Sats på lidt og gør det ordentligt

Tore Wanscher er partner i Wanscher og Nielsen, en virksomhed med netværk som eneste fokus.

Tendens

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Hvad er et netværk?

Man kan skille netværksbegrebet i to: Sociale netværk og designede netværk. 

De sociale netværk er alle de mennesker, du kender og omgås, mens de designede netværk er konstruerede netværk, som der er skabt en formel ramme om. 

De designede netværk har tre dimensioner: De kan være kompetenceudviklende, men de har også en kulturdimension og er samtidig steder, hvor du kvalificerer det, du er i gang med og henter bekræftelse, opbakning og støtte til dine projekter. 

Hvornår har man brug for et netværk?

Det er vigtigt først at finde ud af, hvad ens udfordring er. Når man har fundet ud af det, så er det en mulighed, at netværk er en del af svaret. Men det behøver det ikke være. Den enkelte leder skal pejle sig helt præcist ind på, hvad han eller hun gerne vil have ud af at deltage i et netværk: Først når man ved, hvad man har brug for, kan man opsøge de relevante netværk. Ellers kan det ende det med, at man sidder et sted og vil tale om kompetenceudvikling, mens de andre er i netværket for at løse konkrete problematikker. Så det er vigtigt, at dine forventninger til netværket stemmer overens med det, netværket kan levere.  

Hvad kan man bruge netværk til?

Tendensen er, at færre og færre jobs bliver slået op, så selvfølgelig er det vigtigt at være synlig de rigtige steder og bruge sit netværk godt. Hvis man kender mennesker med indflydelse, så giver det selvfølgelig muligheder. Men det betyder ikke, at man bare skal være med i så mange netværk som muligt. Det kan være sundt at se på sine netværk i et cost-benefit-perspektiv, for man kan godt bruge for meget tid på at pleje relationer: Man bliver ikke en god leder af ikke at nå at løse sine kerneopgaver, så det er en god idé løbende at vurdere, om de netværk, man deltager i, er værdifulde nok, og om det er det rigtige steder, man er. Hellere satse på lidt, og så gøre det ordentligt.

 

Arbejdsmarked

HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet