Billede

Sidste jobskifter og partijob inden nytår - og de første i 2021

December bød på både partihop og jobskifter i administrationen, og trafikken fortsatte ind i 2021. Her er oversigten over den seneste måned.

navnenyt

Af Morten Guldberg | [email protected]

Kommuner - byråd

Eks-gruppeformand forlader DF i Slagelse

SLAGELSE: Dansk Folkepartis tidligere gruppeformand Ann Sibbern er nu også tidligere DF'er. Hun fortsætter som løsgænger frem til KV21, men derefter bliver det et farvel til byrådet. Ann Sibbern blev valgt første gang ved KV13 og var Dansk Folkepartis spidskandidat ved KV17. Efter hendes exit fra partiet er DF repræsenteret med tre mandater i Slagelse Byråd.

Alternativet skifter ud i Borgerrepræsentationen

KØBENHAVN: Alternativets gruppe i Københavns Borgerrepræsentation må nu for tredje gang vinke farvel til et medlem. Partiet undgår dog at blive halveret i forhold til KV17-valgresultatet på seks mandater, fordi det afgående medlem denne gang ikke kun skifter parti, men også forlader Borgerrepræsentationen og lader Alternativet beholde pladsen. Det er Badar Shah, der kalder sig "mere rød end grøn" og derfor har besluttet at skifte til Enhedslisten, som imidlertid ikke tager imod partihoppere på valgte pladser. Han kunne altså enten blive løsgænger eller blive EL-medlem uden for Borgerrepræsentationen, og han valgte så det sidste.

Guldborgsund-løsgænger hurtigt videre til S

GULDBORGSUND: Det blev kun til få dage som løsgænger for byrådsmedlem Dorthe Sølling, der ved årsskiftet forlod Guldborgsundlisten: Hun er nu medlem af Socialdemokratiet, som dermed vokser fra seks til syv mandater. Dorthe Sølling opstillede for Guldborgsundlisten både ved KV13 og KV17, men blev først valgt i andet forsøg. Med til partiskiftet hører et ønske om at gøre et tredje forsøg for hendes nye parti ved KV21.

Udvalgsformand skifter parti og forlader byråd

REBILD: Formand for teknik- og miljøudvalget i Rebild Kommune, Kim Edberg Andersen, skifter parti. Han hører hjemme hos Nye Borgerlige og ikke længere hos Dansk Folkeparti, som han har været medlem af i mange år. Kim Edberg Andersen forlader dermed sin formandspost og sin plads i byrådet, så snart det helt formelt kan lade sig gøre. Han blev valgt til byrådet ved KV17.

Fraflytning betyder udskiftning i byrådet

ALLERØD: På grund af flytning fra kommunen trådteBettina Hauge (S) ud af Allerød Byråd pr. 31. december. 1. stedfortræder gennem tre år Nicolai Abildskov Pallisborg overtager den ledige stol som permanent medlem af Allerød Byråd for resten af funktionsperioden indtil 31. december 2021. Han overtager også Bettina Hauges pladser i Børne og Skoleudvalget og Rådet for Bæredygtig Udvikling. Hendes plads i bestyrelsen for Allerød Gymnasium overtages af viceborgmester Miki Dam Larsen. S har fem medlemmer i Allerøds byråd, hvor Karsten Längerich (V) er borgmester.

Tidligere Venstre-borgmester død

VIBORG: Poul Vesterbæk, tidligere Venstre-borgmester i Bjerringbro, er død, 78 år gammel. Han var borgmester fra 2002 til 2006 og en af arkitekterne bag den nye Viborg Kommune, da han så flere fordele ved at indgå i en stor kommune end at fortsætte som mindre, selvstændig kommune. Poul Vesterbæk var uddannet ingeniør, og før borgmesterårene var han blandt andet lektor ved ingeniøruddannelsen i Aalborg og i en årrække leder hos Grundfos, blandt andet som adm. direktør og vicekoncernchef. Efter fusionen mellem Bjerringbro og Viborg Kommune fortsatte han som byrådsmedlem til 2009. 

Borgmester-veteran og tidligere KL-formand er død

LEJRE: Lejres borgmester gennem 32 år og tidligere formand for KL Evan Jensen er død, 90 år. Evan Jensen sad i bestyrelsen for KL fra 1974 til 1998, og han var KL’s formand i to valgperioder fra 1982-1986 og igen 1994-1998. Her kørte han et parløb med Aarhus' borgmester Thorkild Simonsen (S). De to var i fire valgperioder skiftevis formand og næstformand. Evan Jensen bestred borgmesterposten for Venstre  i mere end tre årtier fra 1970 til 2001.

Fynsk S-veteran takker af efter næsten 43 år
Finn Brunse

 

ASSENS: 42 år og ni måneder som byrådsmedlem, heraf 24 år som borgmester, blev det til for Finn Brunse (S), som fra årsskiftet ikke længere har sæde i Assens Byråd. En gammel benskade stopper ham i utide, så det sidste år af hans 11. valgperiode skal passes af Socialdemokratiets førstesuppleant Elmer Philipsen. Finn Brunse blev valgt første gang i daværende Tommerup Kommune ved KV78. Det er så længe siden at det var, da kommunalvalg var forårsvalg. Efter KV89 blev han borgmester, og det varede hen over kommunesammenlægningen med de daværende Glamsbjerg, Haarby, Vissenbjerg, Aarup og Assens kommuner til nuværende Assens Kommune, som Finn Brunse var borgmester for frem til KV13.

Kristendemokraterne bliver næststørst

RINGKØBING-SKJERN: Efte otte måneder som løsgænger har Jesper Lærke meldt sig ind hos Kristendemokraterne i Ringkøbing-Skjern.Dermed er Kristendemokraterne næststørst i byrådet med syv medlemmer efter Venstre med ni medlemmer i det 29 mandater store byråd. Jesper Lærke blev som den eneste valgt for Fjordlisten ved KV17, men har været løsgænger siden maj sidste år. Han har også en fortid i Venstre. Han er medlem af kultur- og fritidsudvalget og økonomiudvalget.

Venstre skifter ud i byrådet

GLADSAXE: Byrådsmedlem Henrik Bach Mortensen er fra årsskiftet ude af Gladsaxe Byråd. Han flytter til næsten-nabokommunen Rudersdal og fortaber derved sin valgbarhed i Gladsaxe. Han afløses af Venstres førstesuppleant Thekla Ravn, der ligesom Henrik Bach Mortensen opstillede første gang ved KV17. Han nåede dermed tre år i byrådet, mens hun i denne omgang må nøjes med et enkelt.

K-veteran dropper byrådet

BRØNDERSLEV: Konservatives viceborgmester i Brønderslev, Karsten Frederiksen, har droppet byrådet efter 23 år med slutningen af 2020. Han overlader pladsen til Peter Stecher, der  tidligere på måneden blev valgt til ny K-spids. Stecher overtager også posterne som viceborgmester, medlem af Økonomiudvalget, formand for Teknik- og Miljøudvalget og medlem af Børn- og Ungeudvalget.

Eks-R løsgænger er nu i S

AARHUS: Efter tre uger som løsgænger er byrådsmedlem Eva Borchorst Mejnertz (eks-R) indtrådt i den socialdemokratiske gruppe i Aarhus Byråd. Hun forlod De Radikale i kølvandet på et tabt kampvalg om at blive R-spids ved KV21. Eva Borchorst Mejnertz er den første partiskifter, S har taget imod i denne byrådsperiode. Tidligere har S afgivet tre.

Konservativ veteran udtræder 

VALLENSBÆK: Med et år tilbage af sin sjette valgperiode er byrådsmedlem Anette Eriksen (K) trådt ud af byrådet fra årsskiftet. Hun erstattes af De Konservatives førstesuppleant John Sørensen. 

K dobler op med eks-V løsgænger

BILLUND: Efter halvandet år som løsgænger og et forgæves forsøg på at stifte sin egen lokalliste har den fra Venstre ekskluderede Lars Hansen nu meldt sig som konservativ og fordobler dermed K-gruppen i Billund Byråd. Lars Hansen blev sidste år ekskluderet at V-gruppen, efter at han stemte imod det ellers lovpligtige håndtryk ved grundlovsceremonier. Forud var ifølge V gået "gentagne tillidsbrud gennem årene", og selvom Lars Hansen appellerede eksklusionen til den lokale partigeneralforsamling, forblev døren lukket.

Eks-S løsgænger går til SF

NORDFYN: Et halvt års tid efter, at hun forlod først posten som gruppeformand og derefter også Socialdemokratiet, skifter byrådsmedlem Pia Longet tilværelsen som løsgænger ud med et medlemskab af SF. Foruden politisk enighed forklarer hun det med, at SF'erne er "nogle utroligt behagelige mennesker at være sammen med". Farvellet til Socialdemokratiet kom efter interne uoverensstemmelser, samt at hun blev vraget som spidskandidat for sit daværende parti. Med skiftet vokser SF's byrådsgruppe fra to til tre medlemmer, hvoraf det ene ikke genopstiller. Den plads går Pia Longet efter, idet skiftet til SF indebærer, at hun genopstiller ved KV21.

Forvaltning

Brøndby henter chef i Socialministeriet

BRØNDBY: Brøndby Kommune har ansat Dan Theolander Holmgreen som ny fagchef for Børne- og Familieområdet. Han starter den 1. februar 2021 og afløser Henriette Becker-Christensen, der er gået på pension. Dan Theolander Holmgreen kommer fra en stilling som kontorchef i Social- og Indenrigsministeriet i kontoret for Udsatte Børn. Han er cand.jur. og har mange års erfaring fra socialområdet, herunder med det specialiserede børneområde.

Fredericia fritager kommunaldirektøren for tjeneste 

FREDERICIA: Økonomiudvalget i Fredericia besluttede i sidste uge at fritage kommunaldirektøren, Annemarie Schou Zacho-Broe, fra tjeneste. Det sker som følge af en advokatundersøgelse, som Økonomiudvalget satte i gang før jul. Den finder det ifølge en orientering til udvalget hensigtsmæssigt at fritage kommunaldirektøren for tjeneste indtil videre. 42-årige Annemarie Schou Zacho-Broe har været kommunaldirektør siden 2018 og var forinden velfærdsdirektør i kommunen. Hun er uddannet cand.scient.pol. og har tidligere været chef i Aarhus Kommune. 

Ringkøbing-Skjern-chef rykker til Haderslev

HADERSLEV: Helle Mikkelsen bytter Ringkøbing-Skjern Kommune ud med Haderslev og bliver fagchef for handicap og psykiatri.  Hun har været i Ringkøbing-Skjern siden april 2018, hvor hun tog over som fagchef for handicap og psykiatri i Haderslev efter Inge Marie Vestergaard, der gik på pension.Tidligere har hun været ansat i Middelfart og Vejle kommuner. Hun er oprindeligt uddannet plejehjemsassistent og har efterfølgende taget en diplomuddannelse med fokus på ledelse.

Ny stabschef fundet internt

ODENSE: Lærke Kibsgaard Rask er udnævnt til ny stabschef for Politik og Strategi i Odenses Børn- og Ungeforvaltning. Her har hun siden 2017 været sekretariatschef for Ledelsessekretariatet. Som stabschef for Politik og Strategi får hun ansvaret for den politiske betjening af børn- og ungerådmanden og Børn- og Ungeudvalget samt understøttelse af den adm. direktør. Hun skal i samspil med de øvrige chefer sikre, at der bliver arbejdet målrettet og systematisk med de politiske, strategiske og operationelle målsætninger. Lærke Kibsgaard Rask er uddannet cand.scient.pol. fra Syddansk Universitet i Odense. Før hun kom til Odense Kommune, var hun ansat i Kalundborg Kommune som leder for Pædagogisk Udviklingscenter.

Konstitueret kommunaldirektør bliver fast 
Mette Jeppesen

 

RINGSTED: Ringsted fastansætter sin konstituerede kommunaldirektør, Mette Jeppesen. Hun har været konstitueret siden juni og inden da direktør for de tekniske centre i kommunen siden 2019. 50-årige Mette Jeppesen er uddannet cand.scient.soc. Tidligere har hun bl.a. været direktør i Dragør Kommune og ansat i andre kommuner og i KL. Tidligere kommunaldirektør Jacob Nordby, der sad på posten i ti år, indgik i juni en fratrædelsesaftale med et enigt byråd.

Ny Syddjurs-direktør fra Randers

SYDDJURS: Byrådet i Syddjurs har peget på Katrine Axél som ny direktør, så direktionen kommer til at bestå af Katrine Axél, kommunaldirektør Rasmus Møller og direktør Poul Møller. 46-årige Katrine Axél kommer fra en stilling som sekretariatschef for Social og Arbejdsmarked i Randers Kommune, hvor hun har været ansat siden 2001 og også fungeret som mentor for nye ledere i kommunen.Katrine Axél starter i Syddjurs 1. februar 2021 og afløser direktør Jørgen Andersen, der har valgt at fratræde sin stilling pr. 1. januar for at få mere tid til familien. 

Nu dagtilbudschef med fem ansvarsområder

RANDERS: Et enigt ansættelsesudvalg i Randers har peget på 44-årige Lars Lynghøj som ny dagtilbudschef. Han starter 1. februar og får ansvaret for fem dagtilbudsområder. Han kommer fra en stilling som områdeleder i Aalborg Kommune, hvor han også bor med sin kone og børn. Oprindeligt er han pædagog, og han har en diplomuddannelse i ledelse.

Jammerbugt henter HR-chef i Hjørring

JAMMERBUGT: Fra 1. februar hedder HR-chefen i Jammerbugt Kommune Heidi Bredkær Juul-Olsen. Hun kommer fra en stilling som afdelingsleder i Børne-, Fritids- & Undervisningsforvaltningen i Hjørring. 42-årige Heidi Bredkær Juul-Olsen overtager stillingen efter Henriette Petersen, som har fået nyt arbejde i Region Midtjylland. Den nye HR-chef har en master i ledelses- og organisationspsykologi fra Aalborg Universitet og har flere supplerende uddannelser i blandt andet offentlig forvaltning og administration og personaleudvikling. 

Økonomichef bliver direktør
Anders M. Sørensen

NYBORG: Anders M. Sørensen har været ansat som økonomichef i Nyborg i 18 år, og fra 1. januar har han kunnet skrive økonomi- og digitaliseringsdirektør på visitkortet i stedet. Samtidig er stillingen som økonomichef nedlagt. 55-årige Anders M. Sørensen bliver som direktør en del af direktionen og får det overordnede ansvar for økonomi, løn, udbud og indkøb, digitalisering og it-sikkerhed, it-drift og infrastruktur. Han er uddannet cand.oecon. og har en master i offentlig ledelse. 

Regioner

Regionsdirektør skifter til departementschef
Svend Særkjær


HOVEDSTADEN: Sundheds- og Ældreministeriet henter Hovedstadens regionsdirektør Svend Særkjær som departementschef, oplyser regionen. I ministeriet afløser han departementschef Per Okkels, der går på pension 15. januar. Svend Særkjær var i forvejen vurderet blandt favoritterne til departementschefstillingen. Foruden i Hovedstaden gennem de seneste to år har han i fire år været regionsdirektør i Nordjylland og varetog før da gennem et årti forskellige lederstillinger i det daværende Sundhedsministerium. Indtil videre fortsætter Region Hovedstadens koncernledelse med koncerndirektør Jens Gordon Clausen og lægefaglig koncerndirektør Dorthe Crüger i spidsen. Jens Gordon Clausen er konstitueret som regionsdirektør, mens stillingen opslås.

Bodil Kornbek får dobbeltmandat tilbage

HOVEDSTADEN: Byrådsmedlem Bodil Kornbek (S) fra Lyngby-Taarbæk kan i 2021 også kalde sig regionsrådsmedlem. Hun er indsuppleret i stedet for Hanne Andersen, der har måttet stoppe i det regionalpolitiske arbejde efter alvorlig sygdom. Også i foregående valgperiode var Bodil Kornbek indehaver af et dobbeltmandat de samme to steder, men hun missede genvalg til regionsrådet ved KV17. I Lyngby-Taarbæk er hun desuden formand for Social- og Sundhedsudvalget. Foruden sin andel i lokalpolitik sad Bodil Kornbek fra FV01 til FV05 som folketingsmedlem for Kristendemokraterne og efterfølgende partiformand for samme, men skiftede til S efter at have tabt denne post. Hun har været byrådsmedlem for S i Lyngby-Taarbæk siden KV09 og som nævnt regionsrådsmedlem i Hovedstaden fra KV13 til KV17.

Enhedslisten reduceret fra tre til to

SJÆLLAND: Enhedslisten i Regionsråd Sjælland er fra årsskiftet reduceret fra tre til to medlemmer. Regionsrådsmedlem Jørgen Holst bliver løsgænger og smækker døren kraftigt efter sig.Han finder, at "modsætningerne mellem det, Enhedslistens regionsbestyrelse siger og gør internt, og det, vi tidligere har stået og arbejdet for, er blevet alt for store". Han forsikrer dog, at han vil stemme stort set, som han plejer, og ikke gå ind i noget andet parti.

Stat

Erhvervsminister Simon Kollerup går på sygeorlov

FOLKETINGET: I en kort pressemeddelelse oplyser Statsministeriet, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) går på sygeorlov. Han oplyser selv på Facebook, at det skyldes mavesår. Ifølge Berlingske blev ministeren ramt af sygdom før jul, hvor han siden har været tilbage på nedsat styrke. Men det er altså nu konverteret til en orlov. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vikarierer for Kollerup. Også finansministeren, Nicolai Wammen (S), er på orlov - dog fædrende. Skatteminister Morten Bødskov (S) er derfor fungerende finansminister. Beskæftigelsesminister og minister for ligestilling Peter Hummelgaard (S) er også på fædreorlov. Her er uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vikarierende.

Ny direktør fundet i København
Tanja Franck

DIGITALISERINGSSTYRELSEN: Digitaliseringsstyrelsen henter Københavns direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Tanja Franck som sin nye direktør pr. 1. februar. Hun har været adm. direktør i København siden 2018 og har inden da været direktør for Udlændingestyrelsen, departementsråd i Statsministeriet og afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet. Hun er 49 år og uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og bor i København. Hun tager over efter Rikke Hougaard Zeberg, der pr. 1. januar 2021 tiltræder som branchedirektør for DI Digital og den samlede digitaliseringsdagsorden i DI.

Organisationer

Aalborg får post i globalt netværk for bæredygtig byudvikling
Lasse Frimand Jensen

ICLEI: Aalborg Kommune har siden 1994 været medlem af ICLEI - et globalt netværk, som arbejder for bæredygtig byudvikling. Nu er byrådsmedlem Lasse Frimand Jensen (S) trådt ind i ICLEI's bestyrelse, oplyser kommunen.  ICLEI har mere end 160 medlemmer fordelt på over 35 europæiske lande. Globalt har ICLEI omkring 1.500 medlemmer. Lasse Frimand Jensen sidder blandt andet i Miljø- og Energiudvalget og er bestyrelsesformand i Aalborg Forsynings Vanddivision. Derudover i bestyrelsen hos brancheorganisationerne Danva og Dansk Fjernvarme. 

Arbejdsmarked

Demokrati

Organisation & ledelse

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet