Skal staten styre alt?
Skal staten styre alt?
Jeg er stor tilhænger af, at Venstre flytter statslige job rundt i landet. Faktisk er det på tide, og jeg har stor respekt for, at Venstre får det gjort. Mange af os fra ’provinsen’ mærker igen og igen, hvordan der bliver gjort forskel, uanset om det er planlægning af møder, beslutninger eller hvor investeringer og job flyder hen.
”Man kunne sagtens lade kommuner eller regioner stå for mere. Det vil skabe flere lokale job og give muligheder for, at mennesker og ansatte i det offentlige kunne høres og inddrages i højere grad.”
Men skulle vi ikke også diskutere, om opgaverne overhovedet skal ligge i staten? Det er godt at flytte statslige job rundt, men skal de overhovedet være statslige? Meget af udkantsproblematikken blev skabt med kommunalreformen i 00’erne, hvor opgaver flyttede fra det lokale niveau til staten og antallet af kommuner og dermed hovedbyer blev færre. Jeg mener, det var en forkert reform, som har startet centraliseringen og skabt udkanter i vores land, hvor meget lukkes ned.
Skulle vi ikke til at gå den anden vej? Man kunne sagtens lade kommuner eller regioner stå for mere. Det vil skabe flere lokale job og give muligheder for, at mennesker og ansatte i det offentlige kunne høres og inddrages i højere grad.
Før vinterferien stemte Radikale Venstre som det eneste parti imod loven om værdighedspolitikker i kommunerne for de ældre. Kan nogle få politikere og embedsmænd finde ud af, hvad et værdigt ældreliv er?
Jeg mener nej!
Igen og igen bilder vi folketingspolitikere befolkningen ind, at vi lige kan lave en lov eller en regel, og så bliver alt godt. Jeg tror mere, at vi ødelægger en masse med vores regler og kontrol.
Værdighedspolitikker koster 1.000 millioner kroner. Pengene er først sparet i kommunerne, og så deler Dansk Folkeparti og de andre så pengene ud igen ved finanslovsaftalen. Kommunerne kan få pengene ved at lave noget papirarbejde, som kaldes en værdighedspolitik, som embedsmænd i et ministerium så skal kontrollere og skrive om. Hele øvelsen handler om at centralisere magten på Christiansborg, så politikerne her kan se godt ud. Men der bliver ikke flere penge. Snarere tværtimod, fordi der tabes penge på vejen med bureaukrati.
Vi har igennem årtier opbygget et lokalt demokrati i Danmark. Det er her, man skal træffe de detaljerede beslutninger. Christiansborg skal kun sætte rammerne. Det er ved at blive afskaffet, føler jeg. Mange politikere vil sådan set hellere sidde på Borgen og træffe alle beslutningerne. Det er en uskik. Beslutningerne skal så tæt på borgerne som muligt.
Så skal vi ikke også diskutere, om arbejdet skal udføres af staten, og ikke kun, hvor staten ligger? Jo!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.