dknyt
doi
dkindkob
dkstillinger
dkteknik
dksocial
dksundhed

'Ressourcekrisen er en af de mest alvorlige ting, vi står overfor'

'Ressourcekrisen er en af de mest alvorlige ting, vi står overfor'

For Lisbeth Bech Poulsen, miljøordfører for SF, er det vigtigt, at måden at forbruge på, bliver omdefineret, og at myterne om affaldssortering nedbrydes, så borgerne kan se, at den ekstra indsats gør en forskel.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Forbrænding kontra genanvendelse: Ser du det som et spørgsmål om ’enten eller’ eller ’både og’?
Der kommer til at gå noget tid, men jeg tror helt klart, at vi skal sigte efter mantraet om at affald skal afskaffes. Og simpelthen være ambitiøse både i forhold til den måde, som produkterne bliver lavet på, så de bliver nemmere at skille ad og genanvende og så videre. Men vi skal også se på, hvad vi gør ved vores ting, når vi er færdige med at bruge dem, så vi tænker meget mere i livscyklus.
Vi skal bevæge os i den retning, hvor vi ikke længere brænder affald af. Det er også derfor vi fra SF’s side gerne har villet lave en ressourcestrategi, fordi dem som skal lægge fremtidsplaner og som arbejder med forbrændingsområdet, også har krav på at vide, i hvilken politisk retning vi ser, det skal gå. Der synes jeg, at vi skal sende det politiske signal, at vi skal så vidt muligt væk fra at forbrænde vores affald.  Det er meget svært at sætte en tidsramme for – også fordi vi er meget langt fra blandt andet i forhold til producenterne, produkterne og så videre. Derfor ligger det stadigvæk noget ude i fremtiden, at vi kan få lavet alle produkter på en måde, så de kan genanvendes.
Men der er også andre ting i det: I dag bliver vores affald blandet ret meget sammen, så der kræver det jo også, at vi politisk set får gjort det nemt for folk at affaldssortere - både med det organiske, det brændbare og så videre.
Det bliver nødt til at ske på baggrund af en blanding af en indsats på regeringsniveau og en indsats fra kommunerne. Jeg har set nogle kommuner, som har været rigtig langt fremme med affaldssortering, hvor det har været nemt for borgerne at sortere deres affald. Men en af de ting, vi skal have genskabt, er tillid fra borgernes side til, at det så også rent faktisk fungerer. Der har jo været nogle myter om, at det hele alligevel bare ender det samme sted. Jeg tror, at folk rigtig gerne vil komme af med deres affald på den bedst mulige måde, men de skal tro på at virker – og så skal det være nemt.

Interesseret i et abonnement? – klik her

ANDRE ARTIKLER
Kommunen.dk

Redaktion Aarhus
Mejlgade 48 C, st. tv.
8000 Aarhus C

Redaktion København
Christiansborg, lok 3.044
1240 København K

Administration
Havnebryggen 5
3740 Svaneke
+45 46 35 33 43

Annoncesalg
+45 51 92 24 37

CVR: 31 88 59 57

Pressenævnet
DK Medier er fællesnavnet for nyhedstjenesterne Kommunen.dk og DK Nyt samt en lang række fagportaler
DK Medier