Socialdemokraterne mister store profiler
Socialdemokraterne mister store profiler
Socialdemokraterne må undvære en række stemmeslugere ved kommunalvalget i 2013.
Over hele landet har markante og mangeårige S-borgmestre allerede trukket sig, eller meddelt, at de ikke stiller op næste gang.
”Det kommer til at have en indflydelse, fordi partiet mister figurer, som har oparbejdet mange stemmer. Vælgerne stemmer generelt mere personligt til kommunalvalg, og det kan godt ske, at en vælger for eksempel stemmer på en borgmester, selvom han ikke hører til hans parti,” siger kommunalforsker fra Syddansk Universitet, Ulrik Kjær.
I forvejen trækker der mørke skyer ind over de 49 socialdemokratiske kommuner med udsigten til, at de dårlige nationale meningsmålinger skal smitte af på kommunalvalgene. I flere byråd er det røde flertal nemlig så småt, at bare ét tabt mandat kan flytte magten.
Efterfølgeren i position
Blandt de socialdemokratiske frontfigurer, der ikke bliver at finde på stemmesedlerne næste år, er Ballerups Ove E. Dalsgaard, Næstveds Henning Jensen og Herlevs Kjeld Hansen, der tilsammen har brugt 70 år på borgmesterarbejdet. Fælles for de tre er, at de har valgt at forlade posten midt i perioden – og ikke som mange andre vente til efter kommunalvalget næste år. Og det har været et helt bevidst valg, fortæller Ove E. Dalsgaard, der med 31 år i spidsen for Ballerup er den længst siddende borgmester nogensinde.
”Jeg havde allerede inden sidste valg besluttet, at jeg ikke ville sidde perioden ud. Og det er ikke nogen god idé at blive siddende, efter man har meddelt, at man går af. Når du sidder i jobbet, skal du være der 100 procent, og når du går af, så skal du gå af,” siger Ove E. Dalsgaard, der i flere år forinden havde arbejdet for at køre sin efterfølger Jesper Würtzen i stilling.
Ulrik Kjær oplever det da også som karakteristisk for de afgående borgmestre, at de giver deres efterfølgere god tid til at finde sig til rette på posten. Og den strategi er fornuftig for partiet, mener han.
”Det kan være den sidste hjælp, de giver partiet, at sørge for, at efterfølgeren har mulighed for at komme i position. Det gør effekten af, at de gamle går af, mindre,” siger han.
Frafald hos Venstre
Også Aalborgs Henning G. Jensen, Tove Larsen i Aabenraa og Ole Find Jensen fra Frederikssund forlader efter næste valg deres solide plads i borgmesterstolen. Derudover mistede Aarhus sidste år landets største stemmesluger, Nicolai Wammen, da han kom i Folketinget og siden blev minister. Også Venstre mister markante borgmesterprofiler, når hverken Erik Fabrin fra Rudersdal, Anny Winther fra Rebild eller Flemming Eskildsen fra Skive stiller op næste gang.
Ifølge kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er det dog ikke til at forudsige, om generationsskiftet er en fordel eller en ulempe for partierne.
“Det er faktisk blevet undersøgt meget grundigt, hvad det betyder, når nogen går af, og der kommer en ny spidskandidat, men resultatet er, at det betyder noget. Vi ved faktisk ikke noget om, hvad der virker, og hvad der ikke virker,” siger han og forklarer, at det afhænger uhyre meget af den nye personlighed.
Ulrik Kjær forklarer, at der kan aflæses en vis ’borgmester-effekt’ ved det første genvalg, men derefter er der ikke noget, der tyder på, at siddende borgmestre generelt får flere stemmer.
”Det kan gå begge veje. For partiet kan det ved første øjekast se meget alvorligt ud, når en stor profil går af, men det kan også give tiltrængt fornyelse,” siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.