Hos Unite, Skotlands svar på LO, vil man hverken bede medlemmerne om at stemme ja eller nej: Der er for mange modstridende interesser på spil.
Foto: Polfoto
Hos Unite, Skotlands svar på LO, vil man hverken bede medlemmerne om at stemme ja eller nej: Der er for mange modstridende interesser på spil. Foto: Polfoto

Skotland bliver aldrig det samme

Når stemmerne bliver talt op efter folkeafstemningen kan Skotland ende med enten at blive verdens nyeste nation eller fortsætte som en del af det Storbritannien, som op mod halvdelen af vælgerne ønsker sig ud af. Uanset set hvad vil Skotland aldrig helt være det samme igen.

Løsrivelse

Af Lone Theils | [email protected]

Yes Scotlands hovedkvarter i Glasgow ligger meget symbolsk på Hope Street, et stykke oppe ad bakken. Så snart man træder ind ad døren, står det klart, at har man sin daglige gang her på kontoret, er der kun et svar på spørgsmålet om, hvorvidt Skotland skal være en selvstændig nation, og det er et rungende YES. Det er den besked, der befinder sig på hundredvis af blå og hvide plakater, ølmåtter og nøgleringe, der kommer til at spille deres rolle i den sidste del af en valgkamp, der ikke bare truer med at splitte den mere end 300 år gamle union Storbritannien i mindre stykker. Den truer også med at dele den skotske befolkning i to næsten lige store lejre, der hver især tror lige så passioneret på at det eneste rigtige enten er at lade Skotland stå på egne ben eller se fremtiden i møde som en del af Storbritannien.

På ja-siden står leder af Scottish National Party (SNP) Alex Salmond, og for nej-siden kæmper tidligere finansminister og Labour-politiker Alistair Darling for en koalition af Labour, konservative og liberaldemokrater, der kalder sig Better Together-kampagnen.

Bølgerne går højt, og beskyldningerne fyger fra begge sider af debatten.

Der er de politiske slagsmål, der blandt andet handler om, hvor­dan økonomien skal hæn­­ge sammen og hvordan et selvstændigt Skotlands internationale fremtid kommer til at se ud i eksempelvis EU og NATO. Men det er også de langt mere følelsesmæssige diskussioner, der handler om fornemmelse, hjerte og tillid.

- Det er en afstemning, der på mange måder kan risikere at splitte Skotland, siger professor i politik ved Strathclyde University John Curtice.

- Men fællesnævneren er, at folk er utroligt engagerede og diskuterer politik som aldrig før. Når jeg tager ud til valgmøder, så kommer der hundredvis af mennesker. Lokalerne er fyldte, og det har jeg aldrig set før, siger han.

National stolthed

For Yes Scotland handler det først og fremmest om national stolthed og Skotlands ret til at bestemme over sig selv i modsætning til at lade sig diktere af en konservativ regering i London, der på ingen måde repræsenterer skotske værdier og ideer. Det siger Stewart Easton, der er en af lederne bag ja-kampagnen i Glasgow.

- Det her er et historisk øjeblik. Skotland kan begynde at skrive sin egen historie. Det her er en mulighed, der kun kommer én gang i livet og skotterne er parate til at tage imod den med åbne arme, siger han.

- Det handler ikke om detaljer, men om muligheden for at skabe et samfund, der er langt mere fair og mere i overensstemmelse med, hvad Skotland ønsker, mener Stewart Easton.

Alligevel er meningsmålingerne stadig ikke med ham eller resten af ja-kampagnen. Selvom afstanden mellem ja- og nej-siden er blevet indsnævret, er det stadig nej-siden, der har forspringet.

”Selvom det bliver et nej, er der nødt til at ske noget drastisk, for halvdelen af befolkningen har klart signaleret, at de ikke mener, unionen fungerer, som den er, og det er David Cameron nødt til at reagere på uanset hvad. Bliver det et ja, så har vi en ny situation”

På ja-siden er håbet, at den sidste slutspurt vil få de endnu mange tvivlende skotter til at beslutte sig for at stemme ja i sidste øjeblik.

Men det er John Curtice efter at have studeret meningsmålingerne igennem tre år ikke overbevist om.

- Antallet af folk, der er i tvivl, er i virkeligheden minimalt. Vi har diskuteret uafhængighed igennem tre år nu. Folk ved præcis, hvad vi stemmer om. Det er bare sket det, at debatten er blevet mere ophedet, siger han.

Det er netop af denne grund, at Skotlands største fagforbund Unite, der svarer nogenlunde til LO i Danmark, har besluttet, at de ikke vil anbefale deres medlemmer, hvad de skal stemme, når de står i valgboksen den 18. september.

- Det er et spørgsmål, der virkelig splitter vores medlemmer – og der er modstridende interesser, siger generalsekretær Pat Raffarty.

- Man kan sige det sådan, at hvis man spurgte om Skotland kunne være en selvstændig nation, ville jeg ikke tøve med at sige ja. Men det er jo ikke, hvad der bliver spurgt om. Om Skotland skal være en selvstændig nation, er en helt anden sag, mener han.

- Alt efter, om man eksempelvis arbejder i den offentlige sektor på et sygehus eller på et skibsværft, der er dybt afhængigt af ordrer fra den britiske flåde, ser virkeligheden jo anderledes ud, siger Pat Rafferty.

Labours giftige alliance

Unite er traditionelt tæt forbundet med Labour, og i Skotland har Labour kæmpet indædt for et nej. For Labour kan et selvstændigt Skotland trække en gigantisk del af vælgergrundlaget i det britiske parlament væk under partiet. Og der har også været lagt pres på fagforbundet for at anbefale et nej til medlemmerne.

Alligevel har Unite valgt at holde sig fra anbefalingerne.

Den væsentligste grund til det er for Unite, at Labour er indgået i et forbund med det konservative parti, der stadig mere end tre årtier, siden Margaret Thatcher lukkede kulminerne, er et giftigt brand i Skotland.

- Jeg tror, Labour i den grad har begået en fejl ved at alliere sig med de konservative. De undervurderer, hvor farligt det er og hvor dyb mistilliden er, siger Pat Rafferty.

Han mener, at stemmesedlen havde kunnet redde Skotland fra en større splittelse, hvis der havde været en tredje mulighed, der åbnede op for, at man kunne stemme for, at Skotland skulle blive i Storbritannien – men med mere magt over sin egen økonomi.

- Uanset hvad der sker nu, vil Skotland have ændret sig, når vi vågner den 19. september, vurderer John Curtice.

- Selvom det bliver et nej, er der nødt til at ske noget drastisk, for halvdelen af befolkningen har klart signaleret, at de ikke mener, unionen fungerer, som den er, og det er David Cameron nødt til at reagere på - uanset hvad. Bliver det et ja, så har vi en ny situation, siger han.

At det skulle blive et nej, er nærmest utænkeligt for Stewart Easton og de hundredvis af frivillige, han er med til at organisere i valgkampagnen.

- Jeg kan ikke tro, at Skotland vil misse sådan en chance. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg ville gøre, hvis vi endte med at stemme nej. Jeg ville nok bare føle kæmpe skuffelse på vores lands vegne, siger han.

EU

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet