Hver femte borger føler sig urimeligt behandlet
Hver femte borger føler sig urimeligt behandlet

En af de mest grundlæggende rettigheder, danskerne bør kunne regne med, er retssikkerhed, men desværre tyder det på, at netop retssikkerheden er under pres i de danske kommuner. Vi har spurgt mere end 1.100 danskere om deres møde med kommunen, og hver femte borger føler sig urimeligt behandlet. Alle de adspurgte har haft en social sag ved kommunen, og størstedelen har modtaget en ydelse eller anden hjælp af kommunen inden for det seneste år. Flertallet har heldigvis en god oplevelse, men det er et problem for kommunerne, når et så stort mindretal af borgere, der får sociale ydelser eller anden hjælp fra det offentlige, melder om dårlige eller mindre gode oplevelser fra deres møde med kommunen.
Uklar kommunikation
Vi har også talt med en række kommunale borgerrådgivere, som blandt andet har til opgave at holde øje med, at kommunerne følger reglerne for sagsbehandling. To ud af tre borgerrådgivere kan fra deres kommune fortælle om udfordringer, som er centrale for retssikkerheden. Det gælder først og fremmest manglende eller for ringe sagsoplysning, partshøring og begrundelse af afgørelser.
Især borgere med handicap eller med en anden etnisk baggrund end dansk oplever vanskeligheder i kommunikationen med kommunen. Kommunerne må hverken direkte eller indirekte diskriminere særlige grupper i samfundet, og det er vigtigt for et retssamfund som det danske, at der ikke er store grupper af borgere, der oplever sig uretfærdigt eller urimeligt behandlet af myndighederne.
Borgerrådgivere kan styrke retssikkerheden
Jeg vil derfor opfordre alle kommuner til at se kritisk på deres kommunikation til borgere, der søger om social støtte, og blandt andet sikre, at borgerne oplever, at de bliver hørt og informeret om, at de kan have en bisidder til at hjælpe sig. Desuden bør det sikres, at de, der får afslag, bliver vejledt i at klage.
Ofte kan en borgerrådgiver hjælpe og være med til at styrke borgernes retssikkerhed. Godt en tredjedel af de danske kommuner har allerede en borgerrådgiver-funktion, men jeg vil anbefale alle kommuner at overveje, om en borgerrådgiverfunktion vil kunne styrke retssikkerheden for deres borgere.
Anette Faye Jacobsen er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.