Billede

Skattely: Håndtag til fravælgelse af skatteål er på vej

En speciel EU-komité med dansk formand har netop afleveret og godkendt en lang række anbefalinger, der skal gøre livet surt for skattesvindlere.

indkøb

Af Jens Holm | [email protected]

200 EU-tiltag kan få stor indflydelse for danske offentlige indkøbere – og ikke mindst for kommunernes skattelyleverandører, som i dag ikke kan vælges fra på grund af den nuværende udbudslovgivning.

452 medlemmer af Europa-Parlamentet nikkede nemlig taktfast ja tak til alle anbefalingerne fra sin anti-skattely-arbejdsgruppe, PANA-Komitéen, onsdag den 14. december.

- Vi har arbejdet med anbefalingerne og konklusionerne i halvandet år, hvor vi blandt andet har gransket de 11 mio. lækkede dokumenter fra ’Panama Papers’ fra foråret i 2016, fortæller Jeppe Kofod (S), medlem af Europa-Parlamentet og formand for PANA-Komitéen.

Ud af de mange forslag fremhæver PANA-Komitéens formand blandt andet anbefalinger om at revidere udbudsdirektivet. Ændringerne vil gøre det muligt for kommunerne – og andre offentlige indkøbere – helt at fravælge skattelyleverandører.

De godkendte anbefalinger ligger nu hos EU-kommissionen, som har initiativretten til at forvandle eller forkaste de gode idéer til paragraffer med sin lovgivende pen. 

Transparens er vejen frem 

Ud af de mange tiltag handler de allervigtigste punkter om at få boret nogle kighuller ind i muren af lukkethed, som i dag gør det umuligt for offentligheden og myndighederne at se, om firmaerne foretager skatteunddragelse, eller om virksomhederne foretager hyper-optimering af sin skattebetaling ved hjælp af kreative advokatfirmaer.

- Det er vigtigt, at der er gennemsigtighed i forhold til at kunne se, hvor selskaberne tjener sine penge, betaler skat, har deres medarbejdere, og hvor de har økonomisk aktivitet. Samt at du skal kunne se, hvor leverandørerne har oprettet sine selskaber, fonde og trusts. Ligesom man altså skal kende den ultimative ejer, og vi skal holde registrene åbne, så folk selv kan se oplysningerne, mener Jeppe Kofod.

Helt specifikt går anbefalingerne på, at der skal oprettes et åbent fælleseuropæisk virksomhedsregister, hvor det skal være muligt for alle at se de relevante oplysninger om leverandører og andre virksomheder.

Kommunernes skattelyleverandører

Kommunen.dk kortlagde i april 2017, at kommunerne i 2015 havde omkostninger for 4,4 milliarder kroner til 32 leverandører, som har ejerskab – eller dele af ejerskabet – placeret i skattelylande.

Kortlægningen viser blandt andet, at kommunerne har omkostninger for 4,4 milliarder kroner til leverandører, som helt eller delvist er ejet af et selskab i et eller fere lande som Oxfam IBIS har på listen, over 'verdens værste skattelylande'.

Selvom kommunerne handler direkte med en leverandør med et dansk cvrnummer, kan det i bedste fald være svært og i værste fald umuligt at få indsigt i, hvor pengene havner i sidste ende, hvorfor en leverandør ikke har betalt selskabsskat i Danmark i en længere årrække, eller om udbyttet bliver kanaliseret skattefrit til selskaber placeret i skattelylande som eksempelvis Jersey, Guernsey eller Cypern.

Mange leverandører har nemlig etableret sig med en selskabsstruktur i fere led, hvor ejerskabet har mellemstationer – eller ender direkte – i en række mere eller mindre kendte skattelylande.

Den model vil betyde et farvel til den aktuelle model, hvor alle 28 EU-lande selv bestemmer, hvilke virksomhedsoplysninger der skal offentliggøres, hvem der har adgang til oplysningerne, og hvordan informationerne skal offentliggøres.

- En andet markant anbefaling er at etablere et effektivt samarbejde mellem landene, for eksempel i form af et fælles Euro-skatte-pol, som kan agere på skatteområdet, ligesom Europol gør det inden for kriminalitet. Det skal bruges til at sætte ind mod virksomheder, der laver ulovlige konstruktioner, og dem, der bruger konstruktionerne til at begå ulovligheder, og her går anbefalingerne også på hårde straffe, forklarer Jeppe Kofod. 

Hvad betyder det her for danske offentlige indkøbere?

- Gennem øget transparens vil kommunerne kunne se - hvis lovgivningen bliver vedtaget - hvordan de store selskaber aflægger regnskaber land for land. Det gør det muligt at se, hvilke virksomheder der snyder, og hvilke der ikke gør. Specifikt hvilke virksomheder der har en skattepraksis, som ser meget mistænkelig ud, forklarer Jeppe Kofod og fortsætter:

- Som kommune kan du bruge det til at lægge din indkøbsstrategi efter. Ligesom de store pensionskasser gør det i dag, hvor de ikke vil investere i virksomheder, der praktiserer børnearbejde, eller som ødelægger miljøet. På den måde vil den nye transparens-dagsorden hjælpe alle offentlige indkøbere.

Men hvad hjælper det, hvis EU’s udbudsdirektiv ikke giver kommunerne lov til at fravælge leverandører på grund af eksempelvis skatteforhold eller manglende land til land-regnskabsrapportering?

- Det ligger også i vores anbefalinger, at EU’s udbudslovgivning skal revideres. Eksempelvis med forslag til muligheder for fravælgelse af skattelyleverandører, siger Jeppe Kofod.

Massiv svindel

Det er blandt andet 11,5 mio. dokumenter om lyssky skattelyaktiviteter fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca [Panama Papers, red.] i 2016, og senest lækage af dokumenter fra 13,4 mio. fortrolige papirer fra advokatfirmaet Appleby [Paradise Papers, red.], der har gjort det muligt for offentligheden og EU-parlamentet at få et lille glimt i omfanget af skatteunddragelse.

- Hvis vi bare tager skattesnydsdelen, så har EU-kommissionen estimeret, at der snydes for i gennemsnit 15.000 kr. pr. EU-indbygger, siger Jeppe Kofod.

Men estimaterne skal tages med et gran salt, ifølge EU udgør den dokumenterede skatte- svindel og unddragelse kun mellem 5 til 10 procent af de samlede aktiviteter.

- Der hvor jeg er blevet allermest skuffet, det er, når vi ser politikere og beslutningstagere, der er betroet vigtige poster i vores samfund, bliver taget i skattesnyd. Eksempelvis den nu forhenværende islandske statsminister Sigmundur Gunnlaugsson, der i 2016 måtte gå af, efter at det blev dokumenteret, at han selv havde etableret skattely-konstruktioner,” siger Jeppe Kofod og fortsætter: 

- Ligesom det også er deprimerende at se de helt store sportsstjerner, eksempelvis Lionel Messi, der har fået en kæmpe skattedom i Spanien. Det er jo store idoler for mange mennesker.

EU

Indkøb

Økonomi

Tilmeld dig nyhedsbrevet