Skjulte afgifter for byggetilladelser
Skjulte afgifter for byggetilladelser
REGIONSRÅD- OG BYRÅDSKANDIDAT
DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI
En ny analyse fra Dansk Byggeri viser at der er kolossale forskelle på at indhente en byggetilladelse afhængig af hvilken kommune man bor i. Den viser, at 36 af landets kommuner hæver byggesagsgebyret for erhvervsbyggeri, mens kun 15 kommuner sænker det.
Enkelte kommuner har endda mere end fordoblet gebyret over ganske få år, og det i en periode hvor elektroniske indberetninger har vundet større og større indpas.
Tager vi som et godt eksempel fra listen, den dyreste mod den billigste. Frederiksberg Kommune som er den dyreste kommune på listen, med sine 825.000 kroner for en byggetilladelse til et erhvervsbyggeri på 5.000 kvadratmeter, mens den samme tilladelse kun koster 1.800 kroner i Ærø Kommune. En forskel på 823.200 kr. for præcis den samme opgave, hvor Kommunerne skal vurdere om ansøgningen overholder bygningsreglementet krav og i nogle tilfælde lave nabohøring. Og med den elektroniske indberetninger som bruges i dag, tager gennemgangen af byggetilladelserne gennemsnitlig en uges tid
Så hvad bygger kommunerne egentlig deres omkostninger på, på dette område?
I dag opkræver de fleste kommuner gebyrerne efter antal kvadratmeter, og ikke efter hvor lang tid de bruger på at behandle byggetilladelsen. Men bare fordi en lagerhal er på mange kvadratmeter, betyder det jo ikke, at det også er komplekst og tidskrævende for kommunen at behandle byggetilladelsen.
Kommunerne bør derfor tidsregistrere deres arbejde med ansøgningerne og afregne gebyret ud fra den tid, de bruger. For når kommunerne registrerer den tid, de bruger på at behandle byggesagerne, giver det dem også et billede af, hvor effektive de er. Tidsregistreringen betyder samtidig, at kommunen kan lave en udspecificeret regning, så borgere og virksomheder kan se, hvad de betaler for.
Som det er nu, er det blevet til en ren indtægt kilde for Kommunerne som rammer folk og virksomheder i form af afgift eller ekstra skat, der skal bygge nyt, om eller til. Kommunerne skal huske at det er dem der er til for borgerne og ikke omvendt. Og det må være i Kommunernes interesse at få gang i alle former for byggeri, nye arbejdspladser, tiltrække erhvervslivet til Kommunerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.