Kommunen.dk
MENU

Året i kommunale billeder

Se 12 fotos, der beskriver højdepunkter fra året, der gik.

Året i kommunale billeder

Se 12 fotos, der beskriver højdepunkter fra året, der gik.
Billede


JANUAR - Flygtninge

Foto: Finn Frandsen / Ritzau Foto.

Flygtningespørgsmålet fyldte meget hos politikerne på Christiansborg, men sandelig også i kommunerne. I 2017 skulle der modtages 4.000 flygtninge fordelt over hele landet, og det gik ikke stille for sig. Diskussioner om forholdene på asylcentre, integration og hvordan man bedst fik de nyankomne i arbejde var at finde i debatten på sociale medier og i avisspalter, men også blandt de lokale borgere. Det fik følelserne frem hos såvel politikere som borgere. Blandt andet under borgermøder som et i Gentofte i begyndelsen af året.

FEBRUAR - Statsforvaltningen undersøger sager i Odense

Foto: Tim Kildeborg Jensen / Ritzau Foto


Det buldrede og bragede i Arena Fyn. Flere medier var i det forgangne år begyndt at skrive om sager, der kædede Odense Kommune tæt sammen med selskabet Odense Sport og Event. Det drejede sig blandt andet om støtte for 4,5 millioner kroner til afholdelsen af en koncert, sponsorater til en konkurstruet robotmesse og en aftale om forlænges af brugsretten til Arena Fyn. Der blev stillet spørgsmålstegn ved, om den nu tidligere borgmester i Odense, Anker Boye (S), var bevidst om, at kommunens aftale var på kanten med loven. Statsforvaltningen gik ind i sagen, og man venter stadig på en offentliggørelse af undersøgelsen.   

MARTS - Færre ansatte, men flere akademikere

Foto: Ditte Valente / Ritzau Foto

Diskussionen om varme kontra kolde hænder på de offentlige institutioner og arbejdspladser fik nye tal at forholde sig til i 2017. Danmarks Statistik offentliggjorde en analyse, som viste, at der siden 2010 er blevet 35.000 færre kommunalt ansatte, men samtidig kommet 30 procent flere akademikere. Især jurister, erhvervsøkonomer og psykologer var der blevet flere af siden årtiets begyndelse. Det samlede antal offentligt ansatte med en lang videregående uddannelse er steget med mere end 22.000 fra 2010 til 2016. Antallet af ufaglærte og erhvervsuddannede er i samme periode faldet med 57.000.   

APRIL - Sexchikane i byrådene.

Foto: Kommunen.dk

De sidste måneder af 2017 var den offentlige debat præget af #metoo og afsløringen af seksuelle krænkelser i blandt andet film- og musikindustrien i Danmark og resten af verden. Allerede i april startede der dog en diskussion om sexchikane i kommunalbestyrelserne, da flere kvindelige politikere som Sonja Marie Jensen (S) og Maria Sloth (EL) stod frem og berettede om chikane. Kommunen.dk havde forinden lavet en rundspørge blandt de nyvalgte fra 2013, der viste, at 8,1 procent havde oplevet at være udsat for sexchikane i forbindelse med deres politiske arbejde. En ekspert i kønsforskning mente, at der kun var tale om toppen af isbjerget.

MAJ - Eksborgmester fortæller om pillemisbrug

Foto: Anders Brohus / Ritzau Foto

I maj i år udgav den tidligere borgmester i Fredericia, Thomas Banke (V), bogen “Borgmester på stoffer”, der omhandlede valgperioden fra 2009-2013. Heri fortæller den nu 34-årige eksborgmester, at misbruget begyndte få måneder efter kommunalvalget og kom til at styre hans liv de næste fire år. I forbindelse med en tandoperation fik han udskrevet det morfinlignede præperart Oxycotin. Det hjalp mod smerterne, men også på at klare en hektisk hverdag som borgmester. Det endte i afhængighed, og til sidst kostede det ham hans politiske karriere.

JUNI - Ny økonomiaftale for kommunerne

Foto: Jens Panduro / Ritzau Foto

For første gang siden 2012 landede KL og regeringen en aftale, som sikrede flere penge til velfærd. Den økonomiske ramme til velfærd og service blev hævet med 300 millioner kroner næste år. Herudover er der også en pulje, som skal hjælpe skattelettelser for samlet 250 millioner kroner på vej. Kommunerne ville samtidig få en kompensation, hvis de satte skatten ned. Der blev altså givet mere ved dørene, end kommunerne har været vant til i de sidste par år.

JULI - Steen Dahlstrøm træder tilbage fra EWII’s bestyrelse

Foto: Ditte Lysgaard Holm / Ritzau Foto

Steen Dahlstrøm (S) er noget af det tætteste, man kommer på et koryfæ inden for politik i Middelfart. Med sine 32 år på borgmesterposten virkede det til, at socialdemokraten ville kunne klare alle udfordringer. Men en skandalesag i energiselskabet Ewii, hvor Steen Dahlstrøm havde siddet som bestyrelsesformand i næsten 20 år, fik borgmester til at trække sig øjeblikkeligt fra sin post i bestyrelsen. Det skete præcis en måned efter, at Knud Steen Larsen måtte gå af som administrerende direktør for Ewii, efter der var rejst kritik af hans involvering i investeringer sammen med nogle af Ewiis nærmeste samarbejdspartnere og en lønforhøjelse på et tidspunkt, hvor selskabet havde et underskud på 122 millioner kroner.   

AUGUST - Amager Fælled sagen

Foto: Anthon Unger / Ritzau Foto

De færreste havde nok troet, at sjældne frøer og planter som brændeskærmen ville komme til at spille en rolle i det forestående kommunalvalg. Men det blev tilfældet, da foreningen Amager Fælleds Venner blæste til kamp mod et stort anlagt boligbyggeri på Amager Fælled. Københavns kommune ville sælge grunden for at finansiere en del af metrobyggeriet. Inden længe fik sagen eksponering i flere landsdækkende medier. Folkestemningen vendte, og med udsigt til kommunalvalget trak flere partier deres støtte til aftalen. D. 22 september besluttede overborgmester Frank Jensen (S) at standse processen og kigge efter andre byggegrunde.    

SEPTEMBER - Aarhus Letbane forsinkes (igen)

Foto: Finn Frandsen / Ritzau Foto

5000 kransekager, en gospelkoncert, et sceneshow med prominente talere live transmittereret fra storskærme. Det var en håndfuld af indslagene til den stort anlagte åbning af Aarhus Letbane. Men festen nåede aldrig at komme i gang. Dagen inden åbningen fik kommunen besked fra Trafikstyrelsen om, at Letbanen ikke kunne køre grundet sikkerhedsproblemer. Det aflyste fest kostede 570.000 kroner, og flere medier beskrev den pinlige hændelse som en ægte Aarhus-historie. Det var ikke første gang, at Letbanen blev forsinket. Det var oprindeligt meningen, at aarhusianerne kunne køre i de nye tog i maj, men det blev udsat til september. Letbanen har indtil videre kostet 3,5 milliarder kroner og kom endelig ud at køre d. 21 december.  

OKTOBER - Anna Mee Allerslev-sagen.

Foto: Philip Davali

Oktober skulle blive en hård måned for Københavns Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R). Den ellers populære politiker blev nævnt i et læk til pressen, der afslørede, at politikere, Allerslev heriblandt, kunne leje Rådhushallen gratis til private arrangementer. For alle andre kostede det 65.000 kroner. Det vakte kritik fra borgere og medier, der opfattede det som fryns. Desuden blev det afsløret, at Anna Mee Allerslev havde bedt teknisk forvaltning om at hjælpe med en byggetilladelse til en af hendes personlige venner i Øens Murerfirma. Det fik flere af Anna Mee Allerslevs radikale partifæller til at kritisere hendes dømmekraft. d. 25 oktober trak Anna Mee Allerslev sig fra københavnsk politik.      

NOVEMBER - Kommunalvalg 2017

Foto: Stine Bidstrup / Ritzau Foto.

Det blev et kommunalvalg fyldt med overraskelser, sejre og intriger. Præcis som vi kender det. Dansk Folkeparti var spået til at vinde en borgmesterpost uden for København, men det gik hverken i Guldborgsund eller Assens, der ifølge eksperter var de mest oplagte kommuner. Partiet vandt efterfølgende vandt borgmesterpost på Læsø. Socialdemokratiet gik frem frem med 2,9 procentpoint i forhold til sidste valg, mens Venstre gik tilbage med 3,5. Alternativet oplevede stor fremgang i især København, hvor det unge parti blev kommunens fjerdestørste og fik en borgmesterpost. Derudover var der drama for alle pengene i kommuner som Slagelse, hvor man endte med at lave en opdelt borgmesterperiode, og i Vejle, hvor Søren Peschardt (S) kastede et konstitueringsbilag til siden for rullende kameraer.   


DECEMBER - Optakt til hårde forhandlinger om OK18

Foto: Philip Davali / Ritzau Foto

Knap havde bølgerne fra kommunalvalget og de efterfølgende konstitueringer lagt sig, før kommunerne rettede fokus på overenskomstforhandlingerne for kommunalt ansatte. Eksperter pegede på tre hovedtemaer i forhandlingerne: Lærernes arbejdstider, de offentligt ansattes løn og den betalte frokostpause. Inden der overhovedet var blevet fremlagt krav fra de forskellige parter, lød udmeldingen, at de ansatte havde indgået en musketered. Det betød, at ingen af de ansatte ville mødes med KL, før lærernes arbejdstider blev forhandlet. Om der opstår konflikt, eller parterne møder hinanden på midten, bliver spændende at følge, når forhandlingerne for alvor begynder i starten af januar.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR