholdet af metervis af management-bøger, når det hollandske koncept ’MBA på en dag’ rammer dansk jord i april. Det lyder for godt til at være sandt, og det er da heller ikke en ægte MBA-grad, deltagerne på kurset kan pryde sig med. Men titlen på kurset må gerne provokere, fortæller Michael Lindberg, som ejer konsulentvirksomheden Lindberg International A/S. Han skal guide deltagerne igennem dagen, hvor lederuddannelsen er sat på speed. 

”Det helt essentielle er, at man får et overblik. Vi gør det, at vi simpelthen trækker essensen ud af de her otte meter bøger og siger: Det er det her, der er vigtigt,” siger Michael Lindberg. 

Toppen af isbjerget

Anders Drejer er professor i strategi og forretningsudvikling ved Handelshøjskolen i Aarhus, og han understreger, at en dags introduktion ikke kan ses som en erstatning for de et til to års hårdt arbejde, som det normalt tager at få en MBA-grad.

”I løbet af de to år, som en MBA tager, kommer der nogle refleksionsprocesser, man arbejder med det i egen virksomhed og der sker en stor personlig udvikling, som altså skal have noget kalendertid for at lykkes. Det er en stor mundfuld, og den får du ikke serveret på én dag,” siger Anders Drejer, som samtidig mener, at ’MBA på en dag’ kan være en rigtig god smagsprøve på faget. 

I Holland har de etablerede MBA-uddannelser indledt samarbejde med ’MBA på en dag’, fortæller Michael Lindberg: 

”Det er ikke sådan, at der er konkurrence. Humlen er netop, at man ikke bliver MBA, men man får et overblik og når omkring mange af de samme emner. Men vi har jo kun fat i toppen af isbjerget, fordi vi udvælger det, der giver mest værdi,” siger han. 

Shoppementalitet

Filosof og konsulent Anders Fogh Jensen peger på, at uddannelser i stigende grad bliver kogt ned, så deltagerne kan gå derfra med essensen og lade alle mellemregningerne stå uberørte hen.

”I stedet for at udbyde lange kurser, så er det lettere at få kursister til at abonnere på en til to dage. Det passer rigtig godt ind i sådan en shoppementalitet, hvor man selv sætter det hele sammen,” siger Anders Fogh Jensen. Han er generelt skeptisk over for uddannelser med alt for meget valgfrihed.

”Jeg synes, det bliver et problem, hvis alle ens kompetencer er sammensat af forskellige små workshopbrikker,” siger Anders Fogh Jensen. 

Fulde af luft

Men fordi det netop handler om management, kan det godt lade sig gøre at få noget ud af en enkelt dags kursus, mener Anders Fogh Jensen.

”Otte meter management litteratur, det kan faktisk godt koges ned. Der er utroligt meget spild og gentagelser, så meget af det kan sagtens siges meget kortere. Jeg ville nok være mere skeptisk, hvis det var jura, det drejede sig om,” siger han. 

Michael Lindberg er enig i, at der kan luges gevaldigt ud i feltet. Managementlitteraturen er ofte amerikansk, og det betyder, at forfatterne får løn efter kvantitet og ikke nødvendigvis kvalitet. 

”Mange amerikanske lærebøger er fulde af luft, fordi de får penge per ord. Det er drønfrustrerende. Jeg vil vædde på, at der er rigtig mange mennesker, som har adskillige amerikanske lærebøger stående på hylden, som aldrig får læst dem,” siger Michael Lindberg. 

’MBA på en dag’ henvender sig både til ledere i det private og offentlige.

 

HR & uddannelse

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet